Beschouwingen van ere-schepen Georges Parez

Georges Parez

HEYST LEEFT is de ideale benaming voor de heemkring waarvan het bestuur zijn best doet om aangename ontspanning in te richten, en tevens zorgt dat het sympathiek tijdschrift verschijnt.

Dit bestuur heeft ook een groot aandeel in de omvorming van de processie van de 15e augustus. Al deze argumenten geven een goede faam aan Heist. Maar er is nog meer. Wij hebben een werkzame bevolking, met vriendschappelijke omgang, geruggesteund door een bloeiende visserij en hard werkende middenstand.

Dit alles samengebundeld geeft naam en faam aan Heist. En nochtans zijn er veel bewoners die sedert de fusie niet meer voldaan zijn...

Beste Heistenaars, mag ik eens opsommen over welke troeven wij beschikken? Wij hebben een mooie bebouwde kom, palend aan een 6 km lange prachtige zeedijk, aansluitend op een strook mooi droog zand. Voor de natuurwandelaars beschikken wij over PARK 58 en het dir.-gen. WILLEMSPARK. Voor sportmannen beschikken wij over een prachtige sportinfrastructuur, tennisvelden, minigolf...

Bij ons geen vrees voor watertekort. Wij hebben een waterwinningsterrein met putten op 7m en 21 m diepte, tevens een watertoren en een zuiveringsinstallatie. Wij ontvangen ook water uit Wallonië. Geen vrees voor het onderlopen van kelders, want zowel Heist als Duinbergen beschikken over goede riolering aangesloten op een groot pompgemaal. En voor de stadsdiensten hebben we langs de Heistlaan een goed ingericht gemeentelijk depot.

Voeg daar nog bij, dank zij t’ Heist Best, de talrijke volkswoningen en het O.C.M.W. dat zorgt voor de oude dag en bescheiden huisvesting.

Zijn dat geen troeven die tellen ?

Jammer, maar ik ben ook niet altijd tevreden.

De gemeenteoverheid en de dienstoversten leven niet genoeg met ons mee. Zij zien niet genoeg wat zou moeten en wat zou kunnen gedaan worden om Heist-Duinbergen nog mooier te maken.

Beste lezer, wil me even volgen om te weten wat mij zwaar op de maag ligt.

Beginnen we met de “put van Duinbergen”. Mag dit zo blijven liggen? Zal de gemeente niet eindelijk eens een beslissing nemen om daar verbetering in aan te brengen.

En nu het dir.-gen. Willemspark. Onder mijn beleid zijn de vijvers aangelegd, volledig aangeplant en werden paden aangelegd. Zonder rijkssubsidies, alleen met eigen gemeentepersoneel. Zo is dit prachtig “bosje” ontstaan, een reuze-aantrekking voor toeristen.

Maar kom nu mee bij de vijvers: noch de rotsen, noch de zeehond geven nog een druppel water. De muur errond is vuil (!!!) en zonder bloempjes.

En dan de pergola... met de plaat van dir.-gen. Willems. Ik ben diep beschaamd over deze erg vervuilde toestand. (Ik denk terug aan J. Lannoo, Martony, De Voght, de gebroeders Demetter, mensen die zich zo ingespannen hebben).

Kom, wij moeten weg... Maar zie verder de hert op de kleine immitatierots: vroeger werden er honderden foto’s genomen. Alles verdwenen, kapot, gestolen? Ik weet het niet, maar vraag me af of er werkelijk geen enkele duizend frank meer beschikbaar is om een nieuw model aan te schaffen?

We trekken naar de “square”, treurig met de beplanting en nog treuriger met de fontein. Mag dat zo blijven?

Heldenplein... het onderhoud van de beplanting rond het monument laat veel te wensen over.

En nu gaan we naar de westkant van Heist. De weide Vivey. Het laatste jaar van mijn schepenschap (1966) trok ik naar Oudenburg bij de eigenaar om de weide aan te kopen (2,5 miljoen). Ik wilde de inkom van Heist aantrekkelijker maken met 20 afzonderlijke woningen, en een straat vanaf het kerkplein tot voor de broederschool.

Dank zij tussenkomsten zou dit betaald worden via de wet Brunfaut. Meer dan 20 jaren en het is nog altijd zo.

En nu de Knokkestraat.

Tussen de rotsen, afboording gemaakt door gemeentepersoneel, kwam er elk jaar een rijke beplanting, regelmatig besproeid door onze brandweer. Waar zijn de bloemen nu? Maar er is nog erger. De bloemen in de betonnen kruiwagen, de immitatie-waterput WEG. Wie beslist dat???

En dan nog verder. Kerkplein Duinbergen. Ook werk van ons stadsvolk.

Heeft men geen emmer witsel meer over, en geen dag een man vrij???

Alles samengevat ligt dit zwaar op mijn maag.

En nu een laatste puntje: de jachthaven.

Voor wanneer ?

Bij aanleg van de haven oostkant en met gebruik van Heistse grond werd dit beloofd. Er moet onverpoosd aangedrongen worden daarvoor, wij hebben daar recht op, het is reeds 15 jaar.

Een woordje uitleg.

Na de oorlog zijn J.B. de Gheldere en ikzelf meer dan 30 maal naar Brussel getrokken (stedebouw, spoorwegen, waterwerken, enz.)

Vijf jaren later reed triomfantelijk de trein binnen. Het kostte de stad geen frank. Wij hadden nochtans een nieuw spoor bekomen, en een station, twee nieuwe bruggen, twee viaducten, plus daarbij een nieuwe doortocht in de gemeente.

Het had veel moeite gekost, maar het resultaat was daar.

Met dezelfde aandrang moet er in Brussel aangeklopt worden.

Voor de nadelen die Heist aangedaan worden, hebben wij daar recht op.

Ik wil hier niemand een verwijt maken.

Met aandrang vraag ik dat de verantwoordelijke personen onze belangen zouden verdedigen. Er is veel te doen, maar de stad beschikt over de mensen en het materiaal.

Het moet dat de spreuk van voor 1914 bewaarheid wordt:

“HEIST LA PERLE DES PLAGES”

“HEIST DE PAREL VAN DE BADSTEDEN”

Dit is mijn innige wens.

LEVE HEIST-DUINBERGEN

Georges PAREZ
oud-schepen

 

Beschouwingen van ere-schepen Georges Parez

Georges Parez

Heyst Leeft
1991
01
010-011
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:38:19