Verslagen en Mededelingen
3. De jaarlijkse Feestvergadering

18 december 1983

A.K.

Behalve de jaarlijkse reis in de zomer, is het eindejaarsfeest in de winter, zowat een hoogtepunt in het leven van onze Heemkundige Kring: een feest dat velen niet willen missen.

In het gezellige zaaltje van het Hotel Boudewijn ter Lippenslaan Knokke, waren we dan ook zeer talrijk opgekomen om te genieten van leute, gezang, muziek en lekkere "koekestuutjes".

De droge studiestof en het geschiedkundig aspect van onze Kring werden voor een keer terzijde gelaten, om het heemkundige, laten we maar zeggen het volkse, eens op de voorgrond te plaatsen.

Zeggen dat bestuurslid Maurice Dekeyzer alles in goede banen leidde, is te zwak uitgedrukt. Want behalve de perfecte organisator en duivel-doe-‘t al, ontpopte hij zich bovendien als een ware piano-virtuoos die de talrijke liederen zeer kunstig begeleidde.

Maar er was nog meer. Op het podium voerde het echtpaar Julien Vandepitte uit Lissewege, een pareltje van volkskunst op, en evokeerde het dorpsleven in het begin van deze eeuw. Dit alles in de aangepaste klederdracht.

Ook een imitatie van de betreurde Nederlandse kleinkunstenaar Dorus, en een parodie op het gekende ’Barbier van Sevilla', vielen zeer in de smaak.

Ook Roger Morre uit Eeklo (maar afkomstig van Damme) betrad het podium en haalde oude of moderne populaire wijsjes uit zijn accordeon. Intussen ging Maurice van tafel tot tafel om ama­teurs uit te nodige iets op te voeren, te zingen of voor te dragen.

Vooraleer de inwendige mens te versterken, zong gans het gezelschap een serie meeslepende lieden over liefde, vrede, schoonheid van ons land, vreugde en verdriet. Ons volk kan nog zingen!! Gelukkig maar!!!

De koeke- en krentestuutjes en de heerlijk geurende koffie smaakten als nooit te voren. Een zeer vlotte bediening. Bedankt, personeel van de Boudewijn!

En dan begon het vuurwerk van eigen kunnen pas goed. Van allerkleinsten tot de derde leeftijd. Het zoontje van Paul Braet en het kleindochtertje van Maurice en Mariette, steelden de "show" met frisse kinderstem. De heer André Maes uit Brugge met een zeer oud kerstlied in sappig brugs dialect„ Er was ook iemand uit Zeeuws-Vlaanderen met een liedje uit Nieuwvliet. Volkswijsheid uit Lissewege en Brugge. Fijne vrouwenstemmen uit Zeebrugge of zware tenor uit Westkapelle. Voor elk wat wils. En eenieder had een aandachtig en sympatiek gehoor. De bedoeling van het Bestuur was juist oude en bijna verdwenen volksliederen weer op te diepen en een kans te geven. Folklore en heemkunde zijn nu eenmaal dat.

Zo verliep deze wedstrijd in de beste stemming. De jury had het niet onder de markt om de uitslag van de wedstrijd vast te leggen en de prijzen uit te delen, maar we willen de namen toch onthouden voor het nageslacht!

  1. Mevr. J. Vandepitte - Lissewege; lied "Als ik groot ben Lieve Moeder”.
  2. Gust. Callant - Westk.; lied "Aan het strand stil en verlaten”.
  3. Carine Dekeyzer - Duinb. piano "Balade pour Adeline".
  4. Julien Vandepitte - Lissew. gedicht "Mijn zusje".
  5. Mariette Despiegelaere - Duinb. Kerstliedje uit de Provence.
  6. René Vlietinck - Heist, "Het hutje bij de zee".
  7. Mevr. Roose - Brugge, lied "De oude diligence".
  8. R. Morre - Eeklo, potpourri op accordeon.
  9. ex. Mevr. Maes - Brugge, gedicht" 't Is goed in 't eigen hart te kijken'.
  • Emm. Braet - Oostk. "Van ’t Hondje".
  • Maria Galle - Zeebr. "De mooie Molen".
  • A.Maes - Brugge, kerstliedje in ‘t Brugs.
  • Louis Claeys-Galle - Zeeb. "De Sneeuwwals" in duo.
  • Paul Braet - Oostk., komisch proza "In den beginne was ' t er nog niets".
  • Bram Deceuninck - Nieuwvlet, lied over "Sinte Pieter".

In de beste stemming ging iedereen naar huis. Proficiat aan initiatiefnemer Maurits Dekeyzer en bedankt aan alle medewerkers.

Verslagen en Mededelingen - 3. De jaarlijkse Feestvergadering 18 december 1983

Redactie

Rond de poldertorens
1984
02
088-090
Els Van Broeck
2023-06-19 15:26:46