Inhoudstafel en woord vooraf - 1983-02

Inhoudstafel 1
Woord vooraf 2
Ode aan Heyst Leeft door Albert Vandierendonck 3
‘t Heistenaartje 4-6
Het jaar 1948 (2) 7-9
Fons van Miel van Cents 10-16
Het Boerenhof in feest 1732-1982 17-18
Kroniek van een badstad (9) 19-24

HEYST LEEFT, vereniging voor behoud van het Heistse volkseigen.
Voorzitter: Jos Degroote, O.L.Vrouwstraat 21 - 8390 Knokke-Heist.
Sekretariaat: Dany Vantorre, Markstraat 4 8390 Knokke-Heist.

Gehele of gedeeltelijke overname van artikelen in deze uitgave mag uitsluitend geschieden met toestemming van de auteur.

Woord vooraf

Heist, augustus 1983

Beste lezers,

Telkens wanneer een nieuw nummer van “Heyst Leeft“ verschijnt, vindt men ergens in het tijdschrift een kleine, bijna onopvallende mededeling waarmee onze lezers op de hoogte gebracht worden door wie het nummer gerealiseerd werd. Behalve één persoon zijn ze allemaal bestuurslid van de vereniging.

Het ligt niet in mijn bedoeling dit woord vooraf te vullen met het doen en laten van allen die zich telkens inzetten om een nieuw nummer tot stand te brengen. Neen, beste lezers, alleen die ene medewerker die geen bestuurslid is, doch stil en gelaten achter de schermen van de redactie werkt, wensen wij voor één keer in de kijker te plaatsen. Het is trouwens hij die zorgt voor het opsporingswerk van allerlei artikels en het is weer hij die alles, woord per woord, zin per zin, kraaknet op stencil tijpt. Als men in ons tijdschrift bladert moet men toch enige verbazing laten blijken voor de orde die het uitstraalt. Het is duidelijk dat dit het werk is van een man die weet wat hij wil en zin heeft voor duidelijkheid.

Het is niet altijd gemakkelijk het werk van één persoon te omschrijven, het gevaar is namelijk reëel dat andere medewerkers in de schaduw zouden geplaatst worden. Voor de vader van onze dynamische secretaris maakt dit wel een uitzondering. Men moet trouwens geen hele koe opeten om te weten of de biefstuk mals is. Dit geldt hier ook voor Pierre Vantorre. Met z’n natuurtalent tovert hij uit oude kranten artikels die hij weet om te vormen tot smakelijke, nieuwe vertellingen die iedere Heistenaar meer dan eens herleest. Telkens herrijst een nieuw stuk leven uit onze Heistse geschiedenis.

Als tekstschrijver voor de rubriek “‘t Heistenaartje “ ben ik dan ook fier te mogen zeggen dat het een eer is zo’n werk te mogen afdrukken, want eerlijk gezegd: dat valt mij niet alle dagen te beurt.

Op dit ogenblik weet ik nog niet wat er allemaal in ons 23e nummer zal te lezen staan, doch op voorhand wens ik allen veel leesgenot.

Cyriel Vantorre

Inhoudstafel en woord vooraf - 1983-02

Cyriel Vantorre

Heyst Leeft
1983
02
001-002
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:44:32