IEDER PRENTKAART IS EEN VERHAAL

margarethakerk-knokke

Verzamelaars van oude prentkaarten houden de geschiedenis van Knokke bij. Ieder zichtje is zeker een verhaal waard. Dan maar denken aan Jan zonder Vrees als men naar de kaart met de molen van ‘t Kalf op de Graaf Jansdijk kijkt. De Kerkstraat achter de hoge boom bil de dorpskerk was de buurt van Loete en Pycke, van Loewieze en heur winkeltje, van ‘t Hapertje en van de haring van Henri Claeys. Velen meer. Ook meer prentkaarten. Tot de molen van Lievens. Die bij de Cygne woonde. Je kunt het nog allemaal zien.

Dank zij de uitgevers van zichtkaarten, postkaarten, vuutjes, of hoe men ze ook heet, heeft het Knokke van toen de tijd overleefd. Een geluk dat zo velen ze bijgehouden hebben. Gaston Van Steene was de eerste om ze ook op film te zetten voor lichtbeelden op school of op verschillende voordrachten. Dan is er vooral Jimmy De Bruycker geweest die de toon aangaf voor de verzamelaars.

Met de heemkring en de ruilbeurzen zijn velen gevolgd. Het zijn zelfs dure kaarten geworden. Waar ze na de 2e oorlog op de rommelmarkt van de Marollen amper 1 fr. kostten, zijn ze nu vele honderden frank waard. Een schat. Dan maar liever bewaren.

Knocke-sur-Mer, Eglise

Men kan vele oude prentkaarten zien op de tentoonstellingen van onze kring, in de voorzaal van de WF-boekerij. Ook binnen het verhaal. Op tijd en stond de vuurtoren weer verrezen, het Grand Hôtel weer overeind, Plettinckx hul en ‘t oude Zoekte. Maar kijk, we brengen verder een verhaal bij een oude prentkaart. Zo kunnen we in toekomst zelfs oneindig doorgaan met verhalen. Over het verleden.

Oude prentkaarten tonen wat verdwenen is, wat velen nooit gekend hebben.

Knocke – Villa des Chênes
De doorgang naar de dorpskerk en kerkhof. Waar stond deze villa te Knokke?

2015 02 06 144537Souvenir de la guerre – of the war 1914-18
Uit (of na) de 1ste oorlog, in de duinen “Waar ook de Keizer te voet ging”.

2015 02 06 144605't Zoute der XXste eeuw - 1910 -
Het Albertplein als het Zoute badplaats werd en het Zoekte weldra achter villa's zal verdwijnen.
't Zoekte (pijl) der XIXde veroordeeld.

Ieder prentkaart is een verhaal

Redactie

Cnocke is Hier
1992
29
039-041
Leonore Kuijken
2023-06-19 14:33:01