>Sincfala Museum van de Zwinstreek
Sincfala,
Museum van de Zwinstreek

Doelstellingen

Sincfala, Museum van de Zwinstreek vzw werd in 1970 opgericht als Heemkundig Museum voor de Polders en de Visserij. Eind 2005 kreeg de vereniging, met de realisatie van een nieuwe museumvleugel waarin ook de Zwinstreek meer aandacht kreeg en de vernieuwde vzw-wetgeving, een nieuwe naam.

De doelstelling werden in dat kader gemoderniseerd en bijgewerkt:

  • het verzamelen, het inventariseren, conserveren, permanent tentoonstellen en bestuderen van objecten (gebruiksvoorwerpen, iconografisch materiaal, voorwerpen m.b. tot de archeologie, geschiedenis, heemkunde, folklore, kunstgeschiedenis, landbouw en visserijleven en natuurlijke historie) m.b.t de Zwin- en kuststreek en dat volgens wetenschappelijk en museaal verantwoorde normen en methoden
  • het promoten, beschermen en bestuderen van de Zwinstreek, zijn geschiedenis en erfgoed voor inwoners, toeristen en tweede verblijvers
  • samenwerking met andere verenigingen, lokale en bovenlokale initiatieven die een gelijkaardig doel nastreven en dat binnen de structuren van de gemeentelijke afdeling VrijeTijd.
In 2019 werd de vzw Sincfala stopgezet en vormt de   Dienst Erfgoed en Bibliotheek één gemeenschappelijke dienst onder het Cultuurhuis.

Statuten

Jaarverslagen

In het voorjaar wordt een verslag gepubliceerd dat de werking van het afgelopen jaar samenvat. Je kan deze verslagen van de afgelopen jaren inkijken en downloaden.