Het proces van de Processie

Heyst Leeft, opgericht door schepen Joseph De Groote in 1974, heeft als doelstelling het bewaren van het Heistse volkseigen.

In het kader van deze belangstelling voor folklore en traditie is het dus niet verwonderlijk dat Heyst Leeft steeds belangstelling heeft gehad voor de processie en de zeewijding.

In de jaren zeventig werd reeds het idee geopperd om de processie nieuw leven in te blazen. Noch de vzw Initiatief (voorzitter Manu Desutter), noch de parochie (pastoor Debaecke) zagen het op dat moment zitten. In die periode waren trouwens ook een aantal oude processiekleren verkocht ten voordele van de derde wereld...

De vernieuwing van de liturgie na het concilie, de grote roep naar verandering en de wil om met het verleden te breken, de moderne problemen als verkeershinder en het niet meer vinden van deelnemers, de verminderde mogelijkheden van de ouder wordende zusters die steeds dé grote steunpilaar waren van de processie... zovele redenen om het niet opnieuw te doen.

De zeer trouwe leden zullen weten dat er af en toe nog eens een ballonnetje opgelaten werd, maar tevergeefs.

De komst van een nieuwe, dynamische pastoor stemde Heyst Leeft hoopvol.

Temeer hij ook belangstelling had voor traditie en folklore... en ook lid werd van Heyst Leeft.

Op 15 augustus 1989 trok de nieuwe pastoor van Heist van het visserskapelletje naar de Zeedijk met een lichtjes uitgebreide groep.

Zuster Renildis had trouwens gedurende de zomer van hetzelfde jaar een inventaris gemaakt van wat er nog aanwezig was op de zolder in de pastorie.

Die positieve signalen ontgingen het bestuur van Heyst Leeft niet.

Toen er ook enthousiasme opgemerkt werd bij toenmalig voorzitter van toerisme Piet Denorme kreeg bij Heyst Leeft het project om een nieuwe processie op te starten steeds meer inhoud.

Op 20 september reeds schreef onze ondervoorzitter ten persoonlijke titel een brief naar pastoor Vandesompele met een zeer concreet aanbod voor uitvoering.

Wij geven de tot nog toe vertrouwelijke brief, hierna weer:

André Desmidt
Apollo-XI-laan 20
8300 Knokke-Heist

Knokke-Heist, 20 september 1989

E.H. Vandesompele
Sint-Antonius-Abt
Heist

Eerwaarde,

Het herinvoeren van de processie met betrekking tot de zeewijding is sinds jaren mijn zorg, vandaar mijn vreugde over de bespreekbaarheid van dit onderwerp zowel bij de parochie als bij de vzw Initiatief.

Uitgaande van de stelling dat het op de eerste plaats een kerkelijk gebeuren moet zijn met geloofsuitstraling, formuleer ik een aantal bedenkingen van praktisch-organisatorische aard die de basis kunnen vormen van een inleidend gesprek met potentiële medewerkers uit Heist wel te verstaan.

Wie doet wat ?

Er moet op de eerste plaats een terreinverkenning gebeuren, waarbij allicht een toenadering in overtuigende zin zal moeten gezocht worden met een aantal verenigingen en instellingen. Hierbij denk ik niet limitatief en vrijblijvend aan: de kerkfabriek, de parochieraad, de christelijk geïnspireerde vrouwen- en mannen-organisaties (KAV,KWB,KBG), de koren (Cantabilé, Rondinella, Toontje), de manége Ryckaert, de fanfares, de Heistse Klakkertjes, de visserijschool, O.L.V.O., de groep van de Kruisevocatie, Heyst Leeft en Sincfala, toneelgroepen...

Wie zal dat betalen ?

Om de duurzaamheid van het initiatief te verzekeren moet er een startkapitaal zijn. Dat kan bijeengebracht worden door renteloze aandelen in een vzw, lucratieve acties tijdens deze winter, een ere-comité. Later kan dit aangevuld worden door de jaarlijkse omhaling tijdens de zeewijding bijvoorbeeld.

