Inventarisatie Cultuurpatrimonium ”Oude Zwinstreek"

Op initiatief van de Cultuurraad van Knokke-Heist, ging per 1 maart 1984 een mogelijk baanbrekend BTK-project van start, dat de opdracht kreeg om het cultuurhistorisch patrimonium van de Oude Zwinstreek te inventariseren.

Het ligt in de uiteindelijke bedoeling dat drie grote delen aan bod komen. Een eerste gedeelte behelst de landschappen:

  1. enerzijds het stedelijk landschap met de kustdorpskernen en anderzijds het ruraal landschap met de typische hoeven en bedijkingen.
  2. Een tweede gedeelte richt zich op de gebouwen, forten, hoeven, molens, vissershuisjes, de vuurtoren, villa’s, hotels enz ...
  3. Het derde deel is voorlopig het belangrijkste onderzoeksobject van dit project, namelijk het inventariseren van voorwerpen of verzamelingen in privaat bezit.

Dit kunnen heel oude voorwerpen zijn, maar ook vrij recente (tot WO II). Of het nu om grote of kleine dingen gaat, uit de huishouding, de landbouw of de visserij speelt geen rol.

Het project vangt aan met dit derde onderdeel en rekent daarbij vooral op de bereidwillige medewerking van de lokale bevolking.

Het onderzoek zal bekroond worden met een grote overzichtstentoonstelling van hetgeen opgespoord werd.

Wilt u er meer van weten? Hebt u interessante voorwerpen thuis of kent u mensen die bijzondere voorwerpen hebben? Aarzel dan niet en telefoneer, schrijf een briefje of kom eens langs in het ontmoetingscentrum Scharpoord.

Inventarisatie Cultuurpatrimonium "Oude Zwinstreek"

Redactie

Heyst Leeft
1984
01
021-021
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:37:15