Thema voor 2001
DUINBERGEN

Heyst Leeft treedt de 21ste eeuw binnen met de Focus op Duinbergen.

Niet toevallig uiteraard... maar wel omdat de residentiële wijk van Heist precies honderd jaar wordt.

In het begin van de voorbije eeuw begon men te spreken over Heyst-Duinbergen. Op 1 februari 1901 werd de ‘Société de Duinbergen’ te Brugge opgericht. De eerste villa (1900) noemde Les Chardons.

Het was de Duitse urbanist en architect Stübben die de opdracht kreeg om Duinbergen uit te werken.

Een nieuwe badplaats werd tot leven geroepen. Op 25 augustus 1902 huldigt de gouverneur Charles d’Ursel de nieuwe badplaats in. Knokke voelde zich bedreigd en tracht de uitbouw van Duinbergen af te remmen. Uiteindelijk komt er in 1911 een maatschappij ‘Knocke-Duinbergen Extensions’.

Wij hopen in de loop van het jaar een aantal bijzonderheden over Duinbergen op te diepen. We zullen het hebben over Le Petit Casino, de vroegere put van Duinbergen, over de dansende wateren, over de hotels in Duinbergen, over een aantal gekende personen en families, over de watertoren en het Park 58, over de Vossenhul, over de parochie Duinbergen en de bouw van de kerk...

Over de familie Serweytens - de Mercx en de familie Van Caillie...

Maar bij deze doen wij ook een oproep: wellicht kent u ook een en ander over Duinbergen? Misschien hebt u er ook wel iets meegemaakt? Misschien hebt u nog gewerkt in een hotel in Duinbergen? Of hebt u er één van de vele adellijke families ontmoet?

Samen met u willen wij er iets van maken, want wij hebben grootse plannen.

Wat we zeker zullen doen is een tentoonstelling organiseren. Iets wat we ook zullen doen, is een wandeling uitwerken.

En dat wil zeggen dat wij weer handen te kort zullen hebben. Daarom doen wij een oproep tot allen die zich geroepen voelen om ons behulpzaam te zijn: a.u.b. neem met ons contact op... wij hebben u nodig.

Thema voor 2001: Duinbergen

Redactie

Heyst Leeft
2001
01
002-002
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:43:22