Het Koetje van Tuur Smid

André Desmidt

2018 11 29 110900Wijlen Arthur Desmedt

Wie in Heist spreekt over het Koetje weet dat het gaat over de zuivelhandel van wijlen Arthur Desmedt en zijn echtgenote Louise Vanmiddelem of beter bekend als de winkel van Tuur Smid.

Wij gingen even op bezoek bij Wilfried Desmedt en zijn broer Henri Desmedt voor het verhaal en wat foto’s, want dit past zeker ook in de reeks over thuisbestellingen.

Arthur Desmedt is een rasechte Heistenaar (zijn ouders hadden de boerderij langs de

Heistlaan recht tegenover de pastorie van de oude kerk, hofstede waar nu André Desmedt nog woont).

In 1926 huwde Arthur met Irma Vanmiddelem (zij hadden een boerderij op de hoek van de Westkapellestraat en de Nieuwstraat) maar na twee jaar overleed zijn echtgenote.

In 1928 huwde Arthur dan met haar zuster Louise en samen kregen ze twee flinke zonen: Wilfried en Henri.

2018 11 29 110925

2018 11 29 110947Het koppel kocht een huis in de Kursaalstraat eigendom van “tante Liete” die meerdere huizen had in de straat (oa ook het huis Mitchel en de vroegere Delhaize). Maar in die tijd waren “huzen lik luzen” en was er vaak meer last dan lust. In dit huis woonde ooit nog dr. Delaey.

In de Kursaalstraat werd de zuivelhandel opgestart: moeder stond in de winkel en vader deed zijn melkronde.

De melk kwam van de ouderlijke boerderijen en ook van een post in Dudzele bij Zelzatebrug. Er werden ook boter (gekarnd op het hof zelf) en eieren verhandeld. Het waren dus dagverse producten!

Later werd de melk in het groot aangekocht bij Gabriels in Knokke.

De eerste bestellingen gebeurden met paard en kar maar later - halfweg de jaren 50 - werd de paardenkracht vervangen door een auto Renault stationwagen.

 Vijf boeren zorgden voor de bevoorrading en de ronde werd uitgebreid en werden de zuivelproducten afgeleverd bij particulieren, restaurants, hotels, pensions, scholen en bakkers in Heist en in Duinbergen.

De uitgebreide leveringsronde werd gedaan door Wilfried en Henri die zo ook de stiel leerden. Af en toe belde men wel eens op voor bijbestellingen en deze werden dan meestal geleverd met de fiets !

In 1960 nam zoon Henri de zaak over en in 1962 startte Wilfried met een gelijkaardige zaak in de Graaf d’Ursellaan.

Er werd grootschaliger gewerkt en de ronde werd uitgebreid tot in Zeebrugge.

Het seizoen in die tijd was een drukke bedoening want de winkel was 7 dagen op 7 open en dat telkens van 7 uur ’s morgens tot 22 uur of zelfs 23 uur. Het waren harde tijden maar van hard werken gaat men blijkbaar niet dood...

2018 11 29 111002

In 1982 overleed de vuurkruiser van de Eerste Wereldoorlog Arthur Desmedt en twee jaar later volgde zijn echtgenote Louise. Maar de toekomst was verzekerd en beide zonen zetten via hun eigen zaak de zuiveltraditie verder.

Ondertussen heeft Henri zijn zaak overgelaten en schakelde Wilfried over naar sportartikelen en later naar kledij in de winkel Mer Sauvage in de graaf d’Ursellaan dat nu succesvol gerund wordt door de zoon en schoondochter.

Het Koetje van Tuur Smid

André Desmidt

Heyst Leeft
2012
03
005-006
Ludo Sterkens
2023-06-19 15:26:46