Spaanse oorlogskinderen in Heist

August De Block, de socialistische partijsecretaris die in Jette woonde, trok zich het lot van de buitenlandse (Spaanse) vluchtelingen aan die in Heist waren ondergebracht.

Vanaf november-december 1936 had de socialistische partij via affiches kranten en weekbladen volop propaganda gemaakt om gezinnen aan te sporen, uit solidariteit met republikeins Spanje, een Spaans kind op te nemen. Het Nationaal Comité voor huisvesting van Spaanse kinderen werd opgericht, met zetel in het Volkshuis te Brussel.

De eerste uit Spanje geëvacueerde kinderen, die “los ninos” genoemd werden, kwamen eind april 1937 in België aan. Na een kort verblijf in een home werden ze ingeënt, verzorgd, gevoed en gekleed en toevertrouwd aan onthaalgezinnen. Ook andere organisaties hielden zich bezig met de opvang van jonge Spaanse oorlogsslachtoffers. In België werden in totaal ongeveer 5.000 Spaanse kinderen geplaatst. En dit door diverse organisaties. Zowat de helft van hen werden opgevangen door organisaties verwant aan de Socialistische Partij.

Ook in “Home Le Fleury” en de “Maison des Mutualistes” in Heist kwamen op 30 mei 1937 meer dan honderd Spaanse kinderen terecht.

Het vroegere Hotel Pauwels op de hoek van de Kerkstraat en de Vuurtorenstraat was in 1921 omgevormd tot eerste socialistische vakantiehome aan de kust. De jonge Spaanse vluchtelingen van de burgeroorlog werden kort na hun aankomst in Heist samen gefotografeerd op de trappen van het stadhuis. In 1939 probeerde men de kinderen reeds terug naar Spanje te brengen, maar voor velen bleek dat nog niet te kunnen.

Dat was onder meer het geval voor Nestor Folla, die in 1929 in Bilbao geboren werd en als jongetje van nog geen elf jaar in Heist belandde. “Mijn moeder stuurde een smartelijk verzoek aan mijn adoptieouders om me ondanks alles in België te laten blijven vanwege de grote miserie in Spanje. Twee dagen na de Duitse inval had De Block van Minister Paul-Henri Spaak de dringende raad gekregen Brussel te verlaten, wat hij ook deed. Op 13 en 14 mei hield hij zich vooral bezig met de evacuatie van de oorlogskinderen.

Enkele dagen voor de Heistse vissers het ook voor bekeken hielden, maakten zij zich op weg naar het zuiden, richting Spanje.

Oproep:

Zijn er nog mensen in Heist die zich herinneren dat hier Spaanse kinderen verbleven? Heeft iemand daar nog documentatie over?

Spaanse oorlogskinderen in Heist

Redactie

Heyst Leeft
2007
02
006-006
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:43:22