Zusters van Liefde van Jezus en Maria verlaten Duinbergen

André Desmidt

Op een regenachtige maandagnamiddag waren we te gast bij zuster Marleen in Duinbergen.

Regen buiten en tranen binnen... het vertrek uit Duinbergen valt de zuster zwaar. Maar trouw aan haar geloften schikt ze zich en ziet ze reeds hoopvol uit naar haar verblijf in de gemeenschap van Sij sele.

Historiek

Op 4 november 1803 stichtte kanunnik Triest in Lovendegem de orde van de zusters van liefde van Jezus en Maria, een eigen communauteit onafhankelijk van de andere gemeenschappen onder de naam Zusters van Liefde.

Als bijzondere doelstelling, noem het missie of roeping, heeft de gemeenschap de zorg voor de minderen in onze maatschappij, de mensen die minder kansen hebben: de wezen, de zieken (met in het bijzonder de psychiatrie), de leerlingen (met speciaal het bijzonder onderwijs voor doven en blinden). Het moederklooster was in Gent, het generalaat is nu in Brussel.

De algemene overste van de kloostergemeenschap die wereldwijd actief is, is sinds 2 jaar een Indische. Zij wordt bijgestaan door twee Indische, een Congolese en een Belgische raadszuster. In totaal zijn er momenteel een 1500 kloosterzuster actief in India, Congo, België, Rwanda, Sri Lanka, Nederland, Frankrijk, Italië, de Filipijnen, Vietnam, Mali...

Duinbergen

Het was op uitdrukkelijke vraag van EH Reyngout, toenmalig pastoor dat de zuster naar Duinbergen kwamen, ter vervanging van de zusters van Kortemark, en dit op 31 mei 1990.

“Ik ben mijnheer Reyngout nog immer bijzonder dankbaar voor die vele bijzonder mooie jaren die wij hier mochten beleven”, aldus een ontroerde zuster Marleen. Zuster Marleen was er bij vanaf het begin, samen met zuster Ancilla die dit jaar overleed, zuster Marian die na een vijftal maanden terug vertrok. Later kwam er twee maal een zuster Marie-Louise bij.

Doel was een religieuze aanwezigheid te hebben in het residentiële Duinbergen. De zusters waren “duivels doet al” en maken zich bijzonder verdienstelijk op de parochie. Zij waren ook gekend voor hun grote gastvrijheid en vingen zo regelmatig priesters en religieuzen op in hun pand.

Was er iets te doen op de parochie, dan waren de zusters present, ook en vooral achter de schermen. Ook de missiewerking en ziekenzorg waren hun grote bekommernis. Nu gaan de zusters naar het klooster op het domein van het Elisabethziekenhuis in Sijsele. Heyst Leeft hoopt dat zij nog zeer lang zullen kunnen nagenieten van hun verblijf aan zee.

3 zusters van liefde duinbergenFoto van de 3 zusters die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt in Duinbergen

Zusters van Liefde van Jezus en Maria verlaten Duinbergen

André Desmidt

Heyst Leeft
2007
04
004-004
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:43:22