titel_inleiding
Beste erfgoed- en museumliefhebbers,

Open Monumentendag 2006 gaat met het thema Import/Export dit jaar vreemd.

We verwelkomen u in Sincfala, Museum van de Zwinstreek waar u niet alleen de nieuwe museumvleugel “2000 jaar Zwinstreek” kan bezoeken, maar ook de zomertentoonstelling “Hoeven in de Zwinstreek” rustig kan bekijken. Vergeet ook de garnaalschuit Jessica niet. U kan er via een trap nu ook het dek van het vaartuig bekijken, dat na een lange carrière in de Oostendse kustvisserij en enkele jaren van verloedering in Zeebrugge, in de tuin van Sincfala is komen aanwaaien.

In de landbouw kwamen hardwerkende mensen uit de zandstreek die nogal smalend Zuiderlingen werden genoemd, naar de zeer vruchtbare poldergrond. Hier in de gemeente leden de boeren, de Noorderlingen, een herenleven. Deze immigratie ligt al ver achter ons. Nu wijken boeren noodgedwongen uit naar andere beroepen omdat de stiel vaak geen toekomst meer biedt.

Vissers die vanaf 1907 hun schepen in de haven van Zeebrugge aanmeerden, maakten avontuurlijke tochten voor de Britse kust. Geen exotisme, maar hard en dodelijk Noordzeelabeur. In de Visserskapel hebben minder fortuinlijke vissers een gedenkplaats. Tot enkele jaren geleden werd in het nu opgedoekte Provinciaal Maritiem Instituut te Heist les gegeven aan vissers die nu de zeeën bevaren. Het geklasseerde gebouw rest nog als stille getuige.

Toeristen van over het kanaal introduceerden sport als vertier: voetbal, golf en tennis. Er was zelfs sprake van een Engelse kolonie. De Duitse urbanist Stübben drukte een onuitwisbare stempel op de gemeente met de aanleg van Duinbergen en Het Zoute volgens een weldoordacht ontwerp van enkele grote lanen voor doorgaand verkeer en kronkelende straten en wandelwegen voor de inwoners.

Vanaf het eind van de 19de eeuw trokken kunstenaars naar Knokke. Belgische kunstenaars die furore maakten in het buitenland. Buitenlandse kunstenaars die hier een stevige reputatie uitbouwden. Dat gebeurt overigens nog steeds. De Beelden in de Stad tonen namelijk een mooi staaltje van binnen- en buitenlandse kunst onder de blote hemel.

Trekvogels uit noord en zuid gebruiken het Zwin als een soort van internationale aanvlieghaven om tijdens het zomer- of winterseizoen hier hun tijdelijke thuis uit te bouwen.

Al deze aspecten – landbouw, visserij, toerisme, kunst en natuur - zijn via bezoeken aan gebouwen, wandel- en fietstochten te ontdekken.

Nu is de wereld een dorp, vroeger was het dorp de wereld. Het volgende dorp was al buitenland. Knokke-Heist is een grensgebied. Tijdens de 16de- en 17de-eeuwse godsdiensttroebelen was een deel van het gemeentelijke grondgebied in handen van de Staatse Nederlanden. Deze geschillen liggen nu gelukkig ver achter ons, maar we mogen ze niet vergeten. Daar zorgt de gemeente Knokke-Heist voor met Sincfala, Museum van de Zwinstreek als ideale uitvalsbasis om de geschiedenis van de gemeente en de hele streek beter te leren kennen.

Met deze Open Monumentendag gaan we het najaar van start waarin u als museumbezoeker en monumentenliefhebber nog veel mag verwachten. Maak er vandaag alvast een monumentale dag van!

Danny Lannoy
Voorzitter Sincfala, Museum van de Zwinstreek

 

Naar hoofdpagina   /   Naar OMD 2006