50 jaar gemeenschapsonderwijs te Heist

 André Desmidt

Naar aanleiding van een halve eeuw rijksonderwijs te Heist hadden we een gesprek met een bevoorrechte getuige en stadsgenoot de heer Jacques Neyts. We konden gebruik maken van zijn documentatie (foto’s en geschriften) samen met de foto’s van Fernand Herreman en Nicole Monsecour (waarvoor onze dank).

Toen in 1960 de heer Jean Lemaitre dacht aan de oprichting van een officieel neutraal onderwijs te Heist, dit om de vrije schoolkeuze van de ouders te waarborgen, had hij onmiddellijk een aantal bondgenoten. Na de schoolstrijd kwam het schoolpact en dat gaf nieuwe mogelijkheden in die zin.

De eerste bijeenkomsten van die “steunpilaren” van ’t rijksonderwijs hadden plaats ten huize van Kamiel Vantorre. Die steunpilaren waren naast Jean Lemaitre de heren Arthur Huysseune, André Baert en meester Van Poucke (dir. Gemeenteschool).

Dit vijfmanschap richtte een door de ouders mede ondertekende brief aan het Ministerie van Onderwijs met de uitdrukkelijke aanvraag tot oprichting van een rijkslagere school met middelbare afdeling te Heist.

2018 08 14 153811Lerarenkorps 1 september 1962 met directeur Herman, Betty Major, Jozef Vermast, Julien Kiener, Henri Berton, Jos Lonneville, Marie-Thérèse Matthys, Fernand Herreman, Urbain Hoernaert, Maes Norbert en not. Robert Vrielinck

Nadat Jean Lemaitre en René Van Poucke verscheidene ministeriële diensten hadden gecontacteerd, kreeg de petitie een gunstig gevolg en bij Koninklijk Besluit van 24 februari 1961 werd de oprichting van een Rijkslagere school (RLS) en Rijkstechnische instituut (RTI) te Heist bekend gemaakt.

Op 17 maart 1961 werd tot de onteigening en aankoop overgegaan van 1 ha 89 ca grond gelegen tussen de Markstraat, Koudekerkelaan, Oudstrijdersstraat en toenmalige Oude Kerkstraat.

Op 1 augustus startten de grondwerken nauwlettend in het oog gehouden door de koeien van landbouwer en buurman Desmedt.

2 weken nadien begon men reeds met de bouw van de paviljoenen.

Op 11 augustus 1961 verscheen de aanstelling van de heer Robert Herman als directeur en op 19 augustus volgde die van de heer Urbain Hoernaert als rekenplichtige. De heer Robert Herman bouwde de school uit tot een bloeiend instituut samen met een groep energieke jonge leerkrachten. Voorheen was hij BSP-mandataris voor het arrondissement Oostende-Veume-Diksmuide en leraar Frans aan de rijksmiddelbare school te Nieuwpoort.

Helaas is hij vroegtijdig na amper 10 jaar dienst onverwacht overleden.

2018 08 14 153834De eerste meisjes op school in 1962

De eerste leerkrachten waren Josef Verniest, Eric Coppejans en Frank Debacker. De rekrutering van de leerlingen kon beginnen!

Dan werden begin september als leerkrachten aangesteld: de heren Herreman Fernand, Lonneville Jos, Neyts Jacques, Jan Ryheul en Goyvaerts Fernand. Wegens plaatsgebrek werd het secretariaat gevestigd in de Bondgenotenlaan 48 waar men beschikte over een cafétafel en enkele terrasstoelen.

Onmiddellijk werd er ook een Vriendenkring opgericht (4 augustus 1961) met als lokaal café Oud België. Voorzitter werd Jean Lemaitre, ondervoorzitter Jules Edelynck, penningmeester André Baert. Commissarissen waren Cyriel Neyts en Quinten Devos.

Als eerste leden noteren we Frans Bultynck, Hubert Claeys, Jean Deconinck, Gerard Vandewalle, Jacques Neyts, Gilbert Claerhout, Maurice Debruycker, René Vantorre, Lodewijk Vantorre en de juffrouwen Plehiers en Devos en de directeurs Herman (RITO) en Devulder (RIS).

Het eerste schooljaar bleek een schot in de roos met niet min dan 92 leerlingen. Het tekort aan didactisch materiaal werd opgelost door de tijdelijke terbeschikkingstelling van gerief uit het RMS Blankenberge, RITO Zelzate en HRITO Brugge. De borden werden zelf vervaardigd of er werd gewoon met krijt op de muur geschreven.

De ouders en de leerlingen hadden begrip voor deze startmoeilijkheden.

