HomeActiviteitenActiviteiten 20082008 - Open Monumenten -Tentoonstelling Pioniers van het verleden: het vroegste archeologische onderzoek in Brugge en ommeland

treintje_oud_web_kleinOntdek met de Garnalentocht het boeiende verleden van de visserij in Heist.

U rijdt met een treintje door Heist, vroeger een vissersdorp. We bezoeken ondermeer de oude vuurtoren, de visserskapel en het vissersmonument. U neemt een kijkje in Museum Sincfala. Tot slot proef u garnalen in het visserscafé 'De Meerpaal'.

garnalentocht_treintje2007_web_kleinDe garnalentocht is er elke dinsdagnamiddag in juli en augustus . U reserveert een plaats bij de Dienst Toerisme. Enkel dan bent u zeker van een zitje.

Opstappen kan aan het Van Bunnenplein (Knokke om 14 uur) en het Heldenplein (Heist om 14u30). Zijn er nog plaatsen over, dan kunt u nog op het allerlaatste moment een ticket kopen. Let op! Het treintje vertrekt stipt. Een gids zorgt voor uitleg tijdens de rit en op de stopplaatsen.

Tickets: 9,50 euro - 4,50 euro (kinderen onder de 12 jaar). Bij de aanschaf van uw ticket bij de Dienst Toerisme (050 630 380 – Heist: Knokkestraat – Knokke: Lichttorenplein) kunt u uw opstapplaats doorgeven: Van Bunnenplein (Knokke) of Heldenplein (Heist). Dit wordt op uw ticket aangeduid en is de enige garantie voor een gereserveerde plaats! Er kunnen 36 mensen mee.

Download hier de flyer (pdf) en een overzicht van het volledige zomerprogramma van Museum Sincfala (pdf).

Programma
14.00 uur Vertrek Van Bunnenplein Knokke
14.20 uur Aankomst Heldenplein Heist
14.30 uur Vertrek Heldenplein Heist - Tocht doorheen de geschiedenis van de visserij - Bezoek aan Sincfala, Museum van de Zwinstreek - Garnaaltje proeven in visserscafé “De Meerpaal” Opgelet: consumpties zijn NIET inbegrepen in de prijs van het ticket!
17.20 uur Vertrek naar Heldenplein
17.30 uur Aankomst Heldenplein
18.00 uur Aankomst Van Bunnenplein

Parcours
° Van Bunnenplein/Heldenplein – Visserskapel
° Graaf d'Ursellaan – Kursaalstraat – Kerkstraat – Sint-Antoniuskerk
° Vlamingstraat – zicht op Vissersmonument – Heistlaan – Eieburg – Vuurtoren
° Blauwvoetlaan – Evendijk – Heistlaan – Koudekerkelaan – Boerenhof
° Stationsplein – Bondgenotenlaan – voormalige Visserijschool
° Westkapellestraat – Onderwijsstraat – Pannenstraat – Museum Sincfala

Heldenplein
Op het Heldenplein werd tussen de twee wereldoorlogen het gedenkteken voor de gesneuvelden en voor de oorlogslachtoffers opgericht. De "put", het lager gelegen gedeelte van het plein, was de plaats waar tot in 1944 het "Grand Hotel du Kursaal" stond. Het was een rijk ingericht gebouw met speelzaal.

Visserskapel
visserskapel_web_kleinDeze neogotische kapel uit 1892 werd gebouwd ter vervanging van een kapel uit 1854 in de buurt van de Vuurtorenstraat. Bij herstellingen in 1927-1928 werd de kapel uitbreiding met een klein achtergelegen kapelletje met beeld van de Heilige Theresia. Toen werd ook een omheining aangebracht, die nu verdwenen is. Gedenkteken in het kleine kapelletje heeft het opschrift: "Hier is 't/ 't Visscherskapelletje/ Opgericht in de duinen door/ E.H. Nounckele Pastor en/ C. Bassens Reeder Anno 1892/ Hersteld en/ Verfraaid annis/ 1927-1928". In het kapelletje is bidruimte en koor met neogotisch altaar toegewijd aan "Onze Lieve Vrouw, Ster der Zee". Boven het altaar en aan de andere binnenmuren hangen boten, reddingsboeien, foto's van vissers die omkwamen op zee.

