Een nieuwe honderdjarige

Het vierde werkjaar (1978) stond in het teken van het honderdjarig bestaan van de Koninklijke Handbooggilde “De Duinengalm”.

De officiële viering, met medewerking van onze vereniging, die een mini-tentoonstelling opgezet had voor de nationale en regionale notabelen had plaats op 19 maart 1978 in de zaal Ravelingen, na de academische zitting op het stadhuis.

1978 was ook het “Jaar van het dorp”, waaraan Heyst Leeft meewerkte met een themaboekje, de aktie “De Garre moet blijven” en een diafestival met de voorstelling van “Heist mijn geboortedorp” en “Vergane landschappen”, op 9 oktober.

Het lidgeld bedroeg in 1978 50 fr. Het lokaal was nog steeds bij Albert en Albertine in de Kursaalstraat. Dany Vantorre ging trouwens voor het tweede boekje van 1978 op intervieuw bij de lokaalhouders.

Het jaar wordt afgesloten met een Avondje Heist met beelden uit het archief van secretaris Raymond Gobert en een gesprek met enkele leden van de Duinengalm. Reeds enkele malen werd er in het tijdschrift aandacht besteed aan het leven en werk van Joseph Ackx, ondervoorzitter. Nu worden er plannen besproken met cineast Lucien Henneman om een en ander te verfilmen.

In 1979 wordt het lidgeld verdubbeld:100 fr en brengt de kring een bezoek aan de Jacobinessenhoeve van de familie Vanbelleghem, om te bewijzen dat de belangstelling zich niet beperkt tot de visserij alleen. (13 mei 1979).

Het bestuur is ook druk doende met het uitstippelen van een wandelroute doorheen het oude Heist, met de bedoeling deze als drukwerk te verspreiden. De realisatie zou nog vijf jaar op zich laten wachten...

De Zeemeermin viert haar 50-jarig bestaan en Heist Leeft heeft een gesprek met Maurice Degroote en Camiel Vantorre.

Het werkjaar 1979 wordt besloten met een vierde Avondje Heist. Pierre Vantorre, in groot ornaat, ontving in de spreekstoel Firmin Rosseel, gewezen steenbakker die de volle zaal entoesiast deed luisteren, samen trouwens met Medard Slabbinck.

De avond werd besloten met het inmiddels traditionele filmjournaal.

Een bijzondere vermelding verdient ook de film over de inhuldiging van burgemeester de Gheldere in 1947, dit in aanwezigheid van de burgemeester zelf. Hij genoot van de unieke beelden. Helaas, het zou zijn laatste publieke optreden worden.

Omwille van het grote sukses van die avond, moest ook hier een tweede editie voorzien worden, en dit in januari... maar op dat ogenblik was burgemeester de Gheldere reeds overleden.

Noteren we nog dat in 1979 de Vrijwillige Bloedgevers twintig jaar jong waren, en dat dan ook duchtig vierden.

In 1980 zorgden de trouwplannen van secretaris Dany Vantorre ervoor dat het boekje enige vertraging had. De vele “rappels” die wij kregen, bewezen hoe gewaardeerd ons tijdschrift inmiddels geworden was.

Het boekje besteedt ruime aandacht aan wijlen Burgemeester de Gheldere, die op 13 december 1979 tijdens ons avondje Heist nog bijzonder in de belangstelling werd gebracht. Op 1 januari 1980 vernamen wij zijn plotse overlijden.

Cineast Lucien Henneman is met het idee om een nieuwe film over Heist en de Belle Epoque te maken zo goed als klaar. Het wordt een film “Heist van vissersdorp tot badplaats”, geïnspireerd door het boek van Maurits Dekeyser.

Op 21 februari 1980 presenteert Albert Vandierendonck zijn tweede grote film “De vier jaargetijden”, handelend over het landbouwersbestaan in Heist. Sinds haar ontstaan in 1974 heeft Heyst Leeft steeds grote belangstelling gehad voor het museum Sincfala. Er werd ook steeds gesteld dat de heemkring nooit zelf een archief of verzameling zou aanleggen, maar dat iedereen altijd alles kon bezorgen in het museum Sincfala, bij conservator Ballegeer, opgevolgd door Firmin Vandepitte.