De school in Heist zou ondanks de modder en de rommel een degelijk rijksonderwijs krijgen. Op 28 september 1961 werd het hotel Brittannia op de Zeedijk als werkplaats voor hout- en metaalbewerking ingericht. Ook algemene vakken werden er gegeven. De verhuis van werkbanken en kasten gebeurde op 2 november door de leerkrachten.

2018 08 14 153850We herkennen vooraan Devos Monique, Janssens Nadine, Serreyn Anna, Van massenhove Hilda, Claerhout Yvette, Vandenabeele Yvette, Monsecour Nicole, Vantorre Laurette, ?, Brouckaert Marie-Rose, Lemaitre Anne-Marie, Rombout Iris, Vercruysse Norberta, Jacobs Annie, ?

Op 27 november 1961 werd met de definitieve bouw gestart zodat het RITO op de Zeedijk op 27 maart 1962 voorlopig kon verlaten worden na heel wat koude voeten en veel rillingen.

Op 14 januari 1962 richtte men in “Old Brussels” een eerste bal in. Er volgden nog veel bals en tombola’s in de zaal Bakboord (vroeger Cine Moderne) en later in de Ravelingen in de Kerkstraat.

Op 30 juni 1962 was er een eerste prijsdeling met waardevolle boeken en veel geschenken. Iedereen was fier en niemand kon ontkennen dat de wilskracht, de vriendelijkheid en het doorzettingsvermogen van het eerste contingent onderwijzend, opvoedend en werkliedenpersoneel van doorslaggevend belang zijn geweest.

Vergeten we niet dat er ook een bloeiende avondschool was met 62 leerlingen. Leerkrachten Freddy Van Hoof, Robert Matthys, Balfoort, Gilbert Avernier en Pierre Bonny stonden garant voor degelijk onderricht. Voor het tweede schooljaar stond directeur Herman voor de onmogelijke taak om 204 leerlingen ordentelijk les te laten volgen. Het lokaal Bakboord van Cine Moderne werd ingeschakeld en ingericht voor de afdeling houtbewerking.

Het schooljaar 63-64 telde 306 leerlingen waarvan 248 jongens en 58 meisjes.

2018 08 14 153918We zien Picavet Rita, Compernolle Anita, Eeckhout Annie, Monsecour Nicole, Mouton Julienne

Het jaar daarop (schooljaar 64-65) werd de hogere secundaire afdeling gestart (A2). Het jaar daarop kwam daarbij nog de afdeling A2 bouwkundig tekenen.

2018 08 14 153941De klas van mijnheer Neyts 1965-1966 (A2) met Jozef Vantorre, studiemeester Philippe Vindevogel, Vanhulle, Hubert Vantorre, ?, Jean-Pierre Danneels, Freddy Desmidt, Jacky Vlaeminck, Paridaen, Georges Devent, Aimé Degucht, Sibout, Jan Cassier, Emile Monballyu en Hubert Gheselle

Tijdens de zomermaanden werden de lokalen van de school ter beschikking gesteld van leerlingen uit het binnenland die de gelegenheid kregen om veertien dagen te genieten van de gezonde zeelucht.

Op 19 december 1969 overleed totaal onverwacht de directeur de heer Herman. Hij werd opgevolgd door dr. juris Carlos De Vlaemynck op 7 januari 1970 maar helaas moest er op 30 november 1970 reeds een nieuwe directeur aangesteld worden met name de heer Emiel Martens. En zo kwamen er nog velen... waaronder ook de heer Jacques Neyts

2018 08 14 154009Lerarenkorps in 1985 met dir. Jacques Neyts

 Ook in buitenschoolse activiteiten liet men zich niet onbetuigd en werd heel wat gepresteerd door de sportgroep Dynamo’s, door de studentclub STOER en door de expressiegroep Pro Kunst.

Het tijdschrift Golfslag gaf regelmatig een overzicht over het reilen en zeilen van de school. In 1985 werd gestart met de nieuwbouw en kon een nieuw hoofdstuk geschreven worden.

********

Recent verscheen het boek Vissers vissen veilig van de hand van stadsgenoot Ronny Lagast. Samen met medeauteurs Rudy Vanagt en Mare Feys belicht hij alle handelingen aan boord met aandacht voor de veiligheidsmaatregelen. Hierbij worden ook specifieke visserijtermen gebruikt en zeker op het einde wordt nog een lijst gepubliceerd van uitdrukkingen en woordenschat uit de visserij.

Een aanrader dus voor wie belangstelling heeft voor of begaan is met de visserij.

2018 08 14 154024

50 jaar gemeenschapsonderwijs te Heist

André Desmidt

Heyst Leeft
2011
04
003-008
Ludo Sterkens
2023-06-19 15:26:46