Van Gaspard en Simonne in de Knokkestraat
André Desmidt
Tijdens onze zoektocht naar de getuigenissen over de thuisbestelling van goederen kwamen we ook terecht bij Eric Knockaert die ons kon vertellen over zijn ouders die een zuivelhandel hadden in de Knokkestraat. De Knokkestraat was vroeger een winkelstraat.
Tussen de Onderwijsstraat en de Steenstraat had je onder meer op de hoek het krantenwinkeltje, vroeger ernaast de schoenwinkel van Desmidt, daarnaast kledij van Rosa Demetter, dan de VEGE van Bertha Deketelaere en naast de hoek met de Steenstraat de zuivelhandel van Gaspard en Simonne Knockaert en op de hoek de bilbiotheek van het Willemsfonds.
Naast Gaspard en Simonne woonde “Pille van Loeftens”. Gaspard Knockaert was eigenlijk afkomstig uit Oostkerke. Zijn ouders woonden daar en voor de oorlog hebben zij een handel overgenomen in Heist.
Een zuivelhandel was toen nog niet zo eenvoudig want de melk moest opgehaald worden bij de boeren uit de streek.
Gaspard haalde zijn melk voornamelijk bij Burggraeve langs de Heistlaan.
In het begin had Gaspard een hondenkar. Dagelijks legden ze vele kilometers samen af.
We zien melkhandelaar Gaspard met kinderen Eric en Annie en een nichtje
Maar de wetgeving veranderde en de dierenbescherming liet dit niet meer toe. Dan kwam de triporteur.
Later gevolgd door de auto... een Opel stationwagen.
De glimmende Opel break voor de winkel in de Knokkestraat
Het jaar door werd er geleverd aan particulieren en ook aan winkels, pensions en restaurants en hotels. Eric herinnert zich nog levendig de leveringen aan Eugène Vandewalle in de Duinenstraat.
Gans hun leven hebben Gaspard en Simonne hard gewerkt maar er waren geen opvolgers.
Eric gebruikte de ruimte nog lang voor het sorteren van de publiciteit die hij niet minder dan 27 jaar lang - in weer en wind - aan huis bestelde.
Ondertussen is het huis - samen met alle andere huizen in de rij - afgebroken en vervangen door een appartementsgebouw.
De Knokkestraat werd in de jaren vijftig volledig heraangelegd en stilaan maar zeker verdwenen de kleine huisjes. Een typisch stuk was het gedeelte tussen de Moefe en de Steenstraat dat typisch was voor de visserswoningen van rond de vorige eeuwwisseling en waar ook nog echte Heistenaars woonden.
Vooral de jongste tien jaar is de Knokkestraat enorm veranderd en staan er nu allemaal appartementsgebouwen zonder handelszaken op het gelijkvloers.
En de bouwwoede gaat voort... men moet mee gaan met zijn tijd !
Grootmoeder Elodie Vanrolleghem met Gaspard Knockaert, Kamiel Slabbinck (halfbroer) Eugenie (moeder van Firmin Vandepitte), Bertha van de Moefe (de moeder van Willy Vandepitte)
***************
Het vervolg van de aangespoelde potvis Theophiel
Toen de potvis Theophiel aanspoelde op het strand te Heist vroeg Heyst Leeft of het geraamte ooit naar Heist zou kunnen terugkeren. Dit belandde niet in dovemansoren en schepen dr. Paul Geerinckx deed de nodige stappen. Theophiel zal wellicht niet naar Heist komen want in de universiteit Gent is men nog druk bezig met onderzoek. Zeker is dat hij natuurlijke dood stierf.
Wel kon de schepen verkrijgen dat een linkeronderkaak van een vinvis - opgevist in de Noordzee - wordt afgestaan aan Heyst Leeft die het dan zal schenken aan het museum Sincfala. Gewicht ongeveer 150 kg - lengte 5 m. Een vinvis is het tweede grootste levende wezen nu nog op aarde !
Schepen dr. Paul Geerinckx met Jan Haelters, wetenschappelijk medewerker Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en André Desmidt van Heyst Leeft