Historiek

De relatie visserij-geloof is overduidelijk, en manifesteerde zich door de eeuwen heen. Bepaalde voorvallen kunnen hier in beeld gebracht worden. Reeds tijdens de eeuwwisseling was er een processie op 15 augustus (Auguin) en heel wat dertigers en veertigers hebben nog deelgenomen aan de vroegere processie.

Scenario

Over de opstelling van de processie heb ik nog niets teruggevonden, maar ik kan u wel een voorstel formuleren op basis van herinneringen en aangevuld met eigen ideeën.

  • opening: door ruiters getooid in ridderpak met kleuren van Heist.
  • Historie: schildknapen met schilden en wapens van Lisseweghe herinneren aan ontstaan - gevolgd door schaalmodel oude kerk - gevolgd door lavertjes - gevolgd door droevige vissersvrouwen (ramp) - gevolgd door groep vissers - gevolgd door boot pastoor Ampe - matroosjes IBIS - Klakkertjes en Pier en Wanne (voor aanvulling of wijziging vatbaar)
  • Evangelische thema's: zoals Jezus stilt de storm, de wonderbare visvangst, Ik zal mensenvissers van u maken, Jezus wandelt op het water, Gods rijk is als en visnet...
  • O.L. Vrouw als ster der zee - biddende vissersvrouwen aan 't visserskapelletje (wagen)
  • Klakkertjes met reddingsboeien, gevolgd door de reuzen Pier en Wanne
  • Beelden uit kerk en kapel worden gedragen door vissers
  • Pastoor met monstrans onder baldakijn, geëscorteerd door leden kerkfabriek met toorts, voorafgegaan door politie of rijkswacht en gevolgd door kerkelijke en burgerlijke genodigden.

In afwachting van enige reactie verblijf ik met vriendelijke groeten.

André Desmidt

Het positief antwoord bleef niet lang uit...

In het vooruitzicht van een eerste vergadering deed André Desmidt dan de nodige opzoekingen (in allerhande archieven) en ging hij bij vele oude Heistenaars op huisbezoek om de verhalen rond de processie op te tekenen. Meteen stof voor een aantal artikels in ons tijdschrift. Als rasechte Heistenaar had hij natuurlijk ook zelf nog in die processie meegestapt, zodat het opzoekingswerk van een leien dakje liep, want de materie was hem helemaal niet vreemd.

Op 13 november 1989 werd een eerste vergadering gehouden in de pastorie te Heist. Waren aanwezig: Piet Denorme, Jan Deroose, Martine Vlietinck, Maria Storm, Staf Vermeille, Arnold Vandesompele en zuster Renildis. De delegatie van Heyst Leeft bestond uit Ronny Engelrelst, Jozef Loncke, en André Desmidt. Ludwine Vandewalle liet zich verontschuldigen.

Op die vergadering luidde de evaluatie van de zeewijding 1989:

‘een goede poging met kleine stoet vanuit visserskapel’.

Onder punt 3A spreekt André Desmidt over de realisatie van de processie volgens de traditionele opstelling en geeft hij een toelichting over de mogelijke financiering, waarbij de medewerking van Heyst Leeft toegezegd wordt.

Gedurende de komende maanden wordt er zeer hard gewerkt door een aantal leden.

De pastoor neemt contact op met een aantal mensen, zuster Renildis neemt het secretariaat op zich en bemiddelt voor de medewerking van de zusters en van de lagere school. Heyst Leeft doet het nodige opzoekingswerk om een verantwoorde reconstructie te kunnen maken van de processie en legt een aantal belangrijke contacten voor sponsoring, met resultaat. Een gedetailleerde beschrijving wordt teruggevonden. Aan de hand van de historische gegevens en uitleg, vastgelegd door Z.E.H. Michiel English, ceremoniemeester van de kathedraal Sint Salvators te Brugge, en het ingezamelde fotomateriaal, kan een duidelijke reconstructie gemaakt worden.

