3de Festival Volks- en Visserslied

derde-festival-volks-en-vissersliedOp 3 juli 1988, voor de derde editie van het Festival van het Volks- en Visserslied was de Schuur van ‘t Boerenhof omzeggens te klein. Ruim 250 aanwezigen waren present om niet alleen de liedjes van toen, maar ook nieuwe creaties te beluisteren. Er was immers voor het eerst een speciale prijs uitgeloofd voor nieuwe liederen met eigen tekst en muziek. En maar liefst vijf kandidaten waagden zich aan deze originaliteitsproef.

In totaal kwamen zeventien nummers aan bod, hetgeen een verdubbeling betekent van het aantal deelnemers in vergelijking met vorig jaar. Eveneens was er opnieuw een groot prijzenarsenaal ter beschikking gesteld, o.m. bekers van minister Willockx, de voorzitter van de Vlaamse Executieve G. Geens, en gemeenschapsministers Weckx en Breyne.

Dank zij de gewaardeerde medewerking van onze sponsors kon het bestuur een prijzenpot van maar liefst 60.000 fr. aanbieden. Graag vernoemen wij ze nogmaals Bureel Bailyu, Zeebrugse Visveiling, Immo Verleye, Handelaarsbond Heist-Duinbergen, Rederscentrale, Kredietbank, Landbouwkrediet, Sabam en Krediet aan de Nijverheid.

De jury onder leiding van de heer J. De Vocht, directeur van de visserijschool, en bijgestaan door mevr. Jeannine Martony van de Opera te Gent, de heer Buysse, ere-directeur Senaat, de heer Brouckson, voorzitter van de vereniging voor zeelieden en de heer De Grande, medewerker van Minister Willockx, had het niet onder de markt om de laureaat aan te duiden.

LAUREATEN

Voor het zelfontworpen lied ging de hoofdprijs naar Joost Grimmert zijn lied ‘Dag uit het Vissersleven’ voor Luc Demey met ‘Me werk lig in ‘t water’ en ’t Viskarretje’ de Bakkersgasten met ‘De broeikas van de bakker’ en ‘Ode aan de Kempen’ Mia Oosterlinck met ‘Van visser Severin’ en Jo Ander met ’Een baken op Zee’ en ‘k Ben blie da’k van West-Vlaanderen zijn.

Ook in het algemeen klassement was het de Kortrijksaan Joost Grimbergen die met zijn ‘Dag uit het vissersleven’ het meeste succes oogstte. Tweede werden de Bakkersgasten, met hogergenoemde kompositie ‘De broeikas van de Bakker’. Heistenaar Luc Demey, vorig jaar winnaar, werd derde, met ‘Me werk ligt in ‘t water’ hij kreeg een bijzondere appreciatie voor de goede tekst, de natuurlijke vertolking en de podiumvastheid.

De verdere uitslag: 4. De Bakkersgasten 5. Blootland met ‘Zeemansleven’ 6. Georgette Van Eycken met ‘ne Zeeman in ‘t bloed’ 7. 506 Blootland met ‘Hoe vrolijk is ‘t op zee te varen’ 8. Paul Van Cleemput, gezongen door Mia Oosterlinck met ‘Van Visser Severin’ 9. Georgette Van Eycken met ‘t Viswuuf’ 10. Luc Demey met ‘t Viskarretje’ 11. en 12. Jø Ander met ‘Een baken op zee’ en ‘k Ben blie da ’k van West-Vlaanderen zijn’ 13. en 14. Duo Omer Keirse-Madou met ‘Napolitaans visserslied’ en ‘Het hutje bij de zee of Heimwee naar het Noordzeestrand’ 15. en 16. Eric Willemkens met ‘Ergens op zee’ en ‘De vissersramp’ 17. Micheline Verstappen met ‘M’n ventje komt naar huus’.

Ook het publiek had een stem, en traditioneel kan hun beoordeling wel eens anders uitvallen. Zo pakte het ook deze keer uit. Luc Demey viel duidelijk het meest in de smaak bij het publiek met zijn lied ‘Me werk lig in ‘t water’. Verder spraken de Bakkersgasten, Eric Willemkens, Micheline Verstappen, SOS Blootland en Georgette Van Eycken ook de toeschouwers aan.

Het Festival van het Volks- en Visserslied gaat in elk geval een groeiend succes tegemoet. Vermelden wij als slot nog dat het bestuur van Heyst Leeft uiterst tevreden was met het bereikte resultaat en dat zij een groep uit Frans Vlaanderen mochten begroeten.

... komt u in 1989 ook ...

3de Festival Volks- en Visserslied

Redactie

Heyst Leeft
1988
03
017-018
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:44:32