Het bosje van Heist of het directeur-generaal Willemspark
Tussen Heist en Duinbergen hebben we nog een stukje duinen en inwoners zowel als toeristen verbazen zich er over dat dit onbebouwd gebleven is.
De uitleg is eenvoudig. Dit stuk duinen behoorde toe aan de Staat en was eigenlijk voorzien om er een haven aan te leggen. Maar toen begin twintigste eeuw de haven van Zeebrugge er kwam, was daar geen sprake meer van. Gelukkig werd dit stukje duinen bewaard, hoewel het zowel tijdens de Eerste als de Tweede Wereldoorlog gebruikt werd om er batterijen te installeren en bunkers te bouwen.
Velen hebben in de jaren vijftig wellicht nog als kind gespeeld in één van die bunkers.
Onder impuls van burgemeester de Gheldere en schepen Georges Parez werd dit stukje natuur ingericht als een park. De directeur-generaal van het Ministerie van Openbare Werken steunde dit project en voorzag de nodige middelen.
Het bosje van Heist werd een begrip en zowat alle Heistenaars wandelden op zondag langs de boulevard en door het bosje om dan langs de dijk terug te keren. De kinderen konden wat spelen, de eendjes kregen wat te eten en af en toe zag men wel eens een duinenkonijntje dartel huppelen. De jongeren gingen graag bij valavond wandelen in het bosje liefst tot aan de “keunepit”.
En op een van de vele zitbanken leerde men elkaar beter kennen…
Het bosje had mooie wandelpaden, een kaartershuisje, een Chalet Suisse met tennisterreinen en twee openbare toiletten. In één ervan kwamen de baigneurs (stranduitbaters) tijdens de zomer water halen om de gehuurde zwempakken van de toeristen te wassen en uit te spoelen want met zeewater was dit niet goed.
Op de foto Inge Warnez op het hert zonder gewei.
In de jaren zeventig beplantte men het strand voor het bosje van Heist omdat er teveel zand opwaaide op de zeedijk en vooral op de parkeerstrook. Er waren ook installaties voor de grootse zandopspuitingen als maatregel tegen overstromingen.
De aanplantingen waren zeer efficiënt want het zand hoopte zich op zodat men spoedig een jonge duinenrij kreeg, maar gelukkig is er ook nog ruimte voor de strandtenten (zonder zicht op de zee) en een evenementenstrand.
Wat we niet mogen vergeten, is de rotspartij met daarop een sierlijk hert. Menig Heistenaar en toerist beschikt over een foto poserend op de rug van het witgekalkte dier. Helaas had dat voor gevolg dat er ook vandalisme was en dat het hert (net zoals in de natuur) elk jaar zijn gewei kwijt was.
Heyst Leeft is nu wel op zoek naar een mooie foto of zichtkaart van dit hert mét gewei en liefst zonder persoon er op. Wie kan ons helpen ?
***********
Goed nieuws: het Boerenhof
Wat het Boerenhof betreft, vernemen we dat de eigenaars het plan hebben opgevat om de schuur te renoveren en een nieuwe bestemming te geven. Heyst Leeft is dankbaar en wil graag haar medewerking verlenen.
Wat de naam voor het toekomstig plein in de Knokkestraat betreft, vernemen we dat het Gemeentebestuur gunstig staat tegenover ons voorstel: Burgemeester de Gheldereplein.
Ook Pier en Wanne krijgen welwillende aandacht van het gemeentebestuur en wellicht zullen onze reuzen in 2016 weer present zijn in vol (nieuw) ornaat.