20 JAAR HEYST LEEFT
Historische achtergrond

Eind de jaren zestig voelde Heist zich bijzonder bedreigd door de plannen die men had rond de uitbouw van Zeebrugge, zowel wat de uitbreiding in zee als de achterhaven betrof. Ook in Knokke had men angst, zodat er regelmatig overleg was om zich samen sterk op te stellen. Nationaal werd er gesproken van een administratieve hervorming met ondermeer de fusie van vele kleine en middelgrote gemeenten.

De fusie tussen Knokke, Heist, Westkapelle en Ramskapelle kwam er op vrijwillige basis, de eerste trouwens in België.

Daar waar algemeen verwacht werd dat de fusiegemeente Knokke zou heten, kwam Burgemeester de Gheldere tussen bij het Kabinet van de Minister van Binnenlandse Zaken om ook Heist zijn plaats te geven in de officiële benaming. Het werd dan ook Knokke-Heist, Riante tuin aan de Noordzee (slogan van Huib Gobert).

Heist kwam trouwens goed uit de verkiezingen en Knokke voelde zich benadeeld. De topfunkties bij het Gemeentebestuur waren in handen van Heistenaars: secretaris Huib Gobert, ontvanger Karel Aernoudts, en vanaf 1973 Manu Desutter als Burgemeester.

En dat alles zorgde voor heel wat frustraties bij onze Knokse vrienden, zodat die in 1973 de heemkring Cnoc is Ier oprichtten. Het was een slagzin met een uitroepteken: Opgepast, Knokke is hier !!!

De fusie werd hard doorgedrukt, en een bepaalde periode bleek het als het ware doodzonde om nog te spreken van Knokke en Heist. Alleen Knokke-Heist mocht nog vermeld worden.

Bij zoverre dat men in Heist ook begon te vrezen dat zij in de vergeethoek zouden geraken. Heist was bijlange niet dood, en parafraserend op Cnoc is Ier kwam men in 1974 voor de proppen met een vereniging: HEYST LEEFT. Zij noemden zich geen heemkring, maar een vereniging tot behoud van het Heistse volkseigen.

De Heistse tradities, gewoonten en gezegden mochten niet verdrukt worden door het administratieve (en kunstmatige) Knokke-Heist. In Heist was en is er leven in de brouwerij, en dat heeft Heyst Leeft al die jaren dan ook willen bewijzen.

Tot spijt van wie het benijdt kunnen we nog steeds met alle Heistenaars uitroepen: Heist Leeft.

20 jaar Heyst Leeft - Historische achtergrond

André Desmidt

Heyst Leeft
1994
01
001-001
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:38:19