Even terugblikken op 1988 ...

André Desmidt

De laatste donderdag van oktober..., een vaste uitgangsdatum voor veel Heistenaars. En dat kon je wel merken bij het binnenkomen van de zaal Ravelingen, ondanks het bar slechte weer.

Het bestuur liep er wat zenuwachtig bij, want deze keer was het geen gewone Heistenaar in de hoofdrol, maar een heuse vedette, bekend van radio en televisie,

Toen Jeannine Martony rond half acht de zaal binnenkwam, diskreet tussen de tientallen Heistenaars die op een mooi plaatsje in de zaal aasden, werd het ijs vlug gebroken.

Oef, ze is er, en Lisette Dewilde ook.

Jeannine bewees dat ze ondanks alle grote successen, een echte Heistse is gebleven. Zonder veel complimenten een goeiendag komen zeggen, toch zakelijk vlug ook nog een aantal vragen stellen, en dan vlug achter de coulissen. Ondertussen was directeur Jacques Maertens reeds druk in de weer met zijn “Rondinella”, en André Desmidt pende vlug nog enkele krabbels, die hem evenwel bruikbaar zouden zijn op de scène.

Tien over acht.... en avant march

Heyst Leeft start met haar zoveelste activiteit.

Inmiddels had Kurt Vlietinck reeds de zeden verzacht met zijn prachtige muziek, waarvoor hij trouwens in de loop van de avond herhaaldelijk voor gefeliciteerd zou worden.

Rondinella opende het vuur, en Jeannine Martony liet zich wonderwel door die kinderstemmen begeleiden.

De sfeer was er onmiddellijk met het “Nonnenkoor”. Een toppunt was dan het lied “Storm in de nacht”.

En zo kwamen we terecht in de praatstoel. Een half uurtje over de tijd van toen, samen met moeder, die in de zaal haar bloemetjes kreeg, samen met vriendin Lisette Dewilde, die trouwens ook het ontroerende “Matroosje” bracht. Samen ook met “onze Liesbeth”, en met schoolvriendin Josma Vandevelde, en samen met de eerste dirigent van Jeannine, onze koster Robert Monballyu.

Het bestuur van Heyst Leeft kan moeilijk zelf zeggen dat het een formidabel succes was, maar toch was het vooral dat wat de mensen tegen elkaar zegden bij het naar buiten gaan. Vandaar wellicht de felicitaties van Volksvertegenwoordiger Desutter die eens te meer nog wat napraatte.

Rond elf uur was iedereen ofwel naar huis, ofwel naar café London, waar Jeannine bijna bereid was om te zingen van “En we gaan nog niet naar huis”.

“1988” was een topjaar voor Heyst Leeft, met méér dan vijf honderd leden, met een vernieuwing van het bestuur en met een zeer succesvolle avond met Jeannine Martony, om dan maar niet te spreken over het overweldigende festival voor het Volks- en Visserslied.

En nu maar denken aan 1989... we zien de toekomst tegemoet en starten stilaan met de voorbereidingen voor ons vijftienjarig bestaan.

********************

Selectieve catalogus van heemkundige werken over Knokke-Heist

Door de gemeentelijke openbare bibliotheek Knokke-Heist werd een selectieve catalogus uitgegeven van heemkundige werken over Knokke-Heist.

De catalogus bevat 92 nummers. Sommige van deze Werken moeten ter plaatse geraadpleegd, andere mogen ter lezing naar huis worden medegenomen.

Wij zijn de mening toegedaan dat deze catalogus U kan interesseren. Hij wordt U gratis per keerende post toegestuurd: Telefoon of kaartje aan Willy Theerens, Dorpsstraat 116-118, 8300 Westkapelle. Tel: (050)605806.

50 jaar Heistse Klakkertjes

Bij de uitgeverij J. Herrebout, Keizersstraat, 42 8310 St-Kruis tel. 36.37.38 verscheen “50 jaar Heistse Klakkertjes”. Het luxueuze gedenkboek telt 120 blz. op een formaat 21 bij 30 cm. Het werk is geïllustreerd met tientallen onuitgegeven foto’s, werd gedrukt op 150 gr. houtvrij matte maco, garengenaaid in geplastificeerde gekartonneerde vierkleurenkaft. Prijs bij voorintekening 800 fr. (tot half september) Na verschijnen 950 fr. Te bestellen door overschrijving op rekening 800-2113810-64 van de Heistse Klakkertjes, Westkapellestraat 4 te Knokke-Heist.

De Klakkertjesdans
Als de vissers samen zijn, falderaldera
Dan kan het plezierig zijn, falderaldera
‘t Wordt ‘n lach en dansfestijn, falderaldera
Men drinkt, men zingt, als de klakkerdans weerklinkt.

REFR.       

Hei hupsasa voor de klakkerdans - klits klets klop klop klop
Met je klompen hou je de kadans - klits klets klop klop klop
Klompen aan de voet (bis), dat staat ons zo goed.
Hei hupsasa voor de klakkerdans - kloppe kloppe klop klop klop

Weet je het nog?

  • * dat op 16 november 1963 Heist op stelten stond met het grote T.V.- gebeuren “Eén tegen Allen”. Toen die wedstrijd werd gewonnen, waren we meteen 25.000 fr. rijker. Dit bedrag werd het startkapitaal voor de oprichting van het vissersmonument.
  • * dat het precies 15 jaar geleden is dat onze “vuilbakken” vervangen werden door de huidige leefmilieu-vriendelijke “vuilzakken”.

Even terugblikken op 1988 ...

Redactie

Heyst Leeft
1988
04
015-016
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:44:32