HEEMKRING Vzw KNOKKE CNOC IS IER
TIJDSCHRIFT JAARBOEK 1993
Cnoc is ier vzw houdt als heemkring de overleveringen en gebruiken van Knokke in ere, met het achterhalen van geschiedkundige feiten, tevens door het tijdgebeuren voor de toekomst te bewaren. Jaarlijkse werking: tentoonstellingen, voordrachtavonden (film en dia’s), fietstochten, ruilbeurzen, Bevrijdingsmars, uitbreiding van verzamelingen (vele schenkingen). Ieder lid ontvangt het Jaarboek (oktober) en de bijzondere Brochure (maart) met Gids van het Andere Knokke.
Lidgeld 1994: 300 fr. – Ereleden bijdrage vrij – te vereffenen ten laatste tegen het verschijnen van de nieuwe brochure. Bijdrage storten op naam penningmeester Harold Van Eeckhoutte op één van volgende nrs: Gen. Bank 280-0427920-90, Kredietbank 478-4202601-29, ASLK 001-0596593-22. Ook te vereffenen bij een bestuurslid of op de zitdag Gemeenteplein 3 iedere woensdag 11-12 u.
Bestuur Cnoc is ier:
Erevoorz. Graaf Leopold Lippens, Zoutelaan 188 – Voorz. Danny Lannoy, Gr. Jansdijk 300 (60 93 92) – Onder-vz. Gaspar Warnier, Notelarenlaan 12 (62 12 25) – Sekr. André Sandelé, De Klerckstr. 3 (60 16 43) – Penningm. Harold Van Eeckhoutte, Gr. Jansdijk 317 (60 77 56) – Kommissaris Willy Desmedt, Boudewijnl. 67 (60 63 43) –
Bestuursl.
Gerard Adriaenssens, Hazegrasstr. 120 (60 22 13); Ghislain De Groote, Helmweg 33 (61 30 89); André D’hont, Zeedijk 639/47 (60 42 60); Dirk Overstraete, Kragenhoek 35 (62 08 09); Yves Tourain, Lippenslaan 73 (61 29 92); Henk Warnier, ‘t Walletje 24 (61 17 14).
Jaarboek – Samenstelling André D’hont en Danny Lannoy. Medewerking vrij. Uitgever: vzw Cnoc is Ier. Uittreksels uit het jaarboek moeten de bron vermelden.
Uitgaven ook te bekomen op zitdagen, ruilbeurs en bij sekretaris (korrespondentie).
Editoriaal
Tentoonstellingen
Cnoc is ier
Tot de tweede oorlog was Knokke grotendeels een Knokse zaak. Van het dorp weg, bij de definitieve doorbraak naar zee, de eerste dijk in 1890, gaven de bewoners met initiatief bezield de spoorslag voor handel en wandel. Dries Verheye, Pietje Jacobs, Jozef Rotsaert, Frans Tavernier, Ko van de Velde, Joseph Duysburgh, Louis De Klerck, velen velen meer, ze waren er van meet af bij als de 20e eeuw inzette. Voor het openen van handelshuizen, hotels en pensions, verhuuragentschappen, voor stranduitbating,- alles wat het zomerseizoen tot een winstgevende zaak maakte. Voor de welvaart van het dorp, tot weer de overwintering kwam. In de stille maanden veel werk: villa’s, meer huizen, hotels die uit de duinen verrezen. Lanen aangelegd.
Dit werd allemaal onthouden in prentkaarten, bij de grote aanloop van de fotografie op het einde van vorige eeuw. Alles precies in beeld, in tegenstelling met geïdealiseerde of gedramatiseerde afbeeldingen uit het verre verleden (zie maar de illustratie bij de Zeeslag van 1340).
Van de aanloop van Knokke als badplaats zijn ontelbare foto’s overgebleven. De heemkring zelf heeft er tienduizenden in bezit. De verzameling van onze eerste voorzitter, de betreurde Jimmy De Bruecker, vormt er een groot deel van, maar wat in het bezit is van André D’hont (mede van fotograaf wijlen Charles D’hont) is al even belangrijk. Dit vormt de basis van de permanente tentoonstellingen die Cnoc is Ier inricht in het Willemsfondsdorpshuis. Zo kunnen alle belangstellenden het Andere Knokke terugzien.
Meer dan vijfentwintig reeksen (telkens een duizendtal foto’s) kwamen reeds klaar, worden zo nodig aangevuld. Op de tentoonstellingen de onderwerpen: Dorp - Zeeweg Lippenslaan – Strand en Dijk – Knokse verenigingen – Zoekte Zoute – Oosthoek – Albertstrand – Verkiezingen – Bevrijding – Hotels, – Knokkenaars – Klasgenoten – Stadhuis – Polderdorp – Zwin – Doodssantjes – Enzovoort.
Weten dat de lopende tentoonstelling steeds open is ter Gemeenteplein 3 op woensdag-, zaterdag- en zondagvoormiddag, de toegang vrij. De permanente belangstelling, sedert in maart 1987 ingezet werd met ‘t Dorp dat Knocke was, zet ons aan verder door te gaan. Ook om dit Knokke dat het Onze is, voor de toekomst te bewaren. Hiernaast vormen de uitgaven Cnoc is Ier het noodzakelijk complement. Zo de lopende reeks met het andere Knokke (nadere inlichtingen op de tentoonstelling).
We zien je daar?