In december geeft Heyst Leeft (als neutrale organisatie en zeer bloeiende vereniging) een persconferentie (zoals afgesproken in het comité), met de bedoeling de bevolking (dus ook de niet-kerkgangers) te informeren en vooral ook warm te maken voor de processie 1990.

Onder de titel ‘Opnieuw historische processie?’ wordt het artikel, ondertekend door André Desmidt, in het parochieblad gepubliceerd.

Het is een toelichting en een oproep, hetgeen trouwens ook in de lokale pers ruim aan bod kwam. Vergeten wij niet dat de lokale pers een enorm positieve rol gespeeld heeft bij de start en zeer waardevol bijgedragen heeft om de belangstelling te wekken en te doen groeien.

Opnieuw historische processie ?

De processie t.e.v. O.L.Vrouw Ster der Zee, voorafgaand aan de plechtige zeewijding op 15 augustus te Heist, was een eeuwenoude traditie, een publieke geloofsuiting en eenvoudige volksdevotie, in het verleden herhaaldelijk beschreven, o.a. door de Franse schrijver Auguin.

Naar aanleiding van de viering van het gouden priesterjubileum van E.H. Masschelein, toen pastoor te Heist, werd er in 1949 een brochuurtje uitgegeven door E.H. English, ceremoniemeester van de St.-Salvatorkathedraal te Brugge, met de beschrijving van een volledig vernieuwde processie. Om diverse redenen werd begin de jaren zestig de processie te Heist afgeschaft.       .

Toch is er te Heist heel wat nostalgie naar wat toch het hoogtepunt van het zomer­seizoen werd genoemd, o.m. bij de mensen van Heist Leeft, de vereniging die ijvert voor het behoud van het Heistse volkseigene en waardevolle.

De nieuwe pastoor E.H. A. Vandesompele kon deze gevoelens opvangen tijdens zijn talrijke kennismakingscontacten.

Na raadpleging van vele Heistenaars en overleg met de heer Denorme, voorzitter van de v.z.w. Toerisme Knokke-Heist, werd beslist om in 1990 opnieuw de historische processie van O.L.Vrouw Ster der Zee te realiseren.

Men is reeds druk bezig met de inventaris van het beschikbaar materiaal, het aan­spreken van medewerkers en het verzamelen van de nodige financiële middelen.

In elk geval wordt reeds nu een oproep gedaan naar de Heistse bevolking toe, om alle oude foto’s uit te lenen met het doel van een retrospectieve tentoonstelling over de processie daarmee op te zetten.

Heistenaars die eertijds meegingen in de processie en daar foto- of filmmateriaal of andere documentatie over hebben, vraagt men vriendelijk deze tijdelijk ter beschikking te stellen en te bezorgen aan pastoor Van de Sompele of bij de voorzitter van Heist Leeft, dit met de absolute waarborg dat alles integraal wordt terug bezorgd.

Voor de uitgave van 1990 wordt alvast voorzien in een opening van de stoet met ruiters getooid in de Heistse kleuren, een groep paters Antonieten die het relikwie­schrijn dragen, een patersgroep van de St.-Bertensabdij, een groep schildknapen met de oude wapenschilden uit het Brugse Vrije, een vissersgroep met vrouwen en kinderen, een Mariale groep rond het rozenkransthema en O.-L.-Vrouw, Ster der Zee, vissers met het schaalmodel van de oude kerk, met scheepsmodellen en de boeien van de boten die vergingen in zee...

De processie moet en kan uitgroeien tot een feest van en voor Heist!

Daarom ook wordt op ruime medewerking en sympathie van de inwoners gerekend.

André Desmidt

Vergeten we niet dat bij de start nogal eens gezegd werd ‘Wat gaan ze nog allemaal uitvinden?.., en met wat komen ze nu weer voor de dag ?... en de tijd van processies is voorbij!

