Verslagen & Mededelingen
1. Wandeling in het Zeebrugse achterhavengebied

Jacques Larbouillat

De IJsheiligen hadden voor de overblijvende dagen van onzalige meimaand 1987 regenachtig weder voorspeld. Nochthans op zondag 24 mei, scheen een stralende zon over het weidse polderland.

Blijkbaar had Sint-Guthago voor het mooi weder gezorgd, ter ere van de eerste buitenhuis activiteit van de kring. Talrijke leden en belangstellenden waren opgekomen, en aan de oostzijde van de Sint-Lenaartkerk te Dudzele was het rond twee uur deze zondagnamiddag een gezellige samenkomst.

Na een inleidend woord door ondervoorzitter Maurice Coornaert, organisator van deze wandeling, en met assistentie van de licentiaten-archeologen Bieke Hillewaert en Yan Hollevoet vertrok de auto-caravaan het Zeebrugse achterhavengebied in.

Dank zij de goede stuurmanskunst van heemkundige Paul Braet geraakte de caravaan zonder ongelukken aan het kruispunt van de vroegere Heistse heeren Ramskapelse weg.

Op een boogscheut van de opslag tanks van Distrigas, verduidelijkte Lic. M. Coornaert het historisch verleden en ook het toekomstproject voor dit nu nog landelijk gebied.

Tot voor een tiental jaren stonden hier het "Barderen huis" en een vijftal landhuisjes in een paradijslijke omgeving.

Het "Barderen huis" werd reeds vermeld in het jaar 1576. Bard of berd beduidt plank. De watering van Reigaertsvliet verpachte in het verre verleden een streep grond uit de brede weg. Daarop bouwde men eerst een planken huis. Later opgetrokken in steen, diende deze woning vervolgens tot herberg. Het "Barderenhis" werd rond het jaar 1965 omgebouwd tot een buitenverblijf.

Op de westzijde van dezelfde weg bouwde men in de loop van de vorige eeuw vijf huisjes. Het zuidelijkste ervan was voor 1910 bekend als de herberg "de Weilanden". De gehele wijk "Barderen huis" werd omwille van de havenwerken in 1975 afgebroken. In de nabije toekomst zal deze sektor voor eeuwig verdwijnen in het zuidelijk insteekdok.

Na een korte wandeling, loodsten onze archeologen een gedeelte van de groep door een modderveld tot bij een uitgeveende gleuf. Daar zette lic. Bieke Hillewaert de techniek uiteen hoe in de middeleeuwen het veen werd uitgestoken en gedroogd tot brandstof. Zij schetste ook de talrijke archeologische noodopgravingen die ze de laatste jaren in het bedreigde havengebied uitvoerde. Dit bracht romeins en ook middeleeuws materiaal in het licht.

De autocaravaan vervolgde verder zijn verkenningstocht, via de Heistse Heerweg, alover een nieuw aangelegde afsfaltweg en de kasteelstraat naar de wijk waar de "Communhofstede" heeft gestaan.

Tot aan het einde van het "oud regime" was het "Commun" een ingtelling die de kerkbedienaars van de kerk van Dudzele omvatte. Deze instantie bezat allerlei eigendommen en inkomsten, onder ander de "Communhofstede". Deze hoeve werd reeds vermeld in de 15de eeuw. In 1751 werd een nieuwe grote schuur gebouwd met de stenen van de huizen die te Brugge afgebro­ken werden om de coupure te kunnen doorgraven. De communhofstede werd ca 1975 afgebroken voor de reeds vernoemde havenwerken.                                                                     .

Na verkenning van de wat verder gelegen puinen van de Kathemhoeve, en een blik geworpen te hebben op de vroegere omwalling van deze, reden we langs een grote omweg naar de zuidkant van de enkele jaren geleden aange­legde verbindingsdok. In het omwoelde en gedeeltelijk opgespoten landschap werd de aanleg van het zuidelijk insteekdok bezocht. Met belangstelling werd gekeken naar de gigantische ingeheide betonnen palen, die als Sint-Andries-kruisen de fundering uitmaken van de nieuwe kaaimuur. Met aandachtig oor luisterde men naar de uitleg door Ing. Sabbe over de bouwtechnieken die nu toegepast werden bij het bouwen van dit indrukwekkende havendok.

Na een hartelijk dankwoord van voorzitter René De Keyser aan de organisatoren werd deze leerrijke namiddag besloten.

Verslagen & Mededelingen - 1. Wandeling in het Zeebrugse achterhavengebied

Jacques Larbouillat

Rond de poldertorens
1987
03
327-329
Charlotte Bogaert
2023-06-19 15:26:46