Verslagen en mededelingen
4/ Jubileum Vijfentwintig Jaar

Kring voor Geschiedenis en Heemkunde Sint-Guthago
Oostkerke, 25 oktober 1983 

Toespraak door dhr Voorzitter René De Keyser

Na al deze mooie woorden vol lof zult U zich misschien afvragen wat hieraan nog kan toegevoegd worden. U hoeft niet ongerust te zijn: U weet allen dat ik geen groot redenaar ben, en ik zal dan ook kort zijn.

In het belang van onze jubilerende Vereniging, wilde ik alleen het volgende in herinnering brengen.

Wij leven nu in een tijd van geweldige evolutie op alle gebied, dus ook op gebied van Heemkunde. Nooit voordien bestonden er zoveel Heemkundige Kringen en nooit voordien werd er zoveel gepubliceerd op heemkundig gebied. De publicaties in verband met Heemkunde en Geschiedenis betreffende ons werkgebied bestonden, vóór het ontstaan van onze Vereniging, uit enkele zeer algemene werken, veelal zonder vermelding van de bronnen.

Wij t.t.z. de Leden van onze Kring, hebben detailstudies aangevat over onderwerpen in verband met ons werkgebied, en deze uitgegeven in "Rond de Poldertorens". Deze artikelen hebben een zeer ruime weerklank en grote belangstelling gevonden en ze werkten zeer aanstekelijk. Bij zover dat sedertdien veel meer aandacht werd besteed aan ons werkgebied met zijn zo rijke geschiedenis.

Ook de bodemkartering en de historische geografie brachten nieuwe inzichten over het ontstaan van de streek van Polder, Kust en Zwin.

Het onderzoek van het natuurlijk milieu maakte grote vorderingen, en beschermde natuurgebieden werden afgebakend.

Universiteitsstudenten werden aangespoord om hun verhandelingen te maken over onderwerpen in verband met ons werkterrein. Tot nu toe werden dergelijke verhandelingen gemaakt over archeologische vondsten, over feodaliteit, over voor onze streek belangrijke personen, over herbergen, over het volkslied en aspecten van fonologie in het Heists dialect. Er werden, en er zullen nog archeologische opgravingen uitgevoerd worden.

Leden van de Heemkundige Kring Sint-Guthago werkten mede aan zeer belangrijke verwezenlijkingen:

  1. Ons tijdschrift "Rond de Poldertorens", samengesteld door onze Leden, kent ruime verspreiding;
  2. Het bescheiden museum groeide uit tot het Heemkundig Museum Sincfala;
  3. De heemkundige biblioteek van de Kring, groeide aan met vele honderden exemplaren boeken, kaarten en plans;
  4. De "Riante Polderroute" evenals de "Smokkelroute" werden met onze hulp uitgestippeld;
  5. "De Zwinstreek in Oude Prentkaarten" verscheen met onze medewerking, en daarna kregen al onze dorpen algauw hun eigen uitgave oude postkaarten en portretten;
  6. In bijna alle dorpen van ons werkgebied werden oudheidkundige tentoonstellingen ingericht met medewerking van onze Leden, en dikwijls met behulp van voorwerpen uit het door ons opgerichte Museum Sincfala;
  7. Voor de eerste gidsencursus over onze streek werd beroep gedaan op de Heemkundige Kring.
  8. Uiterst gewaardeerde studies over geschiedenis, topografie en toponimie werden gemaakt door leden van onze Kring: Knokke en het Zwin, Heist en de Eiesluis, Westkapelle en Ramskapelle, Uitkerke, St.-Pieters-op-de-Dijk, Dudzele; en ook andere uitgaven over Lissewege, Damme, Heist, Knokke, Westkapelle, Oostkerke en Moerkerke zagen het licht.
    Voegen we hierbij ook de historische romans over gebeurtenissen uit ons Heem. Ook aan de zeer verspreide "Ontstaansgeschiedenis van de Kuststreek met Kaarten" verleenden Leden hun medewerking;
  9. In de toeristische gemeentediensten bezetten onze Leden leidinggevende plaatsen: de Folkloremarkt in Heist is een klinkend bewijs, zoals ook de Zaterdagmarkt in Damme;
  10. Verschillende toeristische gidsen en brochures in verband met onze streek, werden door Leden samengesteld en uitgegeven;
  11. Leden van onze Kring maakten prachtige diareeksen over bepaalde onderwerpen in verband met ons werkgebied. Er bestaan ook reeds films en klankbanden.
  12. Zowel door Knokke-Heist als door Damme en Brugge, werd na de fusie van de gemeenten op Leden van onze Kring beroep gedaan om verantwoorde straatnamen te kiezen;
  13. In het "Jaar van het Dorp" werkten onze Leden in al onze dorpen mede om ook zoveel mogelijk verantwoorde hoevebenamingen in eer te herstellen.

Ik zou nog verder kunnen doorgaan over bescherming van molens en andere merkwaardigheden. Maar dit volstaat, meen ik, om de veelzijdige werking van de Kring te illustreren en om het grote nut te bewijzen van het Vijfentwintig Jarig Bestaan van de Kring voor Geschiedenis en Heemkunde Sint-Guthago! 

We hebben het dus tot nu toe 25 jaar volgehouden! Deze viering mag geen zwanenzang zijn, want er blijft nog zo veel te doen! Onze aandacht moet vooral gaan naar de toekomst:

  1. Verschillende Bestuursleden raken stilaan in de 3de leeftijd: verjonging van het Bestuur kondigt zich dus aan;
  2. Wij moeten ons ook afvragen of onze activiteiten nog voldoende aangepast zijn aan de huidige omstandigheden;
  3. Opdat jaarlijks vier nummers van "Rond de Poldertorens" in de voile belangstelling zouden blijven, moeten er voldoende interessante bijdragen beschikbaar zijn;
  4. De in omvang toenemende bibliotheek moet in orde gehouden worden;
  5. We moeten er aan denken welke toekomst is te voorzien voor het Heemkundig Museum Sincfala;
  6. Tenslotte moet ook aandacht geschonken worden aan de financiële toekomst van de Vereniging want sommige overheidstoelagen verminderen of vallen weg.

In naam van de jubilerende Heemkundige Kring Sint-Guthago, dank ik welgemeend alle medewerkers op gelijk welk gebied, alsook de openbare besturen die de Kring op een of andere manier steunen.

Er werden geen namen genoemd van medewerkers. Wij allen, ook de Leden die hier niet aanwezig zijn, zijn medewerkers. Niemand kan gemist worden. Elk brengt zijn steentje bij. Elk Lid dat wegvalt, is een verarming; en ieder nieuw Lid dat er bijkomt is een verrijking!

Wij houden van de streek die wij bewonen: dus van Ons Heem!

Wij zullen verder pogen om eendrachtig samen te werken om de Kring voor Geschiedenis en Heemkunde Sint-Guthago, die speciale aandacht besteedt aan dit dierbare "Ons Heem", verder uit te bouwen en hoger op te voeren.

Dank zij de medewerking van de Bestuursleden en andere leden, is deze viering, naar onze mening, zeer wel geslaagd.      Daarom hartelijk dank aan allen die daaraan hebben medegewerkt. Deze eensgezinde vriendschappelijke medewerking is de beste waarborg voor de verdere opbloei van de

Heemkundige Kring Sint-Guthago!!!

Verslagen en mededelingen - 4/ Jubileum Vijfentwintig Jaar

René De Keyser

Rond de poldertorens
1983
04
176-179
Els Van Broeck - Chantal Dhondt
2023-06-19 15:26:46