Bijlage 1: Het plan von Schlieffen (1)

Door de vorming van allianties, o.a. het Frans-Russische verbond, was het voor het Duitse keizerrijk duidelijk dat een toekomstige oorlog tegen Frankrijk een twee frontenoorlog zou worden. Om zich daartoe voor te bereiden ontwierp de Duitse generaal Alfred von Schlieffen, chef van de Duitse Generale Staf, een gedurfd plan.

De Franse militaire hoofdmacht bevond zich aan de Frans-Duitse grens. Tussen Belfort en Sedan hadden de Fransen versterkingen en forten gebouwd, waardoor ze een eventuele Duitse aanval meenden te kunnen stoppen.

Volgens de Duitse inlichtingendiensten zou het Russische rijk meer dan zes weken nodig hebben om zich te mobiliseren en enige betekenisvolle actie te kunnen uitvoeren.

Daarom moest men zich in de eerste weken bijna volledig toespitsen om Frankrijk te verpletteren. Aan de Frans-Duitse grens zou men met betrekkelijk weinig troepen het Franse leger bezighouden. De hoofdmacht van het Duitse leger zou dan, via het neutrale België, de Frans-Belgische grens oversteken en zo de Franse troepen omsingelen en in de tang nemen.

Na de overwinning op de Fransen zou men de Duitse troepen, met treinen, naar het oostfront brengen en zo de Russen verslaan.

rdp201802p218 218 page1 image1https://nl.wikipedia.org/schlieffenplan

Voetnoot

  1. TUCHMAN Barbara, o.c., p. 29-41; DEVOS L., e.a., o.c., pp. 55-59

Bijlage 1: Het plan von Schlieffen

Marc De Meester en Eric Huys

Rond de poldertorens
2018
02
218-218
BV
2023-06-19 14:50:19