Verslag: 2
Onze jaarlijkse Feestnamiddag

Zoals aangekondigd, ging deze feestvergadering door op 13 december laatstleden in het Chalet du Zwin te Knokke. Iedereen zag met benepen hart het uur naderen. Barre koude, sneeuw en gladde wegen lieten niets goeds voorzien. De strooidiensten hadden echter hum werk gedaan op de staatsbanen en de wegen in Knokke-Heist. De leden van de fusiegemeente Damme, waar geen strooidien­sten te bespeuren waren, trotseerden echter de gladde wegen en kwamen heelhuids toe.

Het resultaat was, in plaats van een mislukking, een absoluut record !: 122 aanwezigen, een aantal dat voorheen nooit werd bereikt. Veel leden betaalden ter plaats hun lidgeld voor 1982; en verschillende nieuwe leden sloten zich aan.

Daarna stelde Voorzitter René de gastspreker voor: Dhr. Guido Burggraeve, conservator van het volgelreservaat "Het Zwin" en van de "Reigerkolonie Westkerke", nationaal coördinator bij het Internationaal Bureau voor Waterwild-onderzoek, lid van de raad van beheer Wereld Natuurfonds Vlaanderen, en stichter voor West-Vlaanderen van de Belgische Jeugdbond voor Natuurstudie.

Uit de met volle aandacht beluisterde voordracht bleek welk ongeëvenaard natuurgebied het laatste overgebleven deel van het Zwin geworden is. Enig in België!

De zeer gevatte uitleg bij de prachtige kleurdia's deed ons een paar uren de rijke geschiedenis van het Zwin als havengeul naar Sluis en Damme vergeten, om alleen nog te genieten van de talrijke zeldzame vogels., planten en andere levende wezens die er voor komen. Maar ook het achterland werd bij deze natuurrijkdom betrokken. Het is niet alleen gedurende de bloeiperiode van de "Zwinneblomme" dat het Zwin mooi is. Elk seizoen geeft het een ander uitzicht, met andere vogels en andere toestanden.

De Heemkundige Kring St.-Guthago acht zich gelukkig dit reservaat in zijn werkgebied te hebben... en bij een volgende bestuursvergadering wordt de mogelijkheid van een of meer geleide bezoeken, zeker besproken. Het bestuur dankt hierbij nogmaals Dhr. Guido Burggraeve voor deze zeer geslaagde en bijzonder genoten voordracht.

Onze dank gaat ook naar bestuurslid Maurits Dekeyzer, die de organisatie op zich nam, met nog enkele andere bestuursleden als helpers, om alles in goede banen te leiden.

Uit deze jaarlijkse feestnamiddag, waar ook alle bestuursle­den aanwezig waren, bleek, vooral gedurende de gezellige koffietafel, nog eens dat de Heemkundige Kring ook een vriendenkring is!

Als blijvende herinnering schonk de Kring aan Dhr. Burg­graeve de afbeelding van een Zee-bewoonster, die hij in het Zwin echter nog niet heeft ontmoet, namelijk een kunstkeramiek met de Zeemeermin die het kenteken is van de Kring ..

Verslagen en Mededelingen - 2. Onze jaarlijkse Feestnamiddag

Redactie

Rond de poldertorens
1982
01
038-039
Mado Pauwels - Chantal Dhondt
2023-06-19 15:26:46