Inventarisatie Bouwkundig Erfgoed
Knokke-Heist
In opdracht van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap werd door de ROHM-afdeling West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, in 2001 een inventaris van het bouwkundig erfgoed van de fusiegemeente Knokke-Heist opgesteld. Dit gebeurde in het kader van de lopende geografische inventarisatie van het bouwkundig erfgoed in Vlaanderen. Concreet bestaat de opmaak van deze inventaris uit veldwerk, aanvullende literatuur-en archiefonderzoek en het uitschrijven van teksten. Dit gebeurde door Gonda Callaert en Pol Vanneste, erfgoedconsulenten van de Cel Monumenten en Landschappen West-Vlaanderen en door Elsie Hooft, erfgoedonderzoeker bij het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed. Zij prospecteerden te voet en met de auto alle straten S’ van de gemeente, fotografeerden het waardevol bouwkundig erfgoed en beschreven dit aan de hand van een inventarisfiche. Tijdens het veldwerk werden enkel foto’s genomen van het exterieur van de gebouwen. Voor een aanvullend bezoek aan een privé-domein en/of een interieur werd telkens een afspraak gemaakt met de eigenaar van het pand.
Al deze gegevens zijn nu verzameld in een tweedelig inventarisdocument, meer bepaald met opname van de deelgemeente Knokke (deel 1) en van de deelgemeenten Heist, Ramskapelle en Westkapelle (deel 2). Deze
inventaris bevat naast de historische inleiding per gemeente en wijk, de beschrijving van 644 items en 239 straatinleidingen. De inventaris diende eveneens als basis voor de selectie van de beschermingsvoorstellen, gerealiseerd in de periode 2002-2004, waarin 1 bouwblok in Duinbergen en 50 individuele panden of items bijkomend als monument zijn beschermd. Daarmee telt de gemeente 83 beschermde monumenten en 6 dorpsgezichten die in de inventaris uitgebreid behandeld worden.
Naast het gebruik als uitgangspunt voor de selectie van het te beschermen bouwkundig erfgoed, heeft de inventaris nog enkele doelstellingen, m.n. als hulpmiddel bij de uitbouw van een lokaal erfgoedbeleid, als gids voor het bouwkundig erfgoed in de streek en’ als aanzet tot verder wetenschappelijk onderzoek.
Deze inventaris (€ 8 / deel) is verkrijgbaar bij de Afdeling R-O West-Vlaanderen, Cel Onroerend Erfgoed, — Werkhuisstraat 9, 8000 Brugge 050/44.29.55. (secretariaat) of Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.
De gegevens uit de inventaris van het bouwkundig erfgoed zijn tevens opgenomen is een databank op de website: www.VIOE.be