Iedereen die documenten heeft, kan deze binnenbrengen bij pastoor Vandesompele of bij André Desmidt, stond er in de persberichten vermeld.

Ondertussen mag de ondervoorzitter van Heyst Leeft zich uitleven op de zolder van de pastoor en brengt hij zelf alle bruikbare spullen naar beneden (dienstig voor de tentoonstelling in Ravelingen).

De nodige contacten worden ook gelegd met een aantal sponsors teneinde het geheel te financieren.

Noch aan de parochie, noch aan de gemeente zou de eerste processie iets kosten.

Er was wel een subsidie van 10.000 fr vanwege Toerisme, en de Koninklijke Harmonie Sint Cecilia Heist en de Heistse Klakkertjes kregen een vergoeding als verplichte prestatie en de celebrant werd uitbetaald om de H. Mis op te dragen. En natuurlijk bestond het gemeentelijk aandeel aanvullend in de logistieke steun (onbetaalbaar).

De tentoonstelling in Ravelingen kende een zeer groot succes en de pastoor spreekt lovende woorden uit aan het adres van Heyst Leeft. De pers is ook zeer positief en in het tijdschrift van Heyst Leeft (jaargang 15, nr 1) wordt een eerste bijdrage geleverd over de processie van vroeger.

Na de Paasvakantie (en de tentoonstelling over de processie ingericht door Heyst Leeft) is het duidelijk: de processie 1990 komt er.

Heyst Leeft kon volgende sponsors vastleggen: Het Gemeentekrediet van België, de groep Roularta, Groep Cauwe, bouwbedrijf Vantorre, de Nationale Loterij, sportzaak Sportiva, Zakenkantoor Morbee-Ballegeer, nv De Bacquer - DB Fish en natuurlijk ook Heyst Leeft die 20.000 fr eigen middelen uitbetaalde. Aanvullend, wij herhalen het, de 10.000 fr van de vzw Toerisme, en de vergoeding voor de deelnemende groepen en de priester die de Eucharistieviering doet.

Dank zij deze financiële steun kon men nieuwe kledij maken voor de drie ridders (genaaid door Maria Storm), voor de Maria-groep (geknipt in OLVO en genaaid door mevr. Jaumain-Vandewalle). Later volgde nog de groep treurende moeders, de pages...

Belangrijk om weten is dat het inrichtend comité van de processie 1990 als volgt samengesteld was :

  • Denorme Piet
  • Vandesompele Arnold
  • Desmidt André (Heyst Leeft)
  • Jozef Loncke (Heyst Leeft)
  • Staf Vermeille
  • Ludwina Vandewalle
  • Utterwulghe Bryan (Heyst Leeft)
  • Jan Deroose
  • Maria Storm (Heistse Makkertjes)
  • Engelrelst Ronny (Heyst Leeft)
  • zuster Renildis (secretariaat)

André Desmidt nam het voorzitterschap waar van de vergaderingen en deed de regie van de eerste processie (zie verslag ).

De eerste editie was een succes en de reacties van het publiek en de pers waren zeer positief (mits inachtname van de schoonheidsfoutjes).

Er was ook gezorgd voor een video-opname, (op initiatief van Heyst Leeft) die later te koop aangeboden werd en ook vertoond werd op groot scherm in de zaal Ravelingen.

De uiteindelijke winst van dit project (iets meer dan 3.000 fr) ging naar de Stichting O.L.V. Ster der Zee.

Want inderdaad, bij het Gemeentekrediet werd een rekening geopend met vier verantwoordelijken: André Desmidt, zuster Renildis, Bryan Utterwulghe en Jozef Loncke.

Op 25 september 1990 werden alle deelnemers en sponsors uitgenodigd om op 18 oktober om 20 uur de videofilm én ook dia’s over de processie te komen bekijken.

Op die avond werd ook de herinneringsmedaille gegeven aan alle deelnemers. Video­film en medailles werden betaald via sponsoring.

