Negende Festival Vlaams Visserslied
Meer deelnemers, minder publiek...
Het negende festival van het Vlaamse visserslied, ingericht door de heemkring Heyst Leeft, verliep probleemloos en succesvol.
Voor de inzendingen festival van de nieuwe liedjes werden vier zangers geselecteerd, die elk een prijs ter waarde van 5.000 fr ontvingen van de Belgische Artistieke Promotie van SABAM., dit voor de vertolking van het lied. Voor de creatie van de nieuwe liedjes werden twee prijzen ter waarde van 15.000 fr geschonken door B.A.P. Sabam en dit aan Paul Pans en Peter Locket.
Het festival van het traditionele lied werd andermaal gewonnen door Oostendenaar Willy Van Bavickhove met het ontroerende lied “Jantje zijn vader was een zeeman”.
Jury en publiek bleken het aardig eens want Van Bavickhove kreeg ook de prijs van het publiek toegekend.
Meteen legde Heyst Leeft ook deze zanger vast voor een optreden tijdens het grote ledenfeest naar aanleiding van het 20-jarig bestaan op 1 oktober 1994 in de zaal Ravelingen.
Tweede werd de groep “De Piraten” uit Deurne met hun liedje “Allen die willen te kapren varen”.
Roger Vandenberghe, eveneens uit Oostende ging de toer op in het dialect met Mance, goed voor brons.
Yvonne Leliaert verraste iedereen opnieuw aangenaam zowel met kledij als zang. Zij kreeg een vierde prijs voor haar lied “De vissers van San Juan”.
De vijfde prijs tenslotte ging naar Felix Demey met “Ik heb mijn leven lang op zee gevaren”.
Andere opvallende deelnames waren de heer Jef Klausing, auteur van het Groot Oostends Liedboek. Hij bracht in zijn eigen stijl twee oude liedjes in verhalende trant, die ons doen denken aan de marktzangers van weleer.
Jeugdig en fris was de jonge groep “Watjes in de oren”, leerlingen van de normaalschool O.L.V. ten Doom uit Eeklo. Zij vierden hun creatief op een leuke wijze bot met een medley van vissersliedjes in een stijl die doet denken aan de jeugdbewegingen.
Vermelden wij nog dat de prijs van de stedelijke culturele raad ging naar Felix Demey.
Na het festival hadden wij nog een gesprek met de organisatoren die lieten uitschijnen dat er voor de tiende editie iets bijzonders uitgewerkt zal worden, misschien grootschaliger en commerciëler. In dit perspectief zal ook nagegaan worden of er niet moet uitgekeken worden naar een andere datum, misschien in september of oktober.
Al bij al heeft de heemkring Heyst Leeft andermaal bewezen dat zij haar slogan “behoud van het Heistse volkseigen” in daden weet om te zetten. Door dit initiatief blijft zij een speciaal stukje folklore van de zeevisserij belichten, waardoor het visserslied niet in de verloorhoek geraakt.
NEGENDE FESTIVAL VLAAMS VISSERSLIED
UITSLAG NIEUWE LIEDJES
Als appreciatie voor het optreden en de bijzondere aandacht voor nieuwe liedjes werden de vier geselecteerde deelnemers beloond met een geldprijs van 5.000 fr. Met name Trudy Leman, Roger Vandenberghe, Locket Peter en Anne Jordens.
De speciale festivalprijs van de Marnixring Knokke voor het beste taalgebruik gaat naar Peter Locket.
De prijs van de Belgische Artistieke Promotie van SABAM ging ex-equo naar Peter Locket en Paul Pans voor de creatie van een nieuw lied volgens het opgelegde thema.
UITSLAG TRADITIONELE VISSERSLIEDJES
1. Willy Van Bavickhove met Jantje zijn vader was een zeeman”.
2. De Piraten met “Al die willen te kapren varen”.
3. Roger Vandenberghe met “Mance”
4. Yvonne Leliaert met “De vissers van San Juan”.
5. Felix Demey met “Ik heb mijn leven lang op zee gevaren”.
6. De Bakkersgasten met “De vissersramp”.
7. Trudy Leman met “De klok van Arnemuiden”.
8. Charles Strubbe met “De klok van Arnemuiden”.
9. Watjes in de oren met “Het lied van de vissers”.
Speciale festivalprijs van de stedelijke culturele raad voor Felix Demey.
Met dank aan de vzw cultuurcentrum Knokke-Heist, de vzw Toerisme Knokke-Heist, de Marnixring en de stedelijke culturele raad en de sponsors van het festival.