Een nieuw boek over Heist

2021 01 22 165220De auteur Bart De Groote bij de presentatie van het boek.

Eind deze zomer verscheen het boek : Waarom Stefan Zweig Heist bezocht.  Het boek is geschreven door gewezen stadsgenoot Bart De Groote, zoon van onze stichter Joseph De Groote.  Historisch interessant en vlot neergepend… een ideale manier om iets bij te leren over de geschiedenis van Heist.

De auteur heeft een bijzondere belangstelling voor de Duits-Joodse schrijver Stefan Zweig en door opzoekingen vernam hij dat deze schrijver begin vorige eeuw in Heist verbleef.  Dit samen met heel wat kunstenaars zoals Camille Lemonnier, Emile Verhaeren, Felicien Rops, Knopf, Ensor, Theo Van Rijsselberghe…

Bijzonder interessant zijn de passages over het verblijf in Heist, meer bepaald in het hotel du Phare bij hoteluitbater Paternoster.

Hij brengt ook speciale gebeurtenissen aan het licht zoals de inbeslagname van tijdschriften en boeken van Eekhoud en Lemonnier in de kiosk op de Zeedijk.  Omwille van de goede zeden.  Ge moet weten dat die kiosk uitgebaat werd (eigendom was van)  door de heer Paternoster van Hotel du Phare waar ze verbleven.

Dit leidde tot het allerlaatste literaire assisenproces in ons land.

Verder diept hij ook het verhaal op van de scheepsramp met de Resolut en de gelijknamige golfbreker in Heist (nu verdwenen).

Op basis van veel opzoekingswerk slaagt Bart De Groote er in om onverwachte verbanden te leggen tussen feiten van zowat honderd jaar terug.

Het boek is uitgegeven bij uitgeverij Het Punt, telt 126 bladzijden en kost €15.

Te koop bij de auteur, Museum Sincfala en toerisme-Heist.

Een nieuw boek over Heist

Redactie

Heyst Leeft
2018
04
003-003
BV
2023-06-19 14:49:21