Voor de medailles werd een speciaal ontwerp gemaakt in opdracht van Heyst Leeft in Italië via de goede zorgen van Wilfried Desmedt van Sportiva. Heyst Leeft is nog steeds in het bezit van de ‘moele’, en van de ontwerptekening die daarvoor diende.

Belangrijk om weten is dat de uitnodigingen verstuurd werden onder de benaming Stichting O.L.V. Ster der zee en als volgt ondertekend :

In naam van het inrichtend comité
Zuster Renildis (secretaris)                     André Desmidt (voorzitter)

**************

Bijzonder tevreden ging iedereen terug naar huis, met de vaste wil er het volgende jaar opnieuw bij te zijn.

Ook Heyst Leeft was bijzonder tevreden en onmiddellijk werden de nodige schikkingen getroffen om de editie 1991 voor te bereiden.

Zeer aangenaam voor Heyst Leeft en meer in het bijzonder André Desmidt was de parochiale nieuwjaarsreceptie, waarbij de gouden roos werd toegekend aan ondervoorzitter van Heyst Leeft André Desmidt voor zijn inzet bij de realisatie van deze eerste processie, nieuwe editie volgens oud recept. In die hulde werd ook mevrouw Maeyaert-Vandewalle betrokken (ook een gouden roos) voor haar bijzondere inbreng bij de choreografie. Een bijzonder woordje van dank en de gouden vingerhoed ging naar mevrouw Vandewalle-Jaumain die in stilte heel wat naaiwerk had verricht.
Uiteraard waren er ook woorden van dank voor zuster Renildis die vanaf het eerste moment geloofde in het project en zich er ten ook ten volle heeft achter gezet.

2015 06 17 100933

Men kan niet koken zonder geld en daarom werden er opnieuw een ganse reeks brieven geschreven en contacten gelegd.

Een van de contacten was een vraag naar het bisdom om ook financieel tussen te komen in wat toch ook een religieuze aangelegenheid is met grote uitstraling.

We drukken het antwoord hieronder af:

Brugge, 14 mei 1991

De Heer André DESMIDT
Kalvekeetdijk 83
8300 KNOKKE-HEIST

Geachte Heer,

Namens Monseigneur de bisschop deel ik u de goede ontvangst mede van de brief die u hem hebt geschreven op 8 mei j.1.

Hij heeft mij gevraagd u een antwoord te sturen als volgt :

Na ruggenspraak met de pastoor van uw parochie is het wellicht wel mogelijk met de parochianen zelf de on­kosten van deze processie te dragen. Mocht u echter bij de uitbouw ervan toch nog werkelijk financiële problemen hebben; dan kunt u wellicht nog eens contact opnemen met het bisdom.

Tot zijn spijt, laat de bisschop weten dat hij op 15 augustus e.k. niet vrij is en er dus niet kan aanwezig zijn. Toch houdt hij eraan u en uw medewerkers veel succes toe te wensen bij uw lovenswaardig initiatief.

Met dienstwillige gevoelens,
hoogachtend,
L. MAERTENS
secretaris van het bisdom

***************************

Een van de nieuwe initiatieven voor het komende jaar was het realiseren van een processievaandel.

Hiertoe werd door Heyst Leeft het plan opgevat om een wedstrijd uit te schrijven om ontwerpen binnen te krijgen.

Dit werd aan de pers medegedeeld door Heyst Leeft, en goed onthaald bij de bevolking.

Op 11 mei volgde dan een nieuwe persconferentie met meer concrete gegevens.

