Verslagen
2. Spermalie, Sarepte en Zoetendale

René De Keyser

Voor het bezoek aan deze drie gewezen abdijen, hadden we op 28 juli 1985, echt zomerweder verwacht. Helaas, toen we in Vijve Kapelle op het Bradericxplein bij "Het Paard" samenkwamen, regende het pijpestelen. We gaven echter de moed niet op, en na een tijdje kwam er klaarte aan de hemel. We besloten met zijn allen samen een 25 echte belangstellenden - de tocht aan te vatten.

De eerste halte werd gemaakt bij de kapel van O.-L.-Vrouw van Spermalie, die in 't begin van de jaren vijftig opgericht werd op de oostzijde van de baan Vijve Kapelle-Sijsele. Deze mooie kapel met een dakklokje werd gebouwd met stenen die opgegraven werden op het terrein waar eens de abdij Spermalie heeft gestaan. De vriendelijke heer Coens, die nu op de abdijhoeve woont, liet ons vrijuit rondwandelen. Terwijl een regenvlaag probeerde ons te ontmoedigen, gaf de Voorzitter in de schuur!- een geschiedkundig overzicht van de abdij Spermalie. Dan klaarde de hemel definitief op, en konden wij enkele fragmenten van tegels en bewerkte moefen verzamelen voor ons heemkundig museum Sincfala in Heist.

We keerden een eindje op onze stappen terug, om de Brieversweg te volgen en even stil te houden op de plaats waar de Spegelsweg de Brieversweg kruiste. Jammer dat de Spegelsweg, die een der oudste wegen is van heel onze streek, daar plaatselijk verdween in de tuin van een buitenverblijf.

Ook bij de hoeve die nu op het terrein van het vroegere vrouwenklooster Sarepta staat, werd een herinneringskapel opge­richt door de familie Raes. Het woonhuis van de hoeve werd vernieuwd, maar de stallingen staan er nog. Behalve de toegevulde wallingen en de herdenkingskapel herinnert niets meer aan het vroegere klooster.

Verder oostwaarts langs de Brieversweg bereikten we de drukke baan Knokke-Maldegem. Om de verkeersdrukte te vermijden maakten we gebruik van het voetbruggetje dat onder de grote brug is aangebracht om het terrein van de vroegere Abdij Zoetendale te bereiken. Waar eens dat zeer oude Zoetendale heeft gestaan, vinden we nu vier hofsteden. Daar gaf dhr. Jérôme Van Maldeghem ons een zeer degelijke uitleg. De heer Van Maldeghem hielp voor een paar jaar bij de opgravingen die op Zoetendale plaats vonden. Verder stelt hij ook een onderzoek in naar een schilderij dat zich nu in Amerika bevindt en waarop, naar alle waarschijnlijkheid, het interieur van de abdijkerk van Zoetendale is afgebeeld. We danken de heer J. Van Maldeghem welgemeend voor zijn bereidwilligheid.

Bij de abdijen van Spermalie en van Sarepta stond eertijds een molen; en beide hebben nu een herinneringskapel. Waarschijnlijk bezat Zoetendale geen molen… en tot nu toe is er ook geen herinneringskapel voor O.-L.-Vrouw van Soetendaele!

Bibliografie

  • E. Strubbe, Egidius van Bredene, grafelijk ambtenaar en stichter van de Abdij Spermalie, 1942.
  • C. Denorme, (pastoor van Sijsele), De Abdij Spermalie "Nieuw Jeruzalem" te Sijsele, in 1000 Jaar Sijsele, uitg. gemeentebestuur Sijsele, 1976.
  • Jo Raes, Geschiedkundige schets van het Klooster Sarepta,
  • D. Verstaete, Het klooster van Sarepta, in Vrije Maldegem,19/7/'65.
  • M. Th. Stercken, Sarepte, onuitgegeven licentiaatsthesis.
  • E. Van Mingroot, de Abdij Zoetendale te Maldegem, uitg. Davidsfonds Maldegem, 1983.

Verslagen - 2. Spermalie, Sarepte en Zoetendale

René De Keyzer

Rond de poldertorens
1985
03
145-146
Charlotte Bogaert
2023-06-19 14:40:26