Voorwoord Heyst Leeft - 1995-02

Beste vrienden,

Het is tijd... meer dan hoog tijd. Maar kom hier zijn wij dan toch met onze tweede uitgave van 1995.

De grote tentoonstelling in Brugge, in d’ halle heeft voor haar uitgave 100 jaar Zeehaven Brugge een beroep gedaan op Heyst Leeft om het thema Visserij te helpen verzorgen.

Op zaterdag 8 juli waren wij ook van de partij om de “Nieuwe Garre” in te huldigen. Onze Marie-Christine heeft de vele tegenwoordigers toegesproken:

Mijnheer de Burgemeester,
Mijnheer de Voorzitter,
Leden van College en gemeenteraad,
Dames en Heren,

Het is niet de eerste keer dat het bestuur van Heyst Leeft in deze Garre aanwezig is. In 1977, toen schepen Jozef De Groote onze voorzitter was, hebben wij een aktie op touw gezet onder de naam ‘De Garre moet blijven’.

Wij wilden inderdaad deze rij volkswoningen laten klasseren zodat ze bewaard zouden blijven voor de toekomst. Wij dachten toen aan een uitbreiding van het heemkundig museum, en aan huisjes die allemaal met elkaar in verbinding zouden staan en telkens een bepaalde kant van het volksieven zouden tonen.

De Garre toonde hoe vele Heistenaars leefden op het einde van de vorige eeuw, toen de arme vissers nog allemaal een varkenskot hadden en wat konijnen kweekten, om vlees te kunnen eten.

Door de evolutie in onze leefgewoonten ontvolkte deze buurt en werden in de jaren zestig al deze huisjes krotwoning verklaard.

Het smeedijzeren kunstwerk met de naam De Garre werd door Heyst Leeft ontworpen en gemaakt door smid Westyn uit Ramskapelle. Bij de afbraak heeft Heyst Leeft lang moeten zoeken en uiteindelijk dit smeedwerk tussen het schroot teruggevonden. Gelukkig werd het ook bewaard en kreeg het vandaag, dank zij het initiatief van t’ Heyst Best en voorzitter Despiegelaere, opnieuw een ereplaats.

Hoewel wij het nog steeds betreuren dat de oude Garre verdwenen is, zijn we toch blij dat hier door deze investering in sociale woningbouw, een stukje Heist kan herleven. We moeten inderdaad mee met onze tijd, en we kunnen gelukkig nog altijd de reconstructie van een oude visserswoning zien in het museum Sincfala, hier niet zo ver vandaan.

Wij hopen dat er verder stedebouwkundige aandacht zal blijven voor het centrum van Heist zodat het nog lang een levendige gemeenschap mag blijven, klaar om de toeristen te verwennen.

Inhoudstafel en voorwoord Heyst Leeft - 1995-02 - de “Nieuwe Garre”

Redactie

Heyst Leeft
1995
02
001-001
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:38:19