De tekst en het door Heyst Leeft opgestelde reglement volgt hieronder:

Heyst Leeft

VERENIGING VOOR HET BEHOUD VAN HET HEISTSE VOLKSEIGEN
Secretariaat en lokaal :
’t Boerenhof
Koudekerkelaan 30 - 8390 Heist-aan-zee - Tel. 050/51.13.33
K.B. 473-0037191-01

WEDSTRIJD VOOR HET ONTWERPEN VAN NIEUW PROCESSIEVAANDEL

Door de vereniging HEYST LEEFT wordt een wedstrijd uitgeschreven voor het ontwerpen van een nieuw processievaandel voor de proces­sie O.L.V. Ster der Zee op 15 augustus 1991-

Het ontwerp moet beantwoorden aan volgende vereisten :

  • Ontwerp in kleur
  • verplichte combinatie van beeltenis Onze Lieve Vrouw, een ster, de zee
  • vermelding: Processie O.L.V. Ster der Zee - Heist
  • ontwerp uit te werken op wit papier 40 cm op 60 cm
  • ontwerp moet binnen zijn uiterlijk op 15 juni 1991

De auteur van het bekroonde werk ontvangt een geldprijs van 5.000 f.

De ontwerper zegt alle reproductierechten af.

De ingezonden werken mogen worden tentoongesteld en blijven in het bezit van de inrichtende organisatie.

Over de beslissing van de jury wordt geen briefwisseling gevoerd.

Alle verdere informatie bij André Desmidt, Ondervoorzitter Heyst Leeft en initiatiefnemer van de nieuwe processie, Kalvekeetdijk 83, 8300 Knokke-Heist, telefoon 505/612492.

Te noteren dat de ontwerpen voor 15 juni 1991 ingediend moesten worden bij André Desmidt. De mensen van het comité kwamen in de pastorie bijeen om de laureaat aan te duiden. Het werd de heer Slabbinck van de firma Insigna, die voor deelname aangesproken werd door pastoor Vandesompele.

In de verslagen van de werkgroep zeewijding, opgesteld door onze goede zuster Renildis, lezen we het volgende over het vaandel en Heyst Leeft:

vergadering 22 april 1991, onder punt 4 :

  • een eigen processievaandel, gezien als geschenk van de bevolking, van de vissers,  aankloppen bij de reders? omhaling in de kerk?’

Het was in die vergadering dat de vertegenwoordigers van Heyst Leeft hun voorstel ontwikkelden en er goedkeuring voor vroegen.

vergadering 16 juli 1991, onder punt 3 financiën :

  • Heyst Leeft beschikt over 70.000 fr voor de nieuwe banier. Er komt nog een extra omhaling voor ons nieuw processievaandel, op de wijdingszondag (hoogmis 11 augustus).

Alle reders van Knokke-Heist werden door André Desmidt op 2 augustus aangeschreven en in totaal werd 25.000 fr door hen gestort.

Er werd op 1 augustus 1991 ook een bericht verstuurd aan alle inwoners van Heist- Duinbergen, ondertekend door zuster Renildis en André Desmidt. De aangeschrevenen ontvingen een speciaal stortingsbulletin en diegenen die contant iets wilden geven konden terecht bij Fernand De Backere, voorzitter Heyst Leeft, of bij de pastoor, of in het kantoor van het Gemeentekrediet op het Heldenplein.

Ook de processie (tweede editie) 1991 was een succes en kreeg een goede pers.

Opnieuw kregen de deelnemers een herinneringsmedaille (dankzij de sponsoring van Sportiva) en het enthousiasme steeg.

Op de zondag voor de hoogdag van 15 oogst werd dan inderdaad overgegaan tot de wijding van de processievlag en de officiële overdracht aan de parochie.

Pastoor Vandesompele verstuurde op 6 augustus 1991 een uitnodiging naar een aantal genodigden met volgende aanhef:

‘Met steun van Heyst Leeft kwam kunstatelier Slabbinck bijtijds gereed met ons nieuw processievaandel ‘O.L.V. Ster der Zee’. Aanstaande zondag 11 augustus wordt dit mooie vaandel gewijd .....      

Het was pastoor Vandesompele die het vaandel inzegende en lovende woorden sprak over Heyst Leeft, als initiatiefnemer en als geldschieter en -bemiddelaar.

