HomeActiviteitenActiviteiten 2019

Voor Open Monumentendag 2019 gaan we vanaf 10 uur in Knokke-Heist vooral Ramskapelle belichten via een wandeling.

AVMFODC05096Archeologische vondsten in Ramskapelle bewijzen dat reeds in de 1ste eeuw n. Chr. de Kustvlakte bewoond werd door Gallo-Romeinen. Ze deden hier aan zoutwinning, zeevisserij, landbouw en veeteelt.

Met de indijking van ca. 1070 wordt het grondgebied van de parochie Dudzele, waarbinnen ook de woonkern Ramskapelle, volledig vastgelegd en kent later dus geen gebiedsuitbreiding door nieuwe inpolderingen. In en rond Ramskapelle sticht de Graaf van Vlaanderen kleine en grote leenhoven afhankelijk van het Leenhof van de Brugse Burg. Met de toenemende bevolking op de terp wordt de hulpkapel "Ramscapella" - vermoedelijk genoemd naar Hendrik Ram of Raem die er rond 1230 heel wat bezittingen had - verheven tot parochiekerk.

Ramskapelle 20060714 ES 001x320Vanaf het einde van de 13de eeuw/ begin 14de eeuw ontwikkelen de parochies van het Noordvrije zich als een belangrijk productiegebied van baksteen voor Brugge. Op een hoeve van het leengoed Aaishove worden drie overwelfde steenovens en een woning voor de steenbakkers gebouwd. De stenen worden naar Brugge verscheept via de Noordwatergang die tussen Aaishove en Stapelvoorde wordt geruimd. De baksteenproductie valt stil rond 1344-1363 en is heropgestart in de jaren 1399-1416.

De Sint-Vincentiuskerk die zwaar beschadigd raakte tijdens de godsdienstoorlogen, staat centraal tijdens de wandeling. Je komt ook iets te weten over pater Kamiel Bulcke die in Indië fantastisch werk leverde en onder andere het Nieuwe Testament in het Hindi vertaalde.

Naast de geschiedenis van het Leopold- en Schipdonkkanaal die Ramskapelle in twee gesplitst hebben, leer je ook waarom een deel van Ramskapelle in 1944 totaal onder water stond.

Deze wandeling start telkens op het uur vanaf 10u tot 16u aan de Sint-Vincentiuskerk en eindigt bij het For Freedom museum dat op die dag naar aanleiding van de opening van de tentoonstelling “Helden van de Noordzee” “Vissers en Mijnen” uitzonderlijk op Open Monumentendag aan 1/2 prijs te bezoeken is.

Rechtover het For Freedom museum staat een molenaar klaar om een gratis rondleiding te geven in de Molen van Callant.

Museum Sincfala

sincfala 1x320Nu zal je je wel afvragen wie die Gallo-Romeinen waren die o.a. in Ramskapelle vertoefden. Om een antwoord te vinden ben je hier op de juiste plaats! Dank zij een uitgebreid onderzoek stelt Raakvlak overblijfselen van een Gallo-Romeinse nederzetting hier tentoon. Op het uur zal een gids gratis het verhaal verder vertellen. Daarenboven zal je via interactieve schermen en een virtuele bril hun levenswijze verder kunnen ontdekken.

Om het geheel af te ronden zal je verkleed als een Gallo-Romein een selfie vanuit het landschap van toen naar huis kunnen meenemen.

Ontdek het Klais orgel in de Heilig-Hartkerk

visit orgel 2019 09 08 HH page1 image6

Voor muziek- en orgelliefhebbers is de H.-Hartkerk van Knokke tussen 14u en 16u30 de plaats waar je moet zijn! Een orgelspecialist geeft deskundige uitleg over het Klais orgel. Dit instrument met meer dan 2000 pijpen was het pronkstuk bij de wereldtentoonstelling van 1935. Het kon tegen gunstige voorwaarden worden aangekocht. In 1984 werd het hersteld en uitgebreid tot 3083 pijpen!

 

Kalfmolen

DSC00543 kalfmolenx320Ook daar vertellen de molenaars je boven in het molenkot, op die dag, doorlopend het verhaal van hun voorgangers en de werking van de molen in Het Kalf.

Praktische informatie

Voor deze activiteiten op Open Monumentendag staan op 8 september 2019 medewerkers en gidsen op de volgende locaties klaar voor je:

  • For Freedom Museum (10-17 uur) - Ramskapellestraat 91, Ramskapelle, 050 68 71 30
  • Molen van Callant (10-17 uur) - Ramskapellestraat z/n, Ramskapelle bezoek molen met molenaar
  • Sincfala, Museum van de Zwinstreek (10-17 uur) – Pannenstraat 140, Heist 050 530 730 bezoek tentoonstelling “Romeinen in de Zwinstreek” met gids
  • Heilig Hartkerk (14–16.30 uur) - Dumortierlaan z/n, Knokke bezoek Klais orgel met orgelspecialist
  • Kalfmolen (10-17 uur) - Graaf Jansdijk 236, Knokke bezoek molen met molenaar