Verslagen & Mededelingen
A. Kartografie in Scharpoord
Maurits Coornaert
Onze Kring telt talrijke Leden die een ruime belangstelling koesteren voor de heemkunde, de folklore, de archeologie, het landschap en andere aspekten van de streek rond het Zwin, dat in de Middeleeuwen Brugge met de zee verbond.
Onder de bedoelde personen leggen enkele zich toe op de geografische ontwikkeling van het landschap, waarin ze geboren zijn of waar ze zich gevestigd hebben. Zulke leden gebruiken bij voorkeur topografische bronnen, vooral oude landboeken en kaarten.
Bijgevolg besloot het Bestuur van onze Kring. om de leden te laten kennis maken met E.H. Jozef Bossu, die in 1982 "Vlaanderen in oude kaarten” Drie eeuwen cartografie" publiceerde. De bewuste Atlas betekent een zeer waardevol en nuttig instrument voor de zoekers, die niet alleen de topografie van ons Graafschap, maar inzonderheid de evolutie van het Zwin bestuderen.
De tentoonstelling "De Havens aan de kust en aan het Zwin", die in juli 1987 in het Kulureel Centrum Scharpoord te Knokke gehouden werd, bood ons Bestuur een geschikte gelegenheid om J. Bossu uit te nodigen. Twintig personen met een grote belangstelling voor het aangekondigde onderwerp, vergaderden op zondag 12 juli in Scharpoord om te luisteren naar J. Bossu, die ons zou wegwijs maken in de wereld van de oudere kartografie.
Vooreerst wees spreker erop dat de kaarten uit de periode vóór 1500 eerder schilderijen zijn, en dat de makers weinig aandacht besteedden aan de juiste proporties van hun tekening. Dank zij een betere kennis van de driehoeksmeetkunde, slaagden de latere kartografen erin om hun dokumenten nauwkeuriger uit te tekenen.
Die evolutie in de kartografie blijkt uit de tientallen kaarten in de Atlas van J. Bossu, die o.m. het Brugse Vrije weergeven.
Verder weidde spreker uit over de metodes volgens dewelke de tekenaars en de etsers tewerk gingen. Ook legde hij ons uit hoe we de kaarten uit de 16de, 17de en 18de eeuw moeten leren lezen en begrijpen. We hopen dan ook dat de voordracht van J. Bossu alsmede zijn Atlas zullen dienen als wegwijzers voor onze Leden, die een of ander topografisch aspekt van de Zwinstreek bestuderen.
We danken de Spreker nogmaals om zijn leerrijke uiteenzetting.