2015 06 17 101023

Meter van de vlag was mevrouw Fernand De Backere (Martha) echtgenote van de voorzitter van Heyst Leeft. Peter was André Desmidt als voorzitter van het inrichtend comité en ondervoorzitter van Heyst Leeft.

Met fierheid droegen de ridders te paard, die de processie openden, het vaandel van Heyst Leeft, samen met de Belgische vlag en de vlag van het Vaticaan. Leon Deklerck droeg het processievaandel, bijgestaan door Bryan Utterwulghe.

De evaluatie van de tweede processie was positief. De pastoor bood de werkgroep een kaastafel aan, met heerlijke wijn.

Besluit van de avond (zie verslag 3 september):

Werkelijk ‘n stap vooruit. Zijn op de goeie weg.

Er groeit een zekere fierheid ... Een verlangen om erbij te kunnen zijn.

En zo werkt men in alle stilte verder.

Het aandeel van Heyst Leeft blijft en dat mag blijken uit het verslag van 11 maart 1992 waar we onder punt 2 a) ten 3de lezen:

‘Biddende vissersvrouwen (in zwarte paasgevoerde kapmantel, gestreepte rok, zwarte schoenen...’n 24tal.  M. Storm en Yolande kijken uit voor stoffen en naaiwerk. Onkosten doorspelen aan André Desmidt.

De stoffen werden uiteindelijk aangekocht door Maria Storm en Annie Poissonnier (echtgenote A. Desmidt). Maria Storm verrichtte het naaiwerk.

Uit deze bijdrage moge blijken dat de rol van Heyst Leeft zeer belangrijk was. Het is onze bedoeling met deze opsomming van feiten diegenen die er zouden aan getwijfeld hebben, even het geheugen op te frissen.

We stellen ook duidelijk dat ook de rol van Pastoor Vandesompele zeer belangrijk was en is (wat nooit werd ontkend). Het zelfde geldt trouwens voor het Gemeentebestuur en de vzw Toerisme, met in het bijzonder de toenmalige voorzitter Piet Denorme.

Toen André Desmidt zich persoonlijk uit de organisatie van de processie terug trok bleef Heyst Leeft de processie genegen.

Een aantal bestuursleden stappen trouwens ook nu nog mee op en daar is er binnen Heyst Leeft nog nooit enig negatief woord over gezegd, integendeel.

Ondertussen zijn er heel wat zaken gebeurd, los van de processie, die de relatie tussen Heyst Leeft en de pastoor danig hebben vertroebeld.

Heyst Leeft ijvert voor het behoud in een goede toestand van het visserskapelletje, en dit sinds het ontstaan van de vereniging.

Toen wij daarvoor naar het bisdom schreven (en niet wisten dat deze bevoegdheid overgedragen was aan de pastoor !!!) omdat op een bepaald moment zelfs een aannemer kabels en balken in de dakgoot had geplaatst en deur en ramen dringend dienden geschilderd te worden, reageerde pastoor Vandesompele zeer kwaad.

Wellicht als revanche verwijderde hij het herinneringsplakket (aan de voorgevel geplaatst) van Heyst Leeft.

Iets later werd ook het beeldje van onze vroegere ondervoorzitter wijlen Joseph Ackx verwijderd.

Nochtans had hij het na de diefstal van het oorspronkelijke beeld, gemaakt in opdracht van pastoor Debaecke.

Toen Heyst Leeft de idee lanceerde om rond het vissersmonument gedenkplaten voor de vissers vergaan op zee te plaatsen, doorkruiste pastoor Vandesompele dit initiatief door in zijn kerk iets gelijkaardigs te doen.

Later mocht plots ook de vlag van Heyst Leeft met het wapenschild van Heyst niet meer meegedragen worden in de processie (hoewel Heyst Leeft zorgde voor de ruiters, hun kledij had bekostigd en ook zorgden voor de vlaggestokken.

