Erich Wessel schildert publiciteitskaarten
Danny Lannoy
Omstreeks 1910 nam de firma Jules Nahrath & Cie. uit Brussel het initiatief een reeks postkaarten uit te geven van hotels langs de Belgische kust. Nahrath deed beroep op de Duitse kunstenaar Erich Wessel die te Knokke verbleef. Wessel (Pommern 1886-Verden 1974) kwam in 1911 naar Knokke en verbleef gedurende de winter in de villa van Frits Westendorp in de Boudewijnlaan. In de zomermaanden had hij een kamer in de tweewoonst bij de molen van bakker Lievens waar de familie Vermeille-Van Houtte verbleef.
Wessel tekende een hele reeks op een groter formaat (27 x 42 cm).
Sincfala, het museum van de Zwinstreek, kon onlangs enkele originele platen op de kop tikken. Het ligt dan ook in de bedoeling deze te exposeren op de geplande tentoonstelling ‘Van het Atelier naar de Kust’ in Scharpoord (19 oktober 2012 / 13 januari 2013). De merkwaardige aquarellen tonen Café du Golf Club, Hôtel Continental, Hôtel du Rhin, Hôtel du Centre en Grand Hôtel Pauwels te Duinbergen, Hôtel Balmoral te De Panne, Grand Hôtel Ganquie (?) in Oostduinkerke en 't Hof van Brussel te Sluis.
Bij ons bestuurslid Ghislain De Groote vonden we twee postkaarten uit de serie die onze bijzondere aandacht trokken. We beelden zowel de voorzijde als de beschreven achterzijde af.
De tekeningen zijn ingekleurd en geven een geïdealiseerde voorstelling van het gebouw weer, soms veel groter dan het in werkelijkheid was. In de beneden- of bovenhoek tekende hij een summier geografisch plannetje van Knocke-sur-Mer tot in Berlijn.
Een eerste kaart werd door de hoteleigenaar zelf geschreven. Het echtpaar Jacobus Van de Velde (°Sluis 1880) - Silvie Van Houtte bouwde in 1910 het ‘Grand Hôtel du Zoute’ op de noordwesthoek van het Leopoldplein (Albertplein) naar de plannen van architect Franz Tilley (1872-1929). Het was een prachtig gebouw in Anglo-Normandische stijl dat in 1924 werd uitgebreid met een vleugel. Wessel nam de vrijheid deze gevel in 1911 reeds bij te tekenen. (hotel gesloopt begin jaren ’60).
De kaart is gepost in 1913 en gericht aan architect Alfons de Brabandere uit de Bouveriestraat te Brugge. Hij schreef: ‘Mijnheer, Met deze vraag ik voor de tweede maal begeren mijne plans van mijn hotel weder te krijgen ..ik moet ze hebben voor eene verandering langs binnen, U groetende J. Vandevelde’.
De tweede postkaart is de voorstelling van ‘Au Lekkerbek’, een wafelhuis dat in 1910 werd opgericht door Constant Schotte-Vermeille. Ze hadden in 1902 een woning met verhuurkantoor aan de westkant van de Lippenslaan tegenover de Dumortierlaan. Schotte verhuurde villa’s en badkarren op het strand. In 1928 stond de Lekkerbek op de hotellijst van Knokke. De Lekkerbek sloot zijn deuren in 1960 en werd gesloopt in 1970. De laatste uitbater was Louis Mestdagh.
Op deze kaart ontbreekt een situatieplan. Het gebouw staat in de duinen tegen het strand, met in de achtergrond het silhouet van het ‘Grand Hôtel du Zoute’.
Constant Schotte gebruikte in 1912 een postkaart van zijn zaak om een boodschap over te maken aan een zekere mijnheer Van den berghe te Eeklo (huissier - deurwaarder): ‘Welhaast, zal men de contributiebrieven ter onderteekening aanbieden en tot nu toe, ik heb nog niets ontfangen over de splitsing uwer villa met de mijne; Kunt u dit soms niet doen wat bespoedigen om ons alsdan in regel te kunnen zetten, In afwachting, beste groeten C. Schotte Knocke a/z’.
D. Lannoy, F. Devinck, T. Thomas, Impressionisten in Knocke & Heyst, Kunstboek 2007