Het verhaal van de Pannestraat voor 1940

2018 08 14 152358Zuster Thérèse-Marie (Jeanne Creyf)

Als kind woonden wij in de Pannestraote, wij deden boodschappen en liepen tweemaal per dag de straote op en neer naar de Zusterschole in de Kursaalstraote. Wij speelden met vriendinnetjes en kwamen zo met veel mensen in contact. Zo herinner ik mij nog veel bewoners met naam en lapnaam uit onze straote van voor de oorlog. Te beginnen op de hoek van de Conscience en Pannenstraat.

Alientje Pykevet en Leon Jansens : spekkewinkeltje, de bergplaats van de Gemeente, waar de boot van de saufteurs (redders) in stond in de winter. De Visserieschole van Pietje en Freings.

De knechteschole met schoolhoofd Meester Smit. Voedingswinkel De Noordzee; van Paepes, Dirk Burggraeve, Jeppen Vandewalle.

Verlengde Onderwijsstraat

Op de hoek Kaaswinkel van Tanse en Bollevet de schoenmaker, Café De Ferrybank, met Leon van Pol Musschhens en Angéle van Liete Cloddens, Yvonne van Pottassens en Jeppen de Metter, Fonstje Spegelaore en Louise Fonteine, Frans van de Zwartens en Milletje Fleuke, Richard Roose en Marie Fleuke, Staf van Mong van Lows en Adrienne Thiel, Effersie Rys en Jeftje van Ko Tjippens, bergplaats van Triems, speelplatse van ijsfabriek van de Firma Brunets, Meester Alex en Irentje , Andre Bulcke en Louise, Jeannet van Louis de Boers, Marie Derycker en Leon Patriesse, Dora van Mong van Lows, Henri Cardon de Koolmarchand, Elza en Louis Slekkens, Puttertjes, Madeleine Lagast en Jerome de beenhouwer, Miel Monbeliu en Marie Coornaore met Andre en Irma, Duvelokaal van Patjes, bakker van den Nerds, Banannes, Tieltje Strooband en de Café van Vostjes. Dit was de zuidkant van de Pannenstraat.

Nu de Noordkant, te beginnen aan de hoek Polderstraat. Voedingswinkel van Leitje Kreute, Climmetje Cloedt, Famillie Jansens met Moeder Fieste, Zoé van Loeftens, Lelieurs met Marcel en Roger, Louitje van de Grouwens en Maria van Toons, Leitje Petrol.

Yzerstraat

Marie de Bie en Copeirens, nonkel Louis en Tante Siska, Henrietje Pikevet met grote houtzagerij, Gatje met dochter Aline, (die later trouwde met Felix van Medard de Grootens), Café van Sisko, die altijd dronken was en zijn vrouw en kinders sloeg.

Onderwijsstaat

Op de hoek Dum Cattoor, Dewitten en Kommetje, Natlie van Nayens, Lene de Ratte, De Goeiens met Constantje de visleurder, Criftjes Constant Trim, Maria van Caviaks, Kamiel van Fleukens, Buttertje met Emelie, Henrietje Pape met Barbara Woste, Piet de Ratte, Siskotje de koolmarchand, Café van Malvientjes, Pannekoekens, Slekkens, Pietje Waai, Lachertjes, Gusta Bonnefaes Winkeltje van Meitjes, lange Louis koolmarchand en Tante Marie die in de zomer op het strand leurde met Boules de Berlins.

Steenstraat

Op de hoek, Tjakels, Metje Fonteine, Smidse en Yzerwinkel van Bogaerts Mouffe, Waagtjes, Taaiens. Tot hier de zuidkant van de Pannenstraat.

Er is ook nog een stukje Pannenstraat vanaf de Noordstraat tot de Kursaalstraat. Ook in de Nieuwstraat die later de mooie naam van Guido Gezelle kreeg. Daar ken ik nog enkele bewoners met lapnaam. Daar woonden Copeirens, Jan van Braems, Agnes van Braems, Medard van Zwintjes, Colus en Elodie van Metjes, Fiestens, Dikke Schipper, Doxie van Wanne Pauws, Goetjes, Marie van Louis de Boers, Kaastjes de beenhouwer, Pier Fleuke, Ustje Cattooer, Bertha Kadé, Liete Pinte, Metje van Tjakkels, Pol Klodde, De Brugschens, Lies van Tjiepens, Regina van Caviaks.

Zo was het dan: ik heb toch diepe moeten peinzen hoor.

2018 08 14 152430Jeanne Creyf en vriendin Georgette Bourgoo

 

Het verhaal van de Pannestraat voor 1940

Zuster Thérèse-Marie (Jeanne Creyf)

Heyst Leeft
2011
02
006-007
Ludo Sterkens
2023-06-19 15:26:46