(Voorlopige gescande transcriptie vanuit origineel document)
Oostkerke : het 900-jarig dorp
René De Keyser
Oostkerke kan terugblikken op een bijzonder welgevuld jaar gedurende hetwelk het negende eeuwfeest luisterrijk werd gevierd.
Door de Heemkundige Kring St.-Guthago waren de VVV-Damme en het plaatselijk Feestcomite van Oostkerke erover ingelicht dat de St.-Kwintensabdij in Vermandois in 1089 tienden bij kreeg op de parochie Oostkerke en dat het kapittel van St.-Donaas in Brugge dan ook al landerijen en weiden bezat op dezelfde parochie. Oostkerke was in 1089 dus al een parochie met een kerk, zoals de naam bewijst. Zoiets mocht zeker niet onopgemerkt voorbij gaan.
Het begon met maandenlange voorbereidingen en bekendmakingen in dag- en weekbladen. Er werd op briefwisseling en affiches een logo verspreid dat ook het hele jaar door op het parochieblad afgedrukt werd.
De viering had plaats op zondag 2 juli, daags voor de feestdag van de plaatselijke heilige Guthago. Ondanks de lange mooie zomer was de weermaker niet in zijn beste dag. Er was een troost: het regende net niet en alles verliep volgens plan. Behalve de VVV- Damme, de Heemkundige Kring St.-Guthago en het Feestcomite, werkten er nog enkele andere verenigingen en heel wat individuele Oostkerkenaars mee aan het feest. Er waren die dag in totaal zo'n 100 mensen in het getouw.
De 30 jaar jonge St.-Guthagokring zag die 2de juli een wens in vervulling gaan. Reeds in het 1ste nummer van het tijdschrift van de Kring werd een pleidooi gehouden om de grondvesten van de Romaanse kerk zichtbaar aan te duiden aan de oostkant van de huidige kerk. Dankzij het Stadsbestuur van Damme kon dit monument nu ingehuldigd worden door Burgemeester D. Coens na de dankmis (opgedragen door Mgr. Laridon en opgeluisterd door het plaatselijk zangkoor en het koperkwintet Divertimento) en de daaropvolgende academische zitting in de kerk. Een andere oude verzuchting van vele Oostkerkenaars ging eveneens in vervulling: de monumentale kerktoren wordt 's avonds verlicht en hopelijk blijft dat zo !
Op de toren wapperde weerom - zoals in de middeleeuwen - het kermisvaantje. Niet zo maar een gewoon vaandel, maar wel de vlag van Oostkerke: 3 zilveren manen op een veld van keel.
Zelfs een aantal Oostkerkenaars hadden zo'n vlag bemachtigd! Al deed al dat rood bij sommigen de wenkbrauwen fronsen... In het tijdschrift Rond de Poldertorens verschijnt volgend jaar overigens wat meer uitleg over die vlag.
Naast de aangeduide grondvesten van de Romaanse kerk, de verlichting van de toren en de vlag van Oostkerke (die de ruwe noorderwind heeft overleefd), blijft er nog een vierde herinnering over aan het 9de eeuwfeest, nl. het boek "900 jaar Oostkerke". Bij de Dienst voor Toerisme te Damme zijn nog enkele exemplaren te koop.
Koken kost geld en een 9de eeuwfeest voorbereiden kost zeker geld. Uiteraard blijft er steeds het risico van een financiele kater, maar het is uiteindelijk goed afgelopen. Er zijn Oostkerkenaren die dagbladknipsels hebben bijgehouden om niet te vergeten wat er 's namiddags allemaal te zien was en dat was niet weinig !
Na de academische zitting werd voor iedereen een receptie gehouden op het dorpsplein en nadien schoven een 300-tal ingeschrevenen aan voor een smakelijke barbecue. Men kon daarna een bezoek brengen (met deskundige uitleg door gidsen) aan de mooi versierde kerk waarin een tentoonstelling ingericht was met als onderwerp de overgebleven kerkschatten. De beklimming van de toren werd een ware overrompeling. In de Dorpsstraat en rond de kerk werd een artiestenmarkt gehouden, er was een heuse gaaibolling, een ballonwedstrijd en met de paardetram kon een ritje in de omgeving gemaakt worden. Vooral de fietsenparade voor de Oostkerkse jeugd kende veel succes. En Disco Monia zorgde doorlopend voor muziek.
