Verslagen 1983-02

1. Diavertoningen en Gezellig Samenzijn in Westkapelle op 20.02.83

Dany Heyneman

Het werkjaar 1983 werd voor de Leden ingezet op zondag 20 februari met diverse diavertoningen en een gezellig samenzijn in ' t "Gasthof Oud Westkapelle", rechtover de kerk van Westkapelle.

Na de begroeting door de Voorzitter, werden de diareeksen ingezet door de heer Paul Braet uit Oostkerke, wiens naam bij de Heemkundige Kring onafscheidelijk verbonden is met de studie en het beschrijven van landbouwgereedschappen en de studie van het landbouwersleven in het algemeen. Ons medelid Paul Braet was op 31 augustus 1981 één van de talrijke bezoekers van de "Werktuigendag" op de Breuckhoeve in Vlissegem. Op deze zondag werden er demonstraties gegeven met betrekking tot het pikken en oogsten van de veldvruchten zoals dit circa 1900 tot ongeveer 1970 plaatsvond. Dit gebeuren was voor ons medelid een gedroomde gelegenheid om een groot aantal landbouwmachines in werking op dia’s vast te leggen. En of er heel wat interessants te fotograferen was!

De tentoongestelde machines, waarmee men op deze zomerse zondagmiddag demonstraties gaf, gaven een duidelijk beeld van de lange weg die werd afgelegd, te beginnen met pikken met de hand en dorsen op de geselsteen, tot de laatste snufjes van maaidorsers waarbij zelf de computer nu ook al zijn intrede gedaan heeft en die in vergelijking met vroeger, een leger arbeidskrachten uitsparen.

Praktisch alle aanwezigen herinnerden zich vanzelfsprekend nog zeer goed deze zogenaamde oude werktuigen en volgden met aandacht Paul zijn uiteenzetting en commentaar. Hierbij werd het maar al te duidelijk dat het dringend noodzakelijk is een uitgebreide documentatie aan te leggen van deze landbouwwerktuigen die vroeger zo vanzelfsprekend waren en ook zeer veel voorkwamen, maar die nu tot de voltooid verleden tijd gaan behoren, tenminste in onze industriële samenleving.

In aansluiting op de diareeks van Paul Braet, kwam de heer Paul Danneels uit Dudzele aan het woord met gebruiksvoorwerpen die hij ter inzage naar de ledenvergadering had meegebracht. We keken vol belangstelling naar: een tang om vocht of olie uit noten te persen; een speciale schaaf om stoelpoten af te ronden; een toestel door de schoenmakers gebruikt om schoentoppen aan te passen of bij te werken of het knellen ervan tegen te gaan; een toestelletje waarvan het zeer waarschijnlijk is dat het hier gaat om een buskruidmeter ... enz. Hopelijk verschijnen er omtrent deze voorwerpen (waarvan het voor de jonge generatie zelfs uiterst moeilijk begint te worden de juiste bestemming te achterhalen) beschrijvingen en afbeeldingen in een van de volgende nummers van "Rond de Poldertorens".

Ons medelid Jan Devlieghe, een verwoed foto- en dialiefhebber uit Duinbergen (Knokke-Heist) kwam eveneens aan de beurt. Hij ook trekt erop uit met zijn fototoestel en legt heel wat uitstappen en studiereizen van de Kring vast op dia's, waarvan we dan bij gelegenheid mogen mee genieten. Er werden door Jan niet alleen wat losse dia's gemaakt, maar hij verwerkt ze tevens in mon­tages met aangepaste sfeermuziek, terwijl hij beroep doet op een medewerker om de teksten voor te dragen. Hij vergastte ons op beelden met betrekking tot de Leievaart (2/6/78), het Openluchtmuseum Bokrijk, Lier (27/6/82), Mechelen (29/6/80), Oudenaarde (17/6/79) en Ieper(5/7/87). Het waren stuk voor stuk mooie diareeksen die je, eerlijk gezegd, zouden doen verlangen om het zelf ook eens van naderbij te gaan bekijken, voor zover dit nog niet gebeurd is. Voor de leden die mee waren op deze uitstappen, waren dit nog ongetwijfeld aangename herinneringen. 

Tenslotte vermelden wij dat de heer Albert Vandepitte uit Lissewege, ook nog aan het woord kwam en eveneens een reeks dia's uit zijn verzameling toonde, die betrekking hadden op diverse uitstappen en rondleidingen van de Kring.

Ondertussen was het vanzelfsprekend reeds vrij laat geworden toen de Voorzitter de presentators van harte dankte voor hun inzet ter gelegenheid van deze gezellige, familiale bijeenkomst te Westkapelle op deze winterzondagnamiddag.

2. Onze Biblioteek met Open Deur 

Jos Rau

Zoals aangekondigd werd in St.-Guthago Tijdingen, hield de biblioteek in de vroegere gemeenteschool van Oostkerke "Opendeur" op 5 maart jl. Een goeie 25 man (of vrouw) zijn met die opendeur in huis binnengevallen. 't Zag er bij momenten uit als een zeer ernstig studiecentrum. Een kleine schat aan plans, kaarten, lichtfoto's en zeekaarten werden er opengespreid en besproken.

Aan drie, vier tafeltjes zaten zoekers, met een verstandige bril op hun serieus geleerd gezicht, blijkbaar zeer belangrijke nota's neer te pennen. Aan andere tafeltjes zaten bestuursleden in drukke discussies een koffietje te slurpen en hun "wetenschap" te vertellen.

't Was er warm en gezellig. Iedereen vond er iets over 't een of ander onderwerp dat hem in 't bijzonder interesseerde. Zelfs elkeen van de 9 aanwezige bestuursleden ontdekte nog een boek of een kaart die hij voor aandachtiger raadpleging wilde ontlenen. P. Geerinckx, ingenieur agronoom, gebruikte die open deur om gezwind binnen te stappen met een pak boeken, als geschenk aan de biblioteek!!

Een vriendenkring zonder complexen!

Verslagen - 1983-02 - 1. Diavertoningen en Gezellig Samenzijn in Westkapelle op 20.02.83 - 2. Onze Biblioteek met Open Deur

Dany Heyneman - Jos Rau

Rond de poldertorens
1983
02
095-096
Els Van Broeck - Chantal Dhondt
2023-06-19 14:40:26