Op zondag 7 september 1980 richt Heyst Leeft een bezoek in aan het museum, voor vele Heistenaars nog een onbekende.

Er wordt een aktie ondernomen voor het behoud van enkele oude villa’s langs de Zeedijk. Bij het verdwijnen van het oude kerkhof langs de Heistlaan protesteert Heyst Leeft tegen het vernielen van alle oude grafstenen en -monumenten, waardoor een stukje Heistse geschiedenis letterlijk wordt begraven.

Op 27 november is er het vijfde Avondje Heist met een speciale bijdrage over de storm en overstroming in 1953 en deskundige en passionele toelichting van ere-schepen Georges Parez. Dezelfde avond worden ook beelden getoond over het maken van de nieuwe film van Lucien Henneman over het oude Heist.

Dany en Pierre Vantorre blijven ook verder filmen en behalen trouwens geregeld ereprijzen met hun creaties.

Zo herinneren wij ons nog levendig hun prachtige uitgave over de gebouwen en beeltenissen in Heist.

Heyst Leeft beleefde in die tijd glorievolle dagen voor bomvolle zalen. Ook deze avond moest herhaald worden voor de vele leden en sympathisanten die geen plaats hadden kunnen bekomen bij de eerste editie !!!

Topper van 1981 was beslist het Pinsterweekend met de tentoonstelling in Ravelingen van een 100-tal kunstwerken over Heist uit de verzameling van de familie Devent, bijeengebracht door bestuurslid Georges Devent. Een prachtige catalogus werd uitgegeven en cultuurschepen dr. Devreese had niets dan lof over Heist Leeft en dit initiatief, tijdens de openingsplechtigheid.

Het is ook het jaar dat plots een aantal belangrijke en gekende Heistenaars ons verlaten Maurice Bulcke, kleermaker, Jan Van Audenaere, haarkapper en Mieltje Monbaliu, de duivenmelker, en pastoor-emiritus Jozef Ampe.

Het begin van de meimaand stond volledig in het teken van de viering van het 75-jarig bestaan van de frères, met ondermeer een fijne tentoonstelling en een prachtig boek.

Het zesde Avondje Heist bracht een gesprek met Georges Vermandel, accordeonvirtuoos en Tino Rossi imitator

Maar heel in het bijzonder was er de première van de film van Lucien Henneman over ”Heist van vissersdorp tot badstad” met heel wat bestuursleden als figuranten.

In 1982 verscheen in het Belgisch Staatsblad het voorstel tot bescherming van De Garre (wat later op een sisser zou uitlopen...)

In mei wordt in Ravelingen een grootse tentoonstelling opgezet “Heyst en de Noordzee”. Bijzondere aandacht verdient ook de heruitgave van het boekje van meester Nollet met de titel: “Heist-aan-zee en zijn verleden”, dit met de goedkeuring van zoon Raymond Nollet.

1982 was ook de viering van het gouden jubileum van het nieuwe stadhuis en in het tijdschrift gaan we met Raymond Gheselle mee naar Brixham, het Engeland waar vele Heistenaars verbleven tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens het Avondje Heist op 26 november 1982 had stadsontvanger Karel Aernoudts het over de bevrijdingsgevechten in onze streek naar aanleiding van de uitgave van zijn boek “Waar de rode klaproos bloeit”.

Het gesprek sloot aan op de filmvoorstelling “De laatste witte vlag”.. Gespreksleider was Pierre Vantorre.

Edward Bouten overleed op 18 augustus 1982.

1983 blijft in onze herinnering met de viering van 250 jaar Boerenhof. Velen zullen zich nog levendig de zonnige bijeenkomst herinneren aan het Boerenhof met het plaatsen van een herinneringsplakket, muzikaal ondersteund door de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Heist.

Heyst Leeft werd er door de heer en mevrouw Oosterlinck hartelijk ontvangen, en het “boerenfestijn” blijft in onze herinnering. In het boekje wordt dan ook uitvoerig de geschiedenis van deze boerderij behandeld.

Het achtste avondje Heist bracht ons Wardje Hertsoen die kwam vertellen over de oorlogsvoetbalclub “Stormvogels”.

20 jaar Heyst Leeft - Een nieuwe honderdjarige

André Desmidt

Heyst Leeft
1994
01
007-009
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:38:19