Mededelingen
2. De Fusie van de Wateringen in ons Gebied

Naar aanleiding van de Koninklijke Besluiten van 11 juli 1977, werden op 27 en 28 februari 11. twee nieuwe Polders opgericht: de Zwinpolder en de Damse Polder.

Onder de naam Damse Polder werden op de rechterkant van de Damse Vaart (richting Brugge-Sluis) tot een Watering samengevoegd: de Watering van den Brouck, de Polder van Stampaertshoeke, de Sint-Jobspolder, de Maldegemse Polder, de Watering Moerkerke-noord over de Lieve, de Watering Moerkerke-zuid over de Lieve, de Polder Paddepoel Valeemoerassen, het Belgisch gedeelte van de Polder van Middelburg.

Op de linkerkant van de Damse Vaart werden gefusioneerd onder de naam Zwinpolder: de Watering van Valkaertsgote, de Watering van Greveninge, de Watering van 's Heer Baselishoek, de Watering van Romboutswerve, de Watering Eyensluis, Groot Reigaertsvliet en het Belgisch gedeelte van de Godefroot Burkelpolder.

Deze fusies worden gemotiveerd, niet door de slechte werking of tekortkomingen van de oude Wateringen, maar door het feit dat een degelijke waterbeheersing met inbegrip van bemaling, sanering en verdediging tegen overstroming, een meer rationele samenwerking vereist, zowel op financieel als op administratief en technisch vlak.

Het bestuur van elk dezer nieuwe Wateringen zal bestaan uit de Algemene Vergadering en uit het Dagelijks Bestuur, dat telkens uit negen Gezworenen zal bestaan, waaronder de Dijkgraaf en de Adjunct-Dijkgraaf. De Polderbesturen zullen een Ontvanger-Griffier aanstellen.

Voor de Damse Polder zijn de 9 Gezworenen: Breemeersch uit Lapscheure (Dijkgraaf), Cherlet uit Moerkerke (Adjunkt-Dijkgraaf), De Brabander uit Moerkerke, De Leyn uit Moerkerke, Focke uit Sint-Kruis, Timmerman uit Sint-Kruis, Vanhecke uit Middelburg, Vannevel uit Sijsele, Vertriest uit Moerkerke.

Voor de Zwinpolder zijn dat: Ernest van Caloen (Dijkgraaf), de Schietere de Lophem (Adjunkt-Dijkgraaf), Henri de Crombrugghe, delle Faille d'Huyse, Dhont uit Westkapelle, Peere uit Knokke, ' Storms uit Assebroek, Stroef uit Dudzele, Tilleman uit Hoeke.

Mededelingen - 2. De Fusie van de Wateringen in ons Gebied

Redactie

Rond de poldertorens
1978
02
099-099
Chantal Dhondt
2023-06-19 15:26:46