Het Jaar 1948 (3)

Georges Devent

Dit artikel is het vervolg van: Het jaar 1948 in Heist (2)

Het Nieuw Visscherijblad van 7 mei 1948 brengt maar karig nieuws onder de rubriek Heist. Alleen de uitslag van de aanbesteding voor het aanleggen van de spoorwegbedding tussen Duinbergen en de steenweg Heist-Westkapelle is het vermelden waard. De gebroeders R. en M. Van Gheluwe uit Bredene deden het laagste aanbod met 1.522.461 fr.

Meer nieuws op 14 mei, voornamelijk over de aanhoudende visserijstaking. Ten gevolge van deze staking boden er zich dagelijks 500 werklozen aan op de stempelcontrole.

Toch lieten onze vissers het niet aan hun hart komen, zoals blijkt uit volgend artikel:

“Nadat de garnaal- en visvangers het tegen elkaar hadden uitgevochten op het voetbalveld, gaf Maurice Degroote voorzitter van de Zeemeermin de zondag daarop het startsein voor een vélokoers voor “alle stakende visschers“.

De winnaar Louis Dogimont stak volgens het verslag met kop en schouders boven zijn maten uit. Hij hield René Vantorre, Alfred Creyf en Verbeke, respectievelijk 2e, 3e en 4e, achter zich. Victor Vandierendonck had minder geluk toen hij in volle koers in botsing kwam met een onvoorzichtige toeschouwer die de straat overstak.

Ook goed nieuws uit een andere hoek. Het politie-uur werd afgeschaft van daags vóór Sinksen tot 8 dagen erna en er mocht in de openbare inrichtingen muziek gemaakt worden tot 3 u ‘s morgens.

De rantsoenzegels voor kolen werden uitgereikt van dinsdag 18 tot donderdag 20 mei.

De vorige zondag wordt alhier het rusthuis van de Gist- en Spiritusfabriek uit Brugge ingehuldigd. De directie van de fabriek werd door het voltallig schepencollege ontvangen in het Hotel du Phare.

Het weekblad meldt dat er een belangrijke wijziging werd aangebracht aan het politiereglement op het wegverkeer met betrekking tot de kom van de gemeente. Er kwam een éénrichtingsverkeer in de Pannestraat tussen de Noordstraat en de Kursaalstraat.

Op 21 mei kon men lezen dat onze stakende vissers zich nog niet hebben verveeld. De afgelopen week trokken de vissers-voetballers naar Oostende en verloren nipt met 2-1 van de Oostendse ploeg. De zondagnamiddag werd er onder de vissers een enveloppekoers georganiseerd. Een veertigtal vissers verschenen aan de start om worst, keiharde pistolets, gerookte haring, eieren en warme pap binnen te werken, terwijl de gaatjes moesten opgevuld worden met bier

Dinsdagnamiddag werd op het voetbalveld een match gespeeld tussen de vissers en de viskopers. De vissers, beter getraind, wonnen met 10-1. Mevrouw weduwe Heysseune en Maurice Degroote, voorzitter van de “Zeemeermin” waren aanwezig.

Groot nieuws op 28 mei. Een akkoord voor de garnaalvisserij was bereikt. Vorige vrijdag en op maandag 24 mei voerden 100 garnaalvaartuigen opnieuw garnaal aan. Minder goed nieuws was de melding van een aantal diefstallen waarbij F. Utterwulghe, uitbater van café London, het grootste slachtoffer was. Onbekenden waren langs achter op het platvorm binnen gedrongen en een som geld van 45.000 fr. ontvreemd. Bij bakkerij Declerck ging men met 2.000 fr en wat goudwerk aan de haal. Minder geluk voor de dieven bij weduwe Mille, in de Oude-Kerkstraat, want deze hoorde het gerinkel van glas en gaf onmiddellijk alarm, wat de dieven op de vlucht deed slaan.

Op maandag 24 mei werden 26 huizen voor geteisterden in de Vredestraat-en Ooststraat ingehuldigd in aanwezigheid van de heer Potargent, kabinetssecretans van Minister Deman.

De krant van 4 juni weet te vertellen dat burgemeester J.B. de Gheldere een korte spreekbeurt over Heist en het aanstaande zomerseizoen zal houden. Er wordt verwezen naar een artikel over Heist verschenen in een Zwitserse krant met als titel “Flaemische Gastfreundschaft“, geïllustreerd. met een foto van de Klakkertjes op de eerste bladzijde. “Sie tanzen walzer, Polka und Maerchen...“ schrijven ze en onderstrepen ook dat Heist met haar prachtig bosje een echte familiebadplaats is.

In de editie van 11 juni kunnen we lezen dat ter gelegenheid van Oosthoekkermis de kaartersclub “De Lustige Kaarters“ haar kampioen van het kaartseizoen 1947-48 gehuldigd heeft. Het was Pietje Vandierendonck, beter gekend als “Pietje van de Zwartens“ die als een echte kampioen door de harmonie “Sint-Cecilia“ door de straten werd geleid. De toen 68-jarige Pier werd het jaar voordien slechts met één puntje geklopt door Edm. Rosseel, maar wist hem dit jaar te vloeren met 3 punten.

Het jaar 1948 in Heist (3)

Georges Devent

Heyst Leeft
1983
03
007-008
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:37:15