Toen de pastoor verbood dat er nog gebabbeld zou worden in de kerk en dit na publicatie in het parochieblad ook in de dagbladen verscheen, werd dit ook in de schoenen van Heyst Leeft geschoven.

Waar Heyst Leeft niet mee gelukkig is, was het te koop aanbieden van folders door een oudere dame juist voor de aanvang van de processie.

Heyst Leeft dringt ook aan op een historisch verantwoorde uitvoering waarbij alle plaatsen zoals destijds door E.H. English werden voorzien, ook zouden worden gerespecteerd.

Een paneel met de afbeelding van een schilderij past bijvoorbeeld niet in het eerste deel dat een historisch gedeelte is en de ontstaansgeschiedenis van het burgerlijke Heist aan bod laat komen.

En zo zijn er vele verdachtmakingen en kleine (en grote) pesterijen die zorgen voor een onbehaaglijk klimaat.

Heyst Leeft wenste enkel met feiten te reageren en dit op een waardige wijze en hoopt dat alle mensen van goede wil verder zullen willen werken opdat de processie op 15 augustus nog vele jaren op waardige wijze door de Heistse straten zou mogen trekken.

Het voltallig bestuur

PERSBERICHT

Het bestuur van Heyst Leeft, in vergadering bijeen op donderdag 29 augustus 1996, wenst te reageren op de verklaringen die recent geformuleerd werden rond de processie en de zeewijding.

Heyst Leeft heeft nooit de inspanningen ontkend die gedaan werden en worden door de parochiale overheid (samen met die van de gemeentelijke overheid) en drukt de hoop uit dat die inspanningen voort zullen duren zodat de processie met groeiend succes zal kunnen blijven uitgaan.

Maar Heyst Leeft kan niet aanvaarden dat de inspanningen door Heyst Leeft gepresteerd zowel op materieel, logistiek als financieel vlak ontkend worden door de pastoor, en dit tijdens een preek gedurende de weekendmissen.

Heyst Leeft nam met ongeloof en verontwaardiging nota van de door de pastoor geformuleerde kritiek ten aanzien van de gemeentelijke overheid, bepaalde journalisten, de vereniging en individuele leden.

Heyst Leeft nam na de processie en zeewijding géén contact op met de pers om kritiek te uiten. Wel werd er onder elkaar geërgerd gereageerd over het feit dat de ‘ridders te paard’ die de processie moeten openen, helemaal achteraan opstapten en dat zij in plaats van de vaandels van België, het Vaticaan en Heist (vroeger geweigerd door de pastoor omdat het de vlag van Heyst Leeft was), nu de vlag van hun Westkapelse ruitervereniging meedroegen.

Teneinde de sereniteit te bewaren zal Heyst Leeft dan ook niet antwoorden in dezelfde stijl van wat een homilie had moeten zijn, maar rustig reageren bij de editie van het derde tijdschrift.

In 1989, 1990 en 1991 gaf de pers regelmatig verslag over de inspanningen van Heyst Leeft in verband met de processie, zodat allen die er van nabij mee begaan waren zowel als de toeschouwers zeer goed weten wat Heyst Leeft allemaal gepresteerd heeft.

Tenslotte is Heyst Leeft nog altijd zeer fier dat de ondervoorzitter André Desmidt tijdens een parochiale babbel ingericht door de pastoor, door diezelfde pastoor werd geprezen voor zijn inspanningen en die van Heyst Leeft ten aanzien van de processie. De toekenning van de ‘gouden roos’, samen met mevrouw Vandewalle, is daarvan het blijvende bewijs.

Heyst Leeft doet een oproep naar alle mensen uit Heist om de processie verder te steunen zodat 15 augustus een hoogdag mag blijven voor Heist en haar visserij.

Het bestuur van de heemkring Heyst Leeft

Het proces ... van de Processie ...

Redactie

Heyst Leeft
1996
03
002-015
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:43:22