Heist moet nog schoner leven...

Ere-schepen Georges Parez

Ik ben een geboren Heistenaar die veel van zijn gemeente houdt.

Het is trouwens daardoor dat ik in 1946 op vraag van de heer Maes, voorzitter van de plaatselijke C.V.P., aanvaard heb om deel te nemen aan de verkiezingen. De C.V.P. won de strijd, en op voorstel van de heer J.-B. de Gheldere werd ik tot schepen aangeduid. Ik heb die taak graag aanvaard, niet uit hoogmoed, niet met de hoop dat nu en dan mijn foto zou verschijnen... maar met de vaste overtuiging mij inte spannen voor de groei en de bloei van Heist-Duinbergen.

Heist had toen een winterbevolking van 7.500 personen en tijdens het seizoen 22.000. Het beheer van de gemeente werd waargenomen door de Burgemeester, de 2 Schepenen en 8 Raadsleden. Ondanks de politieke verscheidenheid werd er in vriendschap samengewerkt.

Ik werd schepen van openbare werken. Een zware taak die veel tijd, moed en geduld vergde. Zo had ik de leiding van het werkend gemeentepersoneel, de avondschool en de brandweer. Dit korps bestond uit vrijwilligers geleid door commandant Abel Vanhalewijn. Ik woonde alle oefeningen bij en meer dan eens riep ik onverwacht op voor een nachtoefening. Wekelijks werd het materiaal door een bevoegd brandweerman (Omer Degroote) nagezien en regelmatig werden ook de brandmonden langs de straat gekontroleerd. De brandweer hielp bij grote sneeuwval de straten reinigen om tijdens de zomer de bloemen en perken water te geven. En wie herinnert zich niet hun reuzewerk tijdens de overstroming van 1953.

Maar ik had ook de beplantingsdienst, reinigingsdienst en de bouwaanvragen. Het onderhoud en netheid van de openbare weg en de gemeentegebouwen, het strand, de duinen, de parken, het kerkhof, het sportstadion en de gemeentelijke bergplaats.

Tenslotte ook de openbare verlichting waarbij de politie elk defect waargenomen ‘s nachts onmiddellijk moest melden, zodat EBES terstond voor herstel zorgde. Ik was trouwens afgevaardigde bij EBES waar ik de materiële en financiële belangen van de bewoners kon verdedigen.

Door goed onderhoud van het rioleringsnet werd vermeden dat bij zware regen de kelders onderliepen. Heist sloot zich aan bij de dienst afvalwaters der Kust waar ik kon bekomen dat er een pompstation werd gebouwd langs de Evendijk, zonder kosten voor de gemeente.

De waterdienst was een ernstige zaak, want men moet weten dat er voor de oorlog regelmatig gebrek aan water was, soms ook van gebrekkige kwaliteit.

Bij de watertoren werd een zuiveringsstation gebouwd. Er was eigen winning met boorputten op 7 m en 21 m diepte, goed onderhouden door een firma. Heist sloot zich aan bij de waterdienst van Vlaanderen met zetel te Gent, waar ik regelmatig op bezoek ging. Zo bekwamen wij ook voldoende water uit Wallonië.

Na 20 jaren schepenambt heb ik mij volledig uit de politiek terug getrokken. Ik blijf meeleven met wat er gedaan ... of niet gedaan wordt en zet mij nog kwaad bloed over de netheid van de beplantingen, het dir.gen. Willemspark ...

Toekomstgericht doe ik een oproep tot de Heistse verkozenen dat zij regelmatig bij de bevoegde diensten zouden aankloppen om een en ander te verbeteren zoals de put van Duinbergen of de beloofde jachthaven...

Maar er is ook Zeebrugge...

Het goede havenbestuur van Zeebrugge heeft geen oog en oor voor de ellende die verkeer, lawaai en stof met zich meebrengen. Antwerpen ligt in het binnenland en kan nog uitbreiden: waarom moet in Zeebrugge alles zo dicht op mekaar bij de zee ??? En dan nog grondgebied van Heist afnemen !!!

Waarom verzette Brugge zich niet tegen de vestiging van de marinebasis te Zeebrugge waardoor kaden en grond afgenomen werden voor de industrie. Bij oorlog heeft men in Zeebrugge altijd prijs. Voor de toekomst van Heist vraag ik het bestuur dringend over te gaan tot de aankoop van de weide aan de vuurtoren, wat belet dat daar een containerpark komt. Geen zware uitgave voor aanplanting van bos als buffer voor lawaai en stof.

Aan de inwoners van de dorpskom vraag ik tegen het komend seizoen een nette voorgevel en goede voetpaden en een propere greppel.

Voor de afwerking van het geheel brengt men een bloembak op de vensterbank of het balkon. Hoe schoon zou dat niet zijn... Heist omgetoverd in een bloemenstad.

Geen huis zou mogen ontbreken.

Georges Parez

Heist moet nog schoner leven...

Georges Parez

Heyst Leeft
1992
03
007-008
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:38:19