“Cnoc is ier”
Tijdschrift van de Heemkring Knokke 

Nr 1, 1973

heemkring “Cnoc is ier” knokke
Verslag over het eerste werkjaar 1972-73

"Op heden 11 januari 1972 werd gesticht in de "Prilogo cnoc is ierns Boudewijn", oudste lokaal van Knokke-dorp, de heemkring "Cnoc is ier" met als voorzitter Jimmy Debruecker, ondervoorzitter André D'hont, sekretaris Gilbert Dhoore, schatbewaarder Willy Desmedt, kommissaris Rudy Vermeire, technisch raadgever der Zoutepolder Fons Lierman, terwijl in de volgende weken het bestuur zal vervolledigd worden. Iedereen die zich Knokkenaar kan heten of nog niet te lang aangespoeld is, kan lid worden voor de som van 100 fr. De aktiviteiten zullen door het bestuur uitgestippeld worden. Getuigen van de stichting: Maurice Debaene en Michel Van der Meeren". (Getekend door voormelden).

Dit was de inzet van de Knokse heemkring, die aan een dringen­de behoefte beantwoordde. Lidkaarten werden door 't Brugsch Han­delsblad gedrukt en de reeks van 500 was een jaar later reeds uit­geput, zodat een nieuwe reeks klaar kwam om het aantal leden tot de 1.000 te kunnen opvoeren. Hierbij komt onze heemkring post vat­ten bij de voornaamste verenigingen van Knokke.

In een schrijven van 26 januari aanvaardde Graaf Leon Lippens het ere-voorzitterschap, "daar ik zeer veel belang hecht aan het verleden van Knokke en aan alle souveniers en herinneringen die er uit voortvloeien". Graaf Lippens zou ook belangrijke historische kaarten schenken om in ons patrimonium bewaard te blijven.

Binnen het jaar der stichting werden 25 vergaderingen belegd, vermeld en ondertekend in de verslagenmap.

Het kenteken der heemkring werd op 25 januari 1972 aanvaard: het wapenschild van Knokke 1913 met bovenschrift "Cnoc is ier".

Het bestuur werd vervolledigd met André Sandelé, Danny Lannoy, Georges Rotsaert, Gaspar Warnier, Gerard Adriaenssens. Meter werd mevr. Marina Vermeire-Van Deursen; peter Roger Schramme.

Een eerste tentoonstelling over Oud Knokke met Kerkstraat, Lip­penslaan en Zoute ging door in "Mikaja" op 12 februari 72 met een plechtige opening in aanwezigheid van Graaf Lippens, ere-leden bur­gemeester Mattelaer en oud-schepen van de Velde, steunend lid Willy Boey, verder verschillende schepenen en raadsleden. De tentoonstel­ling kende een zeer grote bijval.

"Proficiat", schreef burg. Mattelaer reeds op 2 februari 1972, "Cnoc is ier" heeft zijn rol te vervullen voor de eigen Knokse bo­dem.

Kunstbord nr. 1 werd reeds uitgegeven met de "Kerkstraat 1890". De leden konden dit bord tegen de helft van de kostprijs bekomen.

Georges Rotsaert stelde het lied van "Cnoc is ier" samen: "We zijn vervuld met liefde voor onze Knokse grond..."

In datum van 21 februari schonk het Casino-Knokke 6 prachtige fotografische reprodukties van oud Knokke, vervat in rijke omlijs­ting. Hiervoor werd de h. Nellens bijzonder bedankt langs direkteur-generaal H. Denies om. De afdrukken van oude prentkaarten han­gen in het lokaal. Een bijzondere vergroting met de molen werd an­derzijds van een partikulier aangekocht en prijkt op de achter­grond in de zaal.

Op 18 maart verleende "Cnoc is Ier" zijn medewerking aan het volksfeest van de Oosthoek, met het inrichten van een tentoonstel­ling aldaar.                                    '

Op 15 april werd een tentoonstelling "Knokke-Dorp" geopend in het lokaal door burgemeester Mattelaer, in aanwezigheid van sche­penen, raadsleden en vele vooraanstaanden. Het werd weer een stroom van volk om in "Prins Boudewijn" de vele beelden uit het verleden te bekijken.

Op 16 april was "Cnoc is ier" samen met "St.-Guthago" en "Sincfala" op het stadhuis aanwezig bij de overhandiging der verzameling Jan Devlieghe aan het heemkundig museum.

