Mededelingen en Verslagen
3. De officiële voorstelling van "Dudzele en Sint Lenaart"

J. Decoster

De vrijdagavond 20 december 1985 was het eindelijk zover: het prachtige boek "Dudzele en Sint Lenaart" door onze ondervoorzitter Lic. Maurits Coornaert, kon aan het publiek voorgesteld worden. Er waren een 200-tal aanwezigen!

Na de intro van het trompetkwartet van de Koninklijke Muziekmaatschappij Poldergalm (die altijd van de partij is bij allerlei feestelijkheden zie ook RdP 27e jaar, nr 1,p. 30) begroette Vriend van het Ambacht Dudzele Jérôme Slembrouck alle aanwezigen en stelde de Vrienden van het Ambacht Dudzele voor aan het publiek. Voor deze gelegenheid mochten de Vrienden eens aan de schepentafel zitten. Jérôme Slembrouck wees er op, dat enkel met die "polderse koppigheid" het doel van de 600 inschrijvingen voor "Dudzele en Sint Lenaart" kon bereikt worden. Alle Vrienden van het Ambacht Dudzele hebben hun steentje bijgedragen, aldus de spreker.

Na een tweede nummer van het kwartet sprak Maurits Coornaert tot het publiek. Hij legde het ontstaan van Brugge uit en hoe Brugge in verbinding stond met het Zwin. Hij sprak over het ontstaan van St.-Donaaskapittel om zo naar het ontstaan van Dudzele te komen.

Na een derde nummer van het kwartet, sprak de heer Hugo Stevens, schepen van cultuur van de stad Brugge. Hij herhaalde nogmaals dat de publicatie van dit hoek in het begin op verre na niet van een leien dakje liep: het meerdere malen ontvangen van de Vrienden op zijn kabinet het bespreken van allerlei moeilijkheden etc. Op een gegeven ogenblik maakte hij de volgende passende vergelijking:"... en wat eens een miskraam dreigde te worden, werd een prachtige, gezonde boorling".

Na het slotnummer van het kwartet kregen alle aanwezigen een "Straffe Hendrik": een Brugs biertje van de brouwerij De Halve Maan van Dhr. H. Maes. Na of tijdens de receptie kon men het boek afhalen bij de Vrienden, als men ons tenminste verwittigd had. Wij kunnen besluiten met te zeggen dat het boek van Maurits Coornaert gerust de "bijbel van Dudzele" mag genoemd worden!

Wie het boek nog niet in zijn bezit zou hebben, begaat als heemkundige een doodzonde! Men kan nog altijd boeken bekomen via de Vrienden van het Ambacht Dudzele:

  • M. Coornaert Bessemstraat 70 8790 Waregem 
  • R. Casier Westkapellestwg 41 8380 Dudzele
  • R. Claeys Westkapellestwg 64 8380 Dudzele
  • P. Danneels Dudzelestwg 535 8380 Dudzele
  • J. Decoster Kasteelstraat 9 8380 Dudzele
  • R. Monbaliu Westkapellestwg 109 8380 Dudzele
  • J. Minsaer St.-Lenaartstr 16 8380 Dudzele
  • J. Slembrouck St.-Lenaartstr 5 8380 Dudzele

Dit voor de goedkopen prijs (voor zo'n boek althans!) van 1.500 Fr. Of door overschrijving van dit bedrag op rekening 8000-2081114-57 van het AMBACHT DUDZELE met de reden van de storting.

Mededelingen en Verslagen - 3. De officiële voorstelling van "Dudzele en Sint Lenaart"

J. Decoster

Rond de poldertorens
1986
01
047-048
Charlotte Bogaert
2023-06-19 15:26:46