 

Vuurtoren
vuurtoren_web_kleinDe oudste vermelding van de "vierboete" of vuurtoren uit de rekening van de Watering Eiesluis (1364-1365). De heer van Dudzele verhuurde deze "vierboete" aan de gildebroeders van "Onze Vrouwe tot Heyst", de Heistse zeevissers, die zich al vroeg onder de bescherming van 0.L.Vrouw, Ster der Zee, gesteld hadden. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) werd de toren verwoest. Rond 1850 verrees, nagenoeg op dezelfde plaats, een nieuwe vuurtoren, maar werd in 1872 weer afgebroken. Niet ver van de nieuwe zeesluis werd in 1907 een nieuwe toren in werking gesteld naar een ontwerp van de gebroeders Grendel (beide Gentse ingenieurs). Het is het eerste gebouw aan de Belgische kust, in gewapend beton.

 

Sint-Antoniuskerk
Toen rond 1860 het toerisme tot ontwikkeling kwam en de Heistse bevolking geleidelijk aan ook aangroeide, bleek het oude kerkje (aan de site waar nu het Boerenhof staat) te klein om de gelovigen plaats te bieden. Er werd beslist een nieuwe kerk te bouwen, dichter bij de Zeedijk. De oude kerk werd afgebroken. De nieuwe kerk is gebouwd van 1871 tot 1875 naar de plannen van architect P. Buyck. De bouwstijl is neogotisch.

 

Vissersmonument
vissersmonument_web_kleinGemaakt in 1962 door André Taeckens (1906-1962). Twee jaar na zijn dood werd het geplaatst. De kunstenaar inspireerde zich voor de realisatie op het ontwerp van de Heistse beeldende kunstenaar Henri De Jaeger. Jaarlijks is er op de zondag van Carnaval, na de eucharistieviering in de Sint-Antoniuskerk, een indrukwekkende bloemenhulde aan het Vissersmonument.

 

 

 

 

 

 

 

 

Boerenhof
boerenhof_web_kleinDe parochie Koudekerke (het latere Heist) behoorde oorspronkelijk tot de parochie Lissewege. In 1221 werd het een afzonderlijke parochie. In de buurt van het Boerenhof stond tot in 1884 het gotische Sint-Antoniuskerkje. De toren van het kerkje ver­toonde grote gelijkenis met het oude torentje van de Sint-Margaretakerk van Knokke. Rond de kerk lag het kerkhof. Het werd in de eindjaren 1970 ontruimd. Naast het oude kerkhof staat nog de oude pastorie. De hofstede Boerenhof dateert van 1732. De hoeve bestaat uit verschillende gebouwen. De Friese schuur heeft een strooien dak en heeft lang dienst gedaan als feestzaal. Het woonhuis in oude Vlaamse stijl is een drank- en eetgelegenheid geworden.

 

 

 

Visserijschool
2008OMD_kasteeltje_01In het zogenaamde “Kasteeltje”, kregen de toekomstige vissers van de Oostkust tot 2005 hun opleiding. Het gebouw werd tussen 1919 en 1921 opgetrokken door en voor de aannemer van strand- en haven­werken Gustaaf De Jonghe. Het kasteeltje verenigt een aantal bouwstijlen. Na de Tweede Wereldoorlog kocht de Belgische staat het en vestigde er in 1947 de Rijksvisserijschool. Eerder was er al een vrije vissersschool opgericht door E.H. Froidure en pastoor A. Masschelein. Deze visserijschool gaf oorspronkelijk alleen avond- en zondagsonderwijs. Vanaf 1947 werden er ook daglessen gegeven. De vrije visserijschool verhuisde naar de Kerkstraat. In 1978 fusioneerden de vrije en de officiële visserijschool om na de gewestvorming te worden overgedragen naar de Vlaamse Gemeenschap.

 

 

 

Oud Schoolgebouw Museum Sincfala
sincfala_web_kleinHet gerestaureerde oude schoolgebouw is in 1898/1899 opgetrokken in neorenaissancestijl naar de plannen van R. Buyck. Aannemer Pieter Thiel uit Heist bouwde de school. In het schoolgebouw huist sinds 1970 Museum Sincfala. Voordien was de collectie (aanvankelijk 60 stukken, nu zijn het er meer dan 40.000) ondergebracht in "Huize Saeftinghe" in Lissewege. In het Oud Schoolgebouw is het heemkundige deel gevestigd met de nadruk op het vissersleven aan boord en aan de wal. Naast het schoolgebouw staat een gerestaureerde schuur waar de geschiedenis van de Zwinstreek aan bod komt.