Mededelingen en Verslagen
1. Over Muurankers op St.-Anna-ter-Muiden

René De Keyser

Van Baron de Meester de Betzenbrouck, sedert het ontstaan van de Kring een gewaardeerd medelid van Sint-Guthago, ontvingen we een interessante mededeling.

Baron de Meester de Betzenbrouck, die een buitenverblijf heeft op Sint-Anna-ter-Muiden, zag een merkwaardig verschil in de aldaar gebruikte muurankers: vele van die muurankers zijn voorzien van een smidsteken, dat blijkbaar verschilt naar gelang die ankers gemaakt werden door een katolieke ofwel door een protestantse smid.

2021 03 22 142400

Op ankers gemaakt door een katolieke smid, een genaamde heer Grosman bijvoorbeeld, is veelal een St.-Andrieskruis ingekapt op beide uiteinden, of in het midden, ofnog op beide uiteinden en in het midden. Het ingekapte smidsteken door een ingekerfde schuine baar. Het ingekerfde smidsteken ziet er dan zo uit:

2021 03 22 142424Op ankers gemaakt door een protestantse smid, zoals bij voorbeeld de heer De Potter, is het St.-Andrieskrujs vervangen door een ingekerfde schuine baar. Het ingekerfde smidsteken ziet er dan zo uit:

In menig oud gebouw, zegt Baron de Meester, dragen hier op Sint-Anna de muurankers die smidstekens, ja zelfs dikwijls die twee verschillende tekens in ‘t zelfde gebouw. Baron de Meester de Betzenbrouck vraagt of soms iemand onder onze Lezers weet sedert hoelang dit gebruik reeds zou bestaan en of dit gebruik zou kunnen teruggaan tot bij het opkomen van het Protestantisme.

Mededelingen en Verslagen - 1. Over Muurankers op St.-Anna-ter-Muiden

René De Keyser

Rond de poldertorens
1985
04
189-190
Charlotte Bogaert
2023-06-19 15:26:46