Mededelingen en Verslagen
2. Onze Jaarlijkse Feestvergadering

Karel Aernaudts

Een buitengewoon grote groep leden van St.-Guthago was op deze namiddag van 12 december jongstleden, samengekomen in de zaal van Martin Vandenbroucke in Heist, voor de traditionele eindejaarsfeestdag.

Feestleider Maurits Dekeyzer had eens temeer alles mooi geregeld en kon een 110 feestvierders verwelkomen op deze spe­ciale dag.

Vooreerst draaide vriend en kineast Lucien Henneman twee prachtige 16 mm kleurenfilms. We zagen achtereenvolgens de film "Sprookjesvingers" over het kantklossen van Brugse kant, dit alles in een romantisch sprookje verwerkt in het onvervangbare kader van het middeleeuwse Brugge. De daarna de film "Damme, een stad aan het Water", een brokje geschiedenis, een serie . . sfeervolle beelden, het hedendaagse toerisme en ook een vleugje romantiek. Echt gemeend: Proficiat Lucien!

Daarna kon het eigenlijke feest doorgaan, want twee bijzondere gebeurtenissen kwamen deze namiddag aan bod.

Johan Ballegeer stak een spirituele speech af: hij nam een klein meisje op de arm en in een schitterend monoloog tot dit meisje Stefanietje -kleindochter van voorzitter René De Keyser- huldigde hij de geestelijke vader van onze Heemkundige Kring. Want waren we eigenlijk ook niet daarvoor samen? Onze Kring bestond 25 jaar en we mochten terecht fier zijn op deze heugelijke gebeurtenis. Het was in de loop van 1959 dat enkele personen in de woonkamer van René in Oostkerke, samenkwamen en het eerste zaad uitstrooiden van wat eens een bloeiende vereniging is geworden met meer dan 400 Leden, en een bestuur dat samen de schoonheid van de Zwinstreek aan een groot publiek hielp bekendmaken. Onafgebroken tijdens al die jaren leidde René zijn Kring door wel en door wee. Hij kon steeds de stormachtige bestuursvergaderingen bedaren, de harde kanten afronden. Daarom werd door bet Bestuur, vooral onder impuls van Johan Ballegeer, het plan opgevat als hulde aan onze Voorzitter, hem een "Liber Amicorum" aan te bieden. Een huldeboek waarin bestuursleden en vrienden de gelegenheid hadden een originele bijdrage te publiceren? De moeilijke en langdurige bevalling van de uitgave, waarin prijs, financiëring en uitzicht een grote rol speelden. En toch kwam alles in orde! We zijn er fier op dat we dat zelf deden, zonder hulp en zonder steun van officiële instanties of sponsers! Het eerste exemplaar mocht Stefanietje aan haar opa overhandigen.

In volle speech van Johan kwam ons medelid minister Daniël Coens binnen een blijk van genegenheid en sympathie voor onze werking, die we bijzonder waarderen. Want ook de minister had iets te vertellen over zijn illustere stadsgenoot, over zijn actieve bijdrage om het cultureel en historisch patrimonium van de zo prachtige Zwinstreek beter te leren kennen en te bewaren voor het nageslacht.

En als bijzondere blijk van waardering kon de minister in het bijzijn van de pers volgende onderscheidingen opspelden aan verdienstelijke bestuursleden van Sint-Guthago die er van in het begin bij waren: de zilveren medaille van de Kroonorde aan Yves Parmentier, de gouden medaille aan Antoon Verminck, zilve­ren kroonorde aan Jozef Rau en aan Voorzitter René de Keyser.

Ook hun vrouwtjes werden eens extra in de bloempjes gezet. Volledigheidshalve vermelden we hier dat ook Willy Theerens er van het begin bij was alsook aalmoezenier Antoon Lowyck. Deze laatste, ook op de feestzitting aanwezig, bracht de groet van het Westvlaams Verbond voor Heemkunde.

Maar toen werd het tijd voor de koffie en de lekkere  koek- en krentenstuutjes! Onder gezellig gekeuvel en geroezemoes van de grote St.-Guthagofamilie werd de verdere namiddag doorgebracht.

Intussen werden aan de inschrijvers de bestelde exemplaren van het Huldeboek ter hand gesteld. Bestuursleden Albert De Keyser, Antoon Verminck en Johan Ballegeer hadden er een hele klus aan, maar uiteindelijk kwam alles wel in orde.

Wij willen niets verklappen uit dit Huldeboek, maar we maken toch één uitzondering: niets kan beter de grote activiteit van Voorzitter René illustreren dan de bibliografische opgave, door Germain Vandepitte, van de 125 bijdragen die de Voorzitter in de loop der 30 laatste jaren in boekvorm of in tijdschriften en verzamelwerken heeft gepubliceerd!!!

Heer Voorzitter, proficiat en "ad multos annos"! 

Mededelingen en Verslagen - 2. Onze Jaarlijkse Feestvergadering

Karel Aernaudts

Rond de poldertorens
1986
01
045-047
Charlotte Bogaert
2023-06-19 15:26:46