KAV - FEMMA HEIST 85 jaar jong
André Desmidt
In de periode van de vorige eeuwwisseling (einde 19de eeuw, begin 20ste eeuw) kwamen de vrouwen op voor hun rechten. Paus Leo XIII had in 1891 een stukje sociale geschiedenis geschreven met zijn encycliek Rerum Novarum. In Frankrijk kenden we de suffragettes. En ook in ons land startte in het interbellum de vrouwelijke emancipatie en het feminisme.
In 1912 kwam mevrouw Maria Baers, sociaal assistente, op vraag van kardinaal Mercier, naar Brussel en stichtte er het Algemeen Secretariaat der Christelijke Vrouwenvakverenigingen dat in 1917 het Algemeen Secretariaat der Christelijke Sociale Vrouwenwerken van België werd.
Uit dit secretariaat ontstond in 1920 de Kristelijke Arbeiders Vrouwenbeweging (KAV). Tot 1951 was mevrouw Baers voorzitter van die vrouwenorganisatie.
Doel van de organisatie was op te komen tegen de armoedige leef- en werkomstandigheden: vrouwen die minder verdienen dan mannen, slechte vertegenwoordiging in de politiek (stemrecht voor vrouwen), weinig handelsbekwaamheid en beweegruimte.
In Heist werd er onder impuls van EH August Jozef Henri Bonne (onderpastoor) in 1931 een afdeling van de KAV opgericht. Eerste voorzitster werd mevrouw Julia Hindryckx-Fack, toenmalig gerante van de Welvaart-winkel.
De vergaderingen werden gehouden in de onderpastorie (bij de eerste proost EH Bonne thuis).
Het eerste bestuur was als volgt samengesteld : voorzitster mevrouw Fack, proost EH Bonne, leden Bertha Vlietinck-Ackx, Helena Bert, Marie Verpoorter, Ursula Lagast-Vandecapelle, Maria Huyghe-Lelieur, Vicgtorine Dogimont-Ackx, mevr. Alfons Savels, mevr. Thielen, mevr. Van Eeghem.
De algemene vergaderingen vonden plaats in de parochiezaal in de Kerkstraat beter gekend als de TAP. Af en toe vergaderde men ook wel eens naast de deur in de herberg van Gheyle.
Na Julia Fack werd Bertha Vlietinck-Ackx voorzitster (1940-1956) tijdens een niet zo evidente periode gelet op de oorlogsjaren.
In 1957 nam Nera Dyserinck-Dogimont het roer over en bekleedde de stoel van de voorzitster...
Onder haar “bewind” werd het Klein Bestuur opgericht, een werkend dagelijks bestuur bestaande uit proost EH Van Assel, Mientje Vermeille, Irène Vandierendonck, Mariette De Grande en Helena De Groote.
In 1966 kwam Gusta Latruwe er bij.
In 1976 werd Wilhelmina Van Herck (Mientje) Vermeide, bestuurslid sedert 1952, voorzitster en dit tot 1986.
Zij werd opgevolgd door Aline Vantorre-Slegers die tot op heden algemeen verantwoordelijke is met dien verstande dat men sinds 1994 met een team werkt waarin elk lid een specifieke taak of verantwoordelijkheid heeft.
Bij KAV (FEMMA) primeert het contact met de basis. In het begin via de wijkmeesteressen en nu via de propagandisten.
De grote pijlers van de vereniging zijn de permanente vorming en de bewustmaking van de vrouw én natuurlijk ook ontspanning dit alles van uit een christelijk perspectief.
We herinneren ons de boomplantacties, het zwemmen (en leren zwemmen) in De Speelman, het turnen en fietsen, de hobbynamiddagen en hobbybeurzen.
De hobbyclub
De bezinning
Zwemmen in de speelman in 1972
Viering OLV Lichtmis in de Sint Antoniuskerk
deelname aan de jaarlijkse zeewijdingsprocessie, de familiefeesten, de uitwaaitochten en de vele vormende voordrachten... De proosten waren EH Bonne, Moreel, Holvoet, Van Assel, Deroo, Lavaert, Van De Sompele, Vandendriessche.
*****************
De puntjes op de i
In ons vorig artikel over de stadhuizen slopen een aantal onnauwkeurigheden die wij dank zij onze aandachtige lezers graag willen rechtzetten.
De heer Jozef Couwijzer merkte terecht op dat het niet EH Ampe maar wel degelijk EH Masschelein was die het stadhuis inzegende.
Auteur Georges De Vent deelde ons vriendelijk mede dat het pand gelegen hoek Vuurtorenstraat - Kerkstraat (nu nieuwbouw met dokterspraktijk) ook functioneerde (1884) als stadhuis. Zie boek Heist aan zee cafés en middenstand - Het Vissersdorp blz 84.
21 oktober 2017 zaal Kavelingen Heist - feest van de vijftigjarigen