Historische processie - Deel 2

(vervolg van Historische processie)

In het eerste nummer van 1990 hadden we het over de vernieuwde processie rond de zeewijding.

In 1949 herwerkte E.H. English naar aanleiding van het gouden priesterjubileum van E.H. Masschelein de eeuwenoude processie.

Hierna een overzicht van de opstelling:

tweede groep : O.L.V. Ster der Zee

In Heist zijn er twee glorieuze titels waaronder Maria vereerd wordt: 0.L.V. van de Rozenkrans en 0.L.V. Ster der Zee. In 1653 vinden we in Heist al de Confrérie van de Rozenkrans. De vissersvrouwen kwamen inderdaad zeer regelmatig bij ontij samen in de oude kerk om de “paternoster te lezen” in de uren van gevaar. Om die aloude devotie trouw te blijven komt een groep van de Rozenkrans aan bod, met blijde, droevige en glorieuze mysteries.

In ‘t kerkelijk gebed wordt gezongen: Ave Maria Stella Maris, Gegroet Maria, Ster der Zee. Maria is de lichtende ster voor de moedige zeelieden. Een verdere uiting van geloof die hier tot uiting kan en mag komen zijn de ex-voto’s en de scheepsmodellen uit het Visserskapelletje, waar ook een wonderschoon beeldje stond daterend uit de jaren 1700. We schrijven hier wel stond, want dieven hebben dit een tiental jaren terug gestolen. Joseph Ackx maakte toen een imitatie.

In de processie hebben we dus volgende schikking: een scheepje gedragen door vissers, gevolgd door een groep vissers met vrouw en kinderen, een zingende groep, en uiteindelijk ook het wonderbeeldje.

derde groep : het Heilig Sacrament

Hier begint de eigenlijke stoet. Alles verwijst naar de Heer, in de monstrans die van aan de kerk wordt meegedragen. Vooraf een groep herderinnetjes met lammeren verwijzend naar de goede Herder.

Ook een groep meisjes met korenaren is hier zinvol, verwijzend naar Jezus het brood des levens. Tenslotte is er ook een engelengroep, die het Sanctus zingen. Het kan gesteld dat we hier groepen hebben in functie van het heilig Sacrament, aanbiddend en uitnodigend om mee te bidden.

Als zinnebeeld van Christus Koning gezeten op een troon wordt de monstrans meegedragen onder een baldakijn, omgeven door leden van de kerkfabriek met brandende fakkels, gevolgd door de burgerlijke en kerkelijke overheid.

Tot daar het relaas van de processie op 15 augustus zoals ze werd voorgesteld door de ceremoniemeester van de Sint Salvatorkathedraal te Brugge in 1949.

DE TOEKOMST

DEZE BIJDRAGE HAD VOORAL TOT BEDOELING BIJ DE LEZER NIEUWE AANDACHT TE VRAGEN EN VERNIEUWDE BELANGSTELLING TE WEKKEN VOOR DEZE PROCESSIE DIE NU TOCH ZOWAT 25 JAAR TERUG AFGESCHAFT WERD.

Velen zeggen mij dat het een hoogtepunt was voor en van Heist. Daarom wil HEYST LEEFT er samen met de parochiale overheid en de vzw Toerisme Knokke-Heist iets aan doen.

We doen langs deze weg dan ook een bijzondere oproep naar allen die op welke wijze dan ook dit initiatief willen steunen.

HOE? Eenvoudig door :

  • uw naam op te geven bij onze voorzitter of bij pastoor Vandesompele om mee te doen als figurant
  • door ons technisch materiaal te verschaffen nodig voor een goede organisatie (kledij, grimmage, ordedienst...)
  • door ons oude herinneren door te spelen over uw vroeger meedoen aan de processie. Zo mogelijk ook door ons oude foto’s te lenen waarop (één en anderen op afgebeeld staat)
  • door ons misschien stukjes film te bezorgen over de vroegere uitvoeringen
  • door ons namen door te spelen van interessante mensen die volgens u een positieve bijdrage kunnen leveren tot het welslagen van de eerstkomende uitvoering
  • door het initiatief financieel te steunen door storting op rekening of door ons de naam door te spelen van bedrijven of firma’s die bereid zijn te sponseren.

 

Historische processie (Deel 2)

André Desmidt

Heyst Leeft
1990
02
002-003
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:38:19