Heist-Duinbergen 16 mei 1957 - Lac van Heist

Vertrokken van niets, ziet men dag na dag de verwezenlij­king van een groots werk, dat ongetwijfeld goed opgevat is en een flinke indruk maakt.

Mijnheer Van den Abeele kocht een bouwval met betonnen blok­ken, prikkeldraad; allerlei afval stapelden zich op. Een echte ver­woesting!

Eerst aangekocht met het inzicht alles te veranderen in een privaat eigendom, werd het te Heist spijtig gevonden dat dergelijk eigendom zou overgaan tot het privaat domein, en dat gans Heist aldus zou beroofd worden van een inrichting die een toeristische attractie van eerste rang zou kunnen worden, te meer daar het gemeentebestuur destijds het inzicht gekoesterd had de "lac" aan te kopen.

Om deze reden besloot Mijnheer Grêgoire Van den Abeele er een zomerattractie van te maken en er kinderspelen aan te leggen, boot­jes te plaatsen, enz... en al onze verlofgangers van de lac te laten genieten gedurende de zomer.

Kinderspelen veronderstellen ten minste een degelijke toegang die er spijtig genoeg niet was. Men zal naar het meer komen in de zo­mer, dus zal er zon zijn en allerlei en veelvuldige attracties. De mensen die het warm hebben zullen zich willen baden, dus zullen een zwem­bad, kleedkamertjes en ongetwijfeld een springplank nodig zijn. Voor de jongeren zullen er wellicht bootjes onontbeerlijk zijn, terwijl pedalo's ter beschikking zullen staan. Vervolgens dienden nog tal van verbeteringen en aanpassingen aangebracht en uitgewerkt te worden.

Daarenboven dienen eveneens vermeld te worden de 1.200 vrachtwagens zand die nodig waren, de buldozers, honderden meters zware elektrische kabels, 1.200 meters afsluitingen, de zeer uitge­breide nivelleringswerken, de 4.OOO vissen, afkomstig van Zonhoven, die in maart 1957 in de lac gepoot werden, de 500 m³ eikenhout, de aanlegsteigers, leggers en kleine leggers voor de vissers.

Wij wensen slechts onze beste krachten te wijden om de lac zo aantrekkelijk mogelijk te maken, er vuurwerken, allerlei water­feesten, ski-, zwem- en zeilwedstrijden in te richten en al de aange­gane zaken "goed doen".

De kinderspelen zullen veelvuldig, afgewisseld en zelfs som­mige gans nieuw zijn. Een gezond en weinig beoefend spel in België: "masttennis", zal ontwikkeld worden. Daar iedereen niet over voldoen­de ruimte beschikt om een tennisplein aan te leggen, waarom wordt dan de masttennis, die geen plaats inneemt en niets kost, bij ons verwaar­loosd ? Deze sport zal aan de massa bekend gemaakt worden aan de lac en een aanzienlijke plaats zal daaraan voorbehouden worden. Regelmatig zullen grote hoeveelheden vis in de lac uitgezet worden.

Voor dit ongetwijfeld reusachtig werk, dient de Heer Grégoire Van den Abeele hartelijk gelukgewenst en oprecht bedankt voor zijn activiteit, die aan onze badplaatsen een toeristische attractie bezorgt ENIG aan de kust.

oooOooo

Heist-Duinbergen 16 mei 1957 - Lac van Heist

Redactie

Heyst Leeft
1997
03
016-016
Ludo Sterkens
2023-06-19 15:26:46