Zilver voor ... Ons Vissersmonument

2015 05 29 155534Inderdaad...

HEYST LEEFT Zaterdag 12 augustus 1969 is een ware hoogdag geworden voor Heist.

Heyst Leeft heeft de herdenking van ‘t Vissersmonument voor het 25-jarig bestaan gevierd.

Om 15 uur vertrok de stoet vanaf het Boerenhof onder begeleiding van de Harmonie St. Cecilia met de genodigden en de verenigingen met hun vaandels. De huldiging aan ‘t Vissersmonument begon om 15.30 uur in aanwezigheid van heel wat prominenten, onder wie Gemeenschapsminister De Keersmaecker, Volksvertegenwoordiger Manu Desutter, schepenen en raadsleden van Knokke-Heist, de Kerkelijke overheid, bestuursleden van het Heemkundig museum Sincfala en St. Guthago, de Rederscentrale van de Oostkust, een afvaardiging uit Zierikzee (Ned.), de Heistse Klakkertjes, talrijke Heistse verenigingen met vaandels en veel leden van Heyst Leeft.

Bestuurslid André Desmidt begon de toespraak met een historisch overzicht van de realisatie van dit monument dat sinds 1964 in Heist staat op het voormalige Iweinsplein, nu Vissershuldeplein.

Voorzitter Fernand De Backere deed daarna een oproep om dit anonieme Zeemansgraf in de nabije toekomst te voorzien van arduinen stenen met al de namen van de Vissers die op zee gebleven zijn. Meteen werd ook een beroep gedaan op het Gemeentebestuur en op de solidariteit van de bevolking, de vissers en hun organisaties.

Op de tonen van het Belgisch Volkslied en de Vlaamse Leeuw werden kransen neergelegd aan het monument namens Heyst Leeft en 43 Heistse verenigingen, het Gemeentebestuur van Knokke-Heist, de Rederscentrale van de Oostkust en door dhr. Minister De Keersmaecker. Een minuut volledige stilte werd in acht genomen.

Vervolgens ging de Harmonie St. Cecilia voor naar de zaal Ravelingen voor de opening van de tentoonstelling “Heist, van Vissersdorp tot Badstad".

Wij kunnen dit artikel niet afsluiten zonder onze dank te betuigen aan het Gemeentebestuur van Knokke-Heist voor hun daadwerkelijke steun. Onze dank gaat natuurlijk ook naar iedereen welke tegenwoordig was op die piëteitsvolle hulde.

Het bestuur van Heyst Leeft was bijzonder getroffen door de medewerking van de Heistse verenigingen en daarom willen wij graag de opsomming geven:

Kon. Rokersclub De Ware Vrienden - Handboogmaatschappij Kon. Gilde Duinengalm - Jeugdpijl Duinengalm - K.A.V. Heist - Kon. Harmonie St. Cecilia - K.B.G. Heist - Davidfonds - A.C.W. Heist - Jongens Chiro - Kon. Supportersclub De Strandleeuwen - F. C. Groen en Wit - Kon. Vinkenmaatschappij - De Heistse Visbakkers - B.G.J.G. - Duivenmaatschappij De Zwaluw - Vriendenkring De Wullok - De Zeemeermin - F.C. ‘t Keldertje - Bloedgevers Oud Gloriën - K.F.C. Heist - K.W.B. Heist - N.C.M.V. Heist - C.T.C. De Lichttoren - Z.V.C. De Kustvisser - Kon. Heistse Klakkertjes - Karateklub Zendokan - Z.V.C. Sportiva E.D.E.S.- Visserijschool - Oudleerlingenbond Visserijschool - Civiele Bescherming - Culturele Centrale- C.V.P. Sectie Heist - Willemsfonds Heist - W.T.C. Oosthoekboy’s - Wijkraad De Vuurtoren - Orde van de Bierlippen - Vrije Lady Pikkers - Land en Zeeboy’s - Vrije Gaaibolders - K.F.C. Heist - F.C. Meerpaal en de Albertisten.

Zilver voor ... Ons Vissersmonument

Redactie

Heyst Leeft
1989
03
012-013
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:44:32