Nevenafdelingen kwamen tot stand: wandelingen waarvoor Gerard Adriaenssens zal instaan; tafeltennisclub met Rudy Vermeire; kaartersclub met Georges Rotsaert; schaakkring met Gaspar Warnier. Einde juni ging, met steun van de h. Stichelbaut, het kampioenschap tafel­tennis van Knokke door, gewonnen door De Vreese voor H. Van Collie in finale.

De wagen van "Cnoc is ier" in de bloemenstoet van 20 augustus en op initiatief van Danny Lannoy, die de molen heropbouwde, werd fel toegejuicht.

Voor de eerste wandeling doorheen de Zwinpolders kreeg Gerard Adriaenssens op 30 september 120 deelnemers in zijn spoor, daarbij ook ere-voorzitter Graaf Lippens. Het blijkt dat wandelingen zeer gegeerd worden.

Einde oktober werd "Knokke in oude prentkaarten" van André D'hont voorgesteld op het stadhuis, in het teken van "Cnoc is ier", in aan­wezigheid van het volledige schepenkollege en de h. Uijthoven der Europese Biblioteek van Zaltbommel (Ned.). Aan Graaf Lippens werd plechtig het kunstbord der Kerkstraat overhandigd. Een aantal exem­plaren van "Knokke in oude prentkaarten" werd besteld voor de leden, om aan inkoopprijs ter beschikking te staan der belangstellenden, in het lokaal.

Tom Vermeire, 2 en half jaar, werd als jongste lid ingeschreven: 500 fr.

Op 6 en 7 januari werd medewerking verleend aan een tentoonstel­ling der J.B.J. De heemkring stelde beelden der bevrijding 1944 voor.

Op 15 december was het bestuur aanwezig op de voorstelling der Zwinzegels op het stadhuis. Een afvaardiging was uitgenodigd op de voorstelling van "Heist in oude prentkaarten" door J.P. Braems. Van deze verscheen tevens "De Zwinstreek in oude prentkaarten", aanbevo­len door de heemkring.

"Het bestuur van St.-Guthago wenst de initiatiefnemers van Cnoc is ier van harte geluk en hoopt dat hun heemkring in nuttige vriend­schap moge groeien en bloeien". Van onze kant moeten we de kring voor geschiedenis en heemkunde voor onze streek - van het Zwin tot Lissewege - bijzonder aanbevelen met zijn merkwaardige uitgaven, waarbij ook regelmatig bijdragen over Knokke voorkomen.

"Cnoc is ier", in het bijzonder Gerard Adriaenssens, spande zich in voor het terugplaatsen der Oostenrijkse grenspaal van het Tweede Barrièretraktaat bij het Mostaarddijkje aan de Nachtegaal. De grens­paal was in eerder ongelukkige omstandigheden opgeladen om in het heemkundig museum te prijken. Op zondag 20 januari 1973 ging het be­stuur van "Cnoc is ier" met meer belangstellenden het eerste jaar der heemkring onderlijnen met een bezoek aan de historische grens­paal, teruggeplaatst aan de polder bij het weggetje over de dijk, parallel ten zuiden van de hoofdweg van Schapenbrugge, tegenover de grenspost.

Zo verliep het eerste jaar.

Ondertussen werd op 4 maart in "Prins Boudewijn" de eerste Grote Ruildag ingericht. Op zaterdag 17 maart ging een groot volksbal door, met vooraf projekties, verder verkiezing van Miss Knokke. Zelfklevers met het kenteken van "Cnoc is ier" worden verspreid.

Kunstbord nr 2 met "De molen der Zeemeermin 1885" is beschikbaar.

Nieuwe lidkaarten zijn te bekomen in het lokaal "Prins Boudewijn", prijs: gewone leden: 100 fr.; ere-leden: vrij te bepalen.

Terwijl "Cnoc is Ier" een vereniging zonder winstbejag (v.z.w.) wordt, kon de eerste brochure uitgegeven worden. Deze wordt kosteloos besteld aan alle leden, zulks dank zij de steun van verschillende firma's, die we bedanken voor de publiciteit en tevens aanbevelen.

Tevens drukken we onze dank uit voor de steun van 't "Brugsch Handelsblad", waarin wekelijks onze mededelingen en verslagen afge­drukt worden.

Heemkring "Cnoc is ier" Knokke : verslag over het eerste werkjaar 1972-1973

Redactie

Cnocke is Hier
1973
01
001-003
Leonore Kuijken
2023-06-19 14:38:19