Een mooie herinnering vormt ook de prachtige pentekening van de Brugse tekenaar Pickery met Oostkerke's monumenten en voorzien van een speciale poststempel die in de Beuterblomme te verkrijgen was tijdens de tentoonstelling van de postzegelclub de Zeven Torentjes uit Assebroek.
Op de tweede zondag van juli werd traditiegetrouw Oostkerke-kermis gevierd. De kindermolen, het schietkraam, de grijpkraan en de eendjes waren weer present terwijl in de parochiezaal de jaarlijkse missiekermis georganiseerd werd. De kermisbals op zaterdag- en zondagavond trokken eens te meer de grote massa naar de reuzedanstent die opgesteld stond aan de rand van het dorp. De zondagnamiddag werd de zoveelste Grote Prijs voor Juniores verreden, terwijl dit keer de wielerwedstrijd voor (ex) Oostkerkenaren verschoven werd naar de zaterdag van de kermisweek.
Ter gelegenheid van 900 jaar Oostkerke werd ook een tentoonstelling ingericht. Omdat te Oostkerke geen geschikt lokaal met de nodige voorzieningen beschikbaar is, vond die tentoonstelling plaats in het Stadhuis te Damme in de zaal van de Vierschare. Onder de daar tentoongestelde dokumenten was o.m. een kleurenfoto van het oudste dokument (uit 1089) waarop Oostkerke vermeld wordt en dat zich in een archief in Parijs bevindt. Er waren eveneens 2 prachtige oude landkaarten te bewonderen waarop al de tiendelanden van de St.-Kwintensabdij aangeduid waren en vele andere kaarten van oude hofsteden en forten uit Oostkerke en omgeving, alsook afgietsels van zegels van adellijke families uit de streek, met daarbij een keuze van archeologische vondsten uit onze streek. We kunnen het hier niet allemaal opnoemen, maar de vitrinetafel met een grote verzameling boeken en tijdschriften over de geschiedenis van de streek mogen we toch niet vergeten te vermelden.
Op de 3de zondag van juli heeft de St.-Guthagokring met een grote groep leden en sympathisanten een bezoek gebracht aan deze merkwaardige tentoonstelling.
Op de laatste zondag van juli werd door de K.T.R.O. en Vakantiegenoegens "Toeren Tussen Torens" georganiseerd. De bedoeling was interessante kerken te bezoeken. Een daarvan was Oostkerkekerk, waarbij men dus ook een aantal tentoongestelde kerkschatten en de Romaanse grondvesten kon bewonderen. De brochure werd aangevuld en heruitgegeven door de Missiekring. Rondom de kerk was door het Feestcomite een grote rommelmarkt op het getouw gezet, maar helaas regende het die dag pijpestelen...
De nationale monumentendag op zondag 10 september bracht nogmaals heel wat toeristen naar Oostkerke, al was de toeloop zeker niet te vergelijken met de 1ste zondag van juli.
Om iedereen die aan de festiviteiten had meegewerkt te danken, werd door het Feestcomite en het Beheerscomite van de Beuterblomme in oktober een speciale bijeenkomst georganiseerd in "De Groene Wandeling". Daar werd een prachtige videomontage getoond van de viering op 2 juli en werd meegedeeld dat met het uiteindelijk batig saldo van de viering van het 9de eeuwfeest 60 spiksplinternieuwe stoelen aangekoncht werden voor de parochiezaal.
Als sluitstuk van 900 jaar Oostkerke hebben de 4 welbekende restaurants die Oostkerke binnen zijn grenzen telt, m.m.v. de Dienst voor Toerisme en het Feestcomite hun beste beentje voorgezet! Op 2 zondagavonden in het najaar serveerden ze een speciaal menu (overgoten met een wijntje voorzien van een speciaal voor deze gelegenheid gedrukt etiket) waarvan een heleboel Oostkerkenaren (en hun vrienden) tegen een democratische prijs genoten hebben.
Oostkerke heeft op een waardige wijze het 900-jarig bestaan van zijn kerk en parochie gevierd en heeft daarmee bewezen dat kerk en parochie ook nu nog een belangrijke waarde vertegenwoordigen bij deze kleine maar levenskrachtige dorpsgemeenschap.