Uit het Brugsch Handelsblad van 2 juli 1976

Nationaal majorettenconcours zorgde voor spektakel te Heist

Zondag jl. (27 juni 1976) hebben zowat alle majoretten van het land elkaar rendez-vous gegeven te Heist voor de betwisting van het nationaal concours. Het mooie weertje zorgde voor heel wat belangstelling alhoewel het ’s namiddags voor heel wat kijklustigen te warm werd.

Het succesvol verloop ervan mag dan ook als een bekroning gezien worden voor het organisatorisch talent achter dit gebeuren, nl. schepen De Grauwe en de h. Dekeyzer, verantwoordelijken voor de feestelijkheden. Voor deze feestelijke dag waren niet minder dan 900 majoretten en 950 muzikanten verzameld in 34 majoretten- en 22 muziekkorpsen, naar Heist afgezakt. Ieder korps kreeg tussen de 10 en 12 minuten de tijd om een demonstratie van zijn kunnen weg te geven.

De ganse dag zorgden de talrijke optredens van de muziekkorpsen en de kleurrijke majoretten voor een ware feestelijke aanblik. De capaciteiten van de talrijke deelnemers maakten het de jury allesbehalve gemakkelijk.

Uiteindelijk ging de titel van de majorettenkorpsen naar de Majoretten van “Deugd en Vreugd” uit Gits. Naast de titel van “Nationaal Majorettenconcours” werden ze bedacht met de laureaatscoupe “Empire” van de stad Knokke-Heist en de laureaatsmedaille van Mevr. Rika De Backer, minister van Nederlandse Kultuur.

De tweede plaats ging naar “De Zonnebloempjes” uit Knesselare, tevens laureaat van de ereprijs Knokke-Heist, terwijl de majoretten van de Koninkijke Harmonie “Concordia et Docilitas” uit Herdersem beslag wisten te leggen op de derde plaats.

De overige prijswinnaars klasseerden zich als volgt:

  1. Groupement des Majorettes d'Arlon
  2. The Golden Star uit Luik
  3. The Blue Girls uit Blankenberge, die de trofee van de Minister van Sociale Voorzorg - die aanwezig was - kreeg
  4. De Xaverianen uit Aartselaar
  5. De Biekes uit Mortsel
  6. De Majoretten van de Koninklijke Harmonie St Cecilia uit Westkapelle
  7. De Majoretten “De Eendracht” uit Everberg

majoretten wenduine 1976Dit is de groep uit Wenduine, die veel bijval oogstte

De titel van “Miss Majorette” ging naar Martine Verbeke uit Gits, terwijl als erejuffers Lilly Lambrecht uit Herdersem en Arlette Delecluse uit Neuville-en-Condroz aangesteld werden.

Bij de Muziekkorpsen rangschikten de eersten zich als volgt:

  1. Herdersem
  2. Gits
  3. St-Lievens Houtem
  4. Aartselaar
  5. Lommel

miss majorette 1976Tot besluit van het zeer geslaagd Majorettenfestival te Heist werd “Miss Majorette 1976” verkozen. Deze titel viel te beurt aan Martine Verbeke uit Gits. Haar eredames zijn: Lilly Lambrecht uit Herdersern en Arlette Delecluse uit Neuville-en-Condroz.

Nationionaal majorettenconcours

Brugsch Handelsblad van 2 juli 1976

Heyst Leeft
1995
03
008-009
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:33:01