Hulde aan Jos Rau medestichter-secretaris van de kring

VOORWOORD

2021 03 09 111346

Soms is het goed eens even achterom te kijken.

Dertig jaar...
In verwondering...

Verwondering voor wat een handvol mensen presteerden onder instigatie van een animator.

Wie was die animator die in 1958 op het idee kwam om een paar mensen samen te brengen met het doel een heemkundige kring te stichten ?

Het kon haast niemand anders zijn dan de dinamische Jos Rau die met zijn watervlugge geest en op zijn preutelend brommertje de Zwinstreek doorkruiste om dit alles, dit alles wat hij lief had in zijn fotografisch geheugen vast te leggen en het achteraf te toetsen aan archieven en oude kaarten.

Jos wilde echter meer. Hij wilde een groepje samenbrengen om over dit alles tussen pot en pint (pijp mocht toen ook nog!) na te praten.

Praten...

Een jaar later kreeg de Heemkundige kring St.-Guthago reeds een tijdschrift: ROND DE POLDERTORENS

Gedurende nu haast dertig jaar gingen alle teksten hiervan door zijn geest, handen en schrijfmachine. Een kleine 4000 bladzijden. Chapeau!

Alsof dit alles niet genoeg was hielp Jos het Heemkundig Museum Sincfala stichten. Jos Rau deed nog meer. De dertig jaargangen van ROND DE POLDERTORENS waren hem niet genoeg. Hij hielp ook nog de bibliotheek van de kring oprichten.

Drie decaden zorg om kring, tijdschrift, mededelingenblad, mu­seum en bibliotheek verdienen meer dan een liber amicorum onder de vorm van dit dubbelnummer van ROND DE POLDERTORENS (dat hij nu eens niet mocht tikken!).

Jos Rau verdient onze grote dank, erkentelijkheid en bewondering.

Proficiat Jos en ad multos annos wensen wij U alle vrienden, lezers, leden en

Yves Parmentier
Erevoorzitter St.-Guthago 

Hulde aan Jos Rau medestichter-secretaris van de kring

Yves Parmentier

Rond de poldertorens
1987
03
119-120
Charlotte Bogaert
2023-06-19 15:26:46