Historiek van de school Het Anker

Schepen Danny Lannoy

Het oud schoolhuis is gelegen in het hartje van Heist, en opgetrokken in neogotische stijl, erg in trek op het einde van de negentiende eeuw.

Wellicht ook mede dank zij de typische achthoekige toren werd het gebouw in 1985 geklasseerd als monument.

Het gebouw werd opgetrokken naar de plannen van architect R. Buyck die hiermee een karakteristieke getuige van de vorige eeuw in Heist heeft neergezet.

De vroeger rustige omgeving heeft een grote gedaanteverandering ondergaan wegens het bouwen van eengezinswoningen in de omliggende straten.

In de loop der jaren werden ook diverse bijgebouwen aansluitend aan het schoolhuis opgetrokken, waardoor het pand wel aan charme heeft ingeboet. Inmiddels deels afgebroken .

In 1831 was er melding gemaakt dat het gemeentebestuur van Heist niet over de middelen beschikte om een schoollokaal te bouwen. De kinderen liepen toen school in Ramskapelle.

De koster van Heyst Jan Macquyn gaf les aan de jongeren in zijn eigen huis en kreeg daarvoor 90 fr per jaar, waarvan 60 fr als tussenkomst van de Staat (periode 1830 - 1840). Dominiek Schramme volgde hem op in 1851, het jaar dat de eerste gemeenteschool werd gebouwd in de Pompestraat (huidige Kursaalstraat).

In 1850 telde de school 37 jongens en 26 meisjes als leerlingen.

In 1865 werd Schramme opgevolgd door Jozef Dewilde. Voor het eerst was er sprake van het inrichten van een school voor volwassenen, dit op vraag van het Provinciaal Bestuur in 1867.

Onder impuls van E.H. Van Coille werd beroep gedaan op juffrouw Anna Serweytens uit Brugge om een speldewerkschool te openen te Heist. In de Molenhoek werden de meisjes voorlopig opgevangen. Later zouden zij zich ook toeleggen op rekenen, lezen en schrijven.

In 1861 werd reeds vlot onderwijs verschaft en in 1866 werd een oude herberg opgekocht naast de bestaande gemeenteschool om er een lagere afdeling voor meisjes op te richten.

Een verzoek van de zusters in 1878 om hun school een gemeentelijk statuut te geven werd verworpen.

Toch kwam er schot in de zaak en werd beslist een nieuwe school te bouwen, naast de vrije meisjesschool.

In 1882 kwam de gemeentebewaarschool er voor een kostprijs van 31.735 fr met meubilair voor 4.624 fr.

Voor het lager onderwijs waren het slechte tijden: hoofdonderwijzeres mevrouw Maria Claeys en onderwijzeres Idalie Pauwels kregen hun ontslag wegens gebrek aan leerlingen.

Er waren voldoende onderwijsmogelijkheden in de vrije meisjesschool...

Een vrije school kwam er in 1883 door de Zusters, school die twee jaar later erkend werd door de Staat. De lagere knechtenschool telde 130 leerlingen en zou voorlopig aanvaard worden, wat wil zeggen dat het personeel betaald kon worden door de gemeente.

In de gemengde lagere school zou één onderwijzer voldoende zijn om degelijk onderwijs te verschaffen.

Hulponderwijzer Jules Van den Bussche werd op wachtgeld geplaatst.

In 1885 was er ook nog sprake van een vrije knechtenschool in opdracht van de ‘liberale associatie van Heyst’ onder de hoede van Idalie Pauwels en met de steun van de toenmalige schepen Decorte.

Op 4 juni 1897 kwam het onderwijs opnieuw ter sprake in de gemeenteraad, en was men van oordeel dat een groter schoolhuis noodzakelijk was voor de steeds groeiende schoolbevolking. Een geschikt bouwterrein vond men tenslotte aan de zuidkant van de lange Pannestraat, groot 77a 25 ca.

In 1898 werd besloten een nieuwe knechtenschool te bouwen, de kosten werden geraamd op 108.232,65 fr.

Aannemers Dereigelaere en Wassenhove uit Eeklo stonden in voor de werken en de aannemer Pieter Thiel uit Heist zou bouwen.

Het schoolgebouw langs de Pannestraat beschikte over talrijke grote lokalen op het gelijk­vloers en de eerste verdieping.

Er werden zes lagere klassen in ondergebracht, alsook een vierde graad en woonst voor de hoofdonderwijzer.

De leerlingen van de gemeenteschool en de vrije jongensschool werden achteraf samengevoegd. Dit tot 1906 wanneer de Broeders Xaverianen zich in de Oude Kerkstraat (nu Heistlaan) kwamen vestigen.

De onderwijzers na de samensmelting waren: Camiel Devliegher als hoofdonderwijzer, Jules en Jan Dewilde, Jules Nollet, Hilaire Vandewalle, Jozef Walgraeve en Richard Gobert.

Een tekenschool kwam er in 1900, het jaar dat de gemeentelijke bergplaats werd opgetrokken naast het nieuwe schoolgebouw.

Bij de ingebruikname van de nieuwe lokalen werd het oud schoolgebouw aan de Kursaalstraat verkocht aan de Zusters die het inrichtten als meisjesschool.

Enkele mijlpalen gemeenteschool Het Anker

Principiële beslissing tot bouw Gemeenteschool

1897

Inhuldiging Gemeenteschool

1900

Inrichting vierde graad - 7e studiejaar

1907

Grote vakantie in augustus

1922

Invoeren gezondheidsboekje

1922

Controle op schoolverzuim

1922

Nieuw modelprogramma (onder minister Destrée ?)

1923

Inrichting vierde graad - 8ste studiejaar

1925

Bijbouwen verdieping boven bestaande klassen

1930

Nieuw leerplan

1936

Hoofdonderwijzer gebruikt woning niet meer

1947

Opsmuk van alle klassen

1948

Basisschool Broeders Xaverianen door Staat gesubsidieerd

1954

Vrouwelijke leerkracht handvaardigheden

1954

Eerste vrouwelijke kleuteronderwijzeres

1956

Bijzondere leerkracht godsdienst

1971

Bijzondere leerkracht lichamelijke opvoeding

1971

Bijzondere leerkracht protestantse godsdienst

1983

Oprichten participatieraad

1992

Historiek van de school Het Anker (Oude gemeenteschool Heist)

Danny Lannoy

Heyst Leeft
2000
